Dziękuję wszystkim Forumowiczom za rady. Mam taki cel, że za rok lub dwa zbuduje razem z Juniorem własną makietę. Obie propozycje przez Was zaproponowan, już widziałem wcześniej. Ale niestety nie ma zgody Żony na tak duży jednorazowy zakup :-) Myślałem, że udało by się kupić w miarę tanio pierwszą makietę, która by była takim poligonem doświadczalnym przed budową własnej. Można by sprawdzić co i jak jest podłączone, jak wykonane. Nawet gdyby Junior coś popsuł to by mi nie było aż tak bardzo szkoda.
Na razie mam doświadczenie 3 tygodniowe: widziałem "trochę" zdjęć, całą masę filmików, no i kilka stronek w necie. Niestety nigdy nie widziałem takiej makiety w akcji. Wiem od kolegi z pracy o różnych spotkaniach z makietami (miedzy innymi w Sopocie) niestety zawsze miało coś wyższy priorytet. Zafascynowanie Juniora koleją powoduje, że myślę o czymś więcej niż tylko jakieś drewniane albo plastikowe kolejki jakie w tej chwili posiada.
Myślę, że zacznę tak jak powinienem, a więc zakupię jakiś zestaw startowy - naszą pierwszą kolejkę elektryczną. Zobaczymy jak będzie się podobała ... A potem w zimowe długie wieczory będę myślał i przygotowywał się do pracy nad własną makietą.
Pozdrawiam
Ile to wymaga pracy?
Moderator: mod-Elektryka i DCC
-
- Kontakt:
Re: Ile to wymaga pracy?
Ostatnio zmieniony 21 lis 2011, 07:50 przez henryk1973, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Do propozycji kol. Sudovia jest jedno ale... bez taboru i na drugim końcu Polski. Jeżeli nie masz lokomotyw, wagonów to trzeba je też doliczyć.
Jeżeli szukasz "gotowca" ze wszystkim (makieta, tabor, zasilacze) to ta propozycja jest ciekawsza:
http://allegro.pl/makieta-kolejki-gigan ... 86667.html
Może się okazać, że sama makieta będzie kosztować tyle samo co uruchomienie "trupa", a różnica w cenie to lokomotywy i wagony. Z tego co widzę na zdjęciu to lokomotywy są współczesnej produkcji, jest jeszcze kwestia wagonów ale jak poprosisz sprzedającego o więcej zdjęć taboru i dasz je na forum lub prześlesz do mnie to powiem Ci co i jak.
Jedyną wadą tej makiety może być rozmiar, jeżeli nie masz gdzie trzymać...
Jeżeli szukasz "gotowca" ze wszystkim (makieta, tabor, zasilacze) to ta propozycja jest ciekawsza:
http://allegro.pl/makieta-kolejki-gigan ... 86667.html
Może się okazać, że sama makieta będzie kosztować tyle samo co uruchomienie "trupa", a różnica w cenie to lokomotywy i wagony. Z tego co widzę na zdjęciu to lokomotywy są współczesnej produkcji, jest jeszcze kwestia wagonów ale jak poprosisz sprzedającego o więcej zdjęć taboru i dasz je na forum lub prześlesz do mnie to powiem Ci co i jak.
Jedyną wadą tej makiety może być rozmiar, jeżeli nie masz gdzie trzymać...
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Powiem tak: najgorzej jest robić po kimś ...
Co prawda, na chwilę obecną niska cena (nie zwracają się nawet nakłady na domki), ale do tego jeszcze trzeba dodać koszt transportu (ponad 300 km) - oraz niewiadomy koszt tego co trzeba dokupić by uruchomić (poza Fz1, który ok 50 zł).
Nie wiemy w jakim stanie jest torowisko i napędy rozjazdów - czy to w ogóle działa, czy nie zardzewiałe.
Moim zdaniem: do TYCH świąt nie przywrócisz jej życia....
Końcowy koszt może dorównać propozycji pokazanej przez kol. Sudovia, ale EFEKT będzie zupełnie inny. Zastanów się zanim podejmiesz decyzję.
Jako alternatywa, proponuję zmajstrowanie podstawy pod makietę, zakupienie zestawu startowego albo luzem (lokomotywa + wagony) oraz trochę materiału na tory.
Myślę, że lepszym prezentem dla syna będzie WSPÓLNE BUDOWANIE makiety według Waszych pomysłów i spędzenie czasu razem przy planowaniu i pracy - własne zawsze bardziej cieszy.
Tu jesteśmy w stanie pokazać co i jak, doradzić co wybrać. Jesteś z Banina ? Czyli o rzut beretem od Gdyni - jesteśmy z Trójmiasta do Twojej dyspozycji
Zapraszam w sobotę 26.11 do Gdyni na spotkanie - pogadamy. 

Co prawda, na chwilę obecną niska cena (nie zwracają się nawet nakłady na domki), ale do tego jeszcze trzeba dodać koszt transportu (ponad 300 km) - oraz niewiadomy koszt tego co trzeba dokupić by uruchomić (poza Fz1, który ok 50 zł).
Nie wiemy w jakim stanie jest torowisko i napędy rozjazdów - czy to w ogóle działa, czy nie zardzewiałe.
Moim zdaniem: do TYCH świąt nie przywrócisz jej życia....

Końcowy koszt może dorównać propozycji pokazanej przez kol. Sudovia, ale EFEKT będzie zupełnie inny. Zastanów się zanim podejmiesz decyzję.
Jako alternatywa, proponuję zmajstrowanie podstawy pod makietę, zakupienie zestawu startowego albo luzem (lokomotywa + wagony) oraz trochę materiału na tory.
Myślę, że lepszym prezentem dla syna będzie WSPÓLNE BUDOWANIE makiety według Waszych pomysłów i spędzenie czasu razem przy planowaniu i pracy - własne zawsze bardziej cieszy.
Tu jesteśmy w stanie pokazać co i jak, doradzić co wybrać. Jesteś z Banina ? Czyli o rzut beretem od Gdyni - jesteśmy z Trójmiasta do Twojej dyspozycji

- Sudovia
- Kontakt:
Witamy w gronie TT-owiczów.
Co do twoich planów zakupu makiety, to musisz zadać sobie pytanie, czy ma to być jednorazowy "kontakt z TT-ką", czy dłuższa zabawa.
Jeśli jednorazowy strzał, to ok. Możesz kupić tę makietę. Do tego dolicz zasilacz (FZ1), przełączniki zwrotnic itp.
Jeśli natomiast chcesz mieć na start coś konkretnego to proponuję ten zakup:
http://allegro.pl/makieta-kolejowa-w-sk ... 17716.html
Do tego z czasem dokupisz DCC i hulaj dusza
Pozdrawiam.
Co do twoich planów zakupu makiety, to musisz zadać sobie pytanie, czy ma to być jednorazowy "kontakt z TT-ką", czy dłuższa zabawa.
Jeśli jednorazowy strzał, to ok. Możesz kupić tę makietę. Do tego dolicz zasilacz (FZ1), przełączniki zwrotnic itp.
Jeśli natomiast chcesz mieć na start coś konkretnego to proponuję ten zakup:
http://allegro.pl/makieta-kolejowa-w-sk ... 17716.html
Do tego z czasem dokupisz DCC i hulaj dusza

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2011, 09:35 przez Sudovia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Ile to wymaga pracy?
Witam,
Jestem "zielony" w temacie kolejek/makiet. Chciałbym zrobić prezent Synowi na święta i znalazłem takie oto "cacko" na Allegro.
http://allegro.pl/makieta-kolejki-210x1 ... 51700.html
Niestety z opisu wynika, że obecny właściciel nigdy nie "uruchamiał" makiety. Czy mógłbym prosić Forumowiczów o ocenę kupna? Do dokończenia jest elektryka (według opisu). Na jednym ze zdjęć widać ze pod makietą są wyprowadzone kable. Ile potrzeba zasilaczy do takiej makiety? I jak je podłączyć? Widać, że makieta ma wiele zwrotnic. Jak podłącza się takie zwrotnice? Czy do obsługi makiety z dużą ilością zwrotnic potrzeba jakiejś konsoli sterowania?
Z góry dziękuję za pomoc,
Henryk
Jestem "zielony" w temacie kolejek/makiet. Chciałbym zrobić prezent Synowi na święta i znalazłem takie oto "cacko" na Allegro.
http://allegro.pl/makieta-kolejki-210x1 ... 51700.html
Niestety z opisu wynika, że obecny właściciel nigdy nie "uruchamiał" makiety. Czy mógłbym prosić Forumowiczów o ocenę kupna? Do dokończenia jest elektryka (według opisu). Na jednym ze zdjęć widać ze pod makietą są wyprowadzone kable. Ile potrzeba zasilaczy do takiej makiety? I jak je podłączyć? Widać, że makieta ma wiele zwrotnic. Jak podłącza się takie zwrotnice? Czy do obsługi makiety z dużą ilością zwrotnic potrzeba jakiejś konsoli sterowania?
Z góry dziękuję za pomoc,
Henryk
Ostatnio zmieniony 20 lis 2011, 09:34 przez henryk1973, łącznie zmieniany 1 raz.