Halberstadt - problemy

Konserwacja i naprawy, części zamienne itd Przeróbki taboru.

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Halberstadt - problemy

Post autor: ArturSchŁ »

Do lutowania nie trzeba blaszki demontować ale wpierw pilniczek i krawędź blaszki (ok 2 mm długości) oczyścić z tlenków, potem pasta lutownicza i BARDZO krótko grotem lutownicy pobielić.

Kabelek, oczywiście linka, im cieńsza tym lepiej, czarna izolacja z odpowiednim luzem by wózek nie był przez przewód usztywniony podczas obracania się, ja ułożyłem kabelek w "S".
Awatar użytkownika
pmalorny2
Kontakt:

Post autor: pmalorny2 »

Polutowanie kabelkiem chodzilo mi po głowie ale obawiałem się, że mogę nadtopić obudowę wózka, chyba żebym wyjął samą blaszkę do lutowania.

Dzięki za radę, żeby odpuścić sobie zdzieranie lakieru (coś tam wyczytałem w instrukcji Tilliga - dlatego wykonywałem to zdzieranie).
Mam 2 wagony - drugiego jeszcze nie rozbieralem bo czekam na listwę LED od Darka.

Spróbowałem miejsca styków doraźnie powlec pastą miedziowaną z marketu - żeby poprawić przewodzenie - ale skutek marny. Wykonam więc kabelek.

Przy okazji sprzęgi połączyłem od spodu małym drutem nawojowym i już się nie rozczepiają.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Ad 1. Przewodzenie:
- niepotrzebnie zdarłeś lakier, to złe rozwiązanie.
- lutujesz kabelek do blaszki w której są osadzone ośki,
- ja kabelek przeprowadziłem ku środkowi wagonu (taki uskok w kształcie litery "Z") i tam w pionowej ściance mała dziurka i już jesteśmy wewnątrz pudła.

Ad 2. Wypadanie czopa
- po ułamaniu zatrzasków szopa (takie dwa gówniane haczyki) wystarczy pomiędzy nie wsunąć kawałek izolacji z przewodu (o odpowiedniej średnicy) i jej sprężystość rozgina haczyki na zewnątrz, tak "naprawiłem" swoje wózki.
Awatar użytkownika
pmalorny2
Kontakt:

Dzieki za pomoc. Nie zorientowałem się, ze katalog części zamiennych jest tu też zeskanowany. A z tymi róznymi podparciami wagonu też mi się to nie rzuciło w oczy. Punkciki poszły. Dzieki.
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/parts.asp?g=Till&k=2007

strona 106 - spójrz tam!
wózek to "drehgestell"
a dopisek "voll" znaczy kompletny.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2011, 17:32 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

pmalorny2 pisze:konieczne było odczepienie wózków, zeby zdrapac lakier z balastu dla umożliwienia przewodzenia prądu.
też mnie to zdziwiło
pmalorny2 pisze:Mam 2 kłopoty:
- wózki po moim wyjęciu a potem ponownym osadzeniu doznały odłamania fragmentu czopa (jeden) a drug siedzi luźno i po podniesieniu z toru wypada
- przez słaby docisk na obu wózkach listwa oświetlenia migocze lub całkiem gaśnie (zalezy jak wagon stanie)
norma - niczym w BTTB

ale żeby było konstruktywnie:
pmalorny2 pisze:- wymiana 2 wózków to pewnie 2x po 30 PLN (a nie znam nr części serwisowej)
jeżeli kupujesz w Sebnitz to poprostu napisz że potrzebujesz wózki do i tutaj podaj numer katalogowy wagonu
pmalorny2 pisze:- nie rozumiem czemu jeden balast ma 2 łebki dla przewodzenia pradu a drugi tylko jeden
tak musi być w wagonach jak i lokach wyposażonych w wózki. gdyby oba były umocowane sztywno to na nierównościach toru koła traciłyby kontakt ze szyną a więc byłby wykolejenia, zaniki napięcia itp.
normalnie (1:1) to są resory, sprężyny i inne elementy zawieszenia ale w modelu tego zrobić się nie da...
Ostatnio zmieniony 15 paź 2011, 11:34 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pmalorny2
Kontakt:

Halberstadt - problemy

Zostałem posiadaczem 2 szt Halberstadtów nr 13651 i 13667 i jednej firmowej listwy oświetlenia 08851 do nich.
Po jej założeniu konieczne było odczepienie wózków, zeby zdrapac lakier z balastu dla umożliwienia przewodzenia prądu.

Mam 2 kłopoty:
- wózki po moim wyjęciu a potem ponownym osadzeniu doznały odłamania fragmentu czopa (jeden) a drug siedzi luźno i po podniesieniu z toru wypada
- przez słaby docisk na obu wózkach listwa oświetlenia migocze lub całkiem gaśnie (zalezy jak wagon stanie)
- połączone 2 wagon momentalnie na łuku się rozczepiają.

Co można z tym zrobić ?
- wymiana 2 wózków to pewnie 2x po 30 PLN (a nie znam nr części serwisowej)
- sprzęg chciałem zastapić sztywnym (nr 08827) ale trzeba kupić aż 20 szt
- ew. myślałem o powiązaniu sprzęgów drucikiem miedzianym aby uniemozliwić rozczepianie
- nie rozumiem czemu jeden balast ma 2 łebki dla przewodzenia pradu a drugi tylko jeden?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy/przeróbki taboru”