TTotal War .. makieta wojenna

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Darek.W
Kontakt:

Re: TTotal War .. makieta wojenna

Post autor: Darek.W »

Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Trudno powiedzieć. Układ jak każdy inny. Nigdy nie jest zalecane stosowanie rozjazdów w łuku. Niestety nasze domowe ograniczenia dają nam taka możliwość, a żaden producent nie kwestionuje tego. Nawet na torach modelowych nie unikamy kłopotów w takich miejscach. Główne czynniki to stan torów (jakość i jak są położone), zestawów jezdnych w pojazdach, prędkość pociągów lub pojedynczych jednostek i długość składów. Może się zdarzyć tak że 80% taboru "chodzi" ok a 20 % nie.
Furia
Kontakt:

Post autor: Furia »

Wg mnie jest ten fragment lekko bez sensu. Nie ma potrzeby dublowania dróg przejazdów, no chyba że chcesz równoległe wjazdy/wyjazdy z toru środkowego i dolnego. Jeśli nie, to usuń zwrotnicę, tą skrajnie prawą w zaznaczonym obszarze, zamiast niej wstaw tor łukowy. Następnie umieść tą zwrotnicę zamiast tego dolnego anglika. Pociągi na rurkach nie jeżdżą zbyt dobrze, a już zupełna tragedia następuje, gdy pociągi wiele razy zmieniają "azymut". Takie "szykany" typu 'lewo, prawo, lewo' wręcz gwarantują wypadnięcie dłuższych składów. Reszta fragmentów wydaje się ok;)
archenar
Kontakt:

Post autor: archenar »

Hej .. co prawda nadal bez konkretnych przykładów, ale mogę zapewnić, że prace nad platformą trwają, .. miałem trochę problemów z oznaczeniami niemieckimi z tamtego okresu, ale w końcu znalazłem ..

Niemniej trochę zmodyfikowałem układ torów i mam pytanie do znawców: czy w zaznaczonym miejscu na schemacie nie będzie mi się wszystko wykolejać?
Obrazek
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2011, 09:30 przez archenar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Peter_KR pisze:.... samoróbki zrobione z ...
No to jeszcze parę fotek z historycznych już aukcji eBay.de tego samego wytwórcy (jak poznajecie to jest TT :) ):
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

oraz V36 (czyli: WR360 C12/C14, żródło: http://www.bestpapermodels.com/ oraz plastikowy Trumpeter, ale w skali 1:35):
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
...w sumie, to ważny jest tylko sposób malowania. Na stronie BestPaperModels.com sporo różnych ciekawych pozycji, zwłaszcza do podpatrzenia malowania.
:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2011, 16:37 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 5 razy.
Peter_KR
Kontakt:

Post autor: Peter_KR »

Hej .. dzięki za pomysł ..
To było olśnienie. Szybkie skojarzenie faktów.

Ale nie doszłoby do tego gdybym nie był na raz modelarzem kolejowym, plastikowym i kartonowym. Chociaż nie jestem świetny w żadnej z tych dziedzin to możliwość myślenia "między wymiarowego" otwiera przed nami zupełnie nowe możliwości !!

Jak rozumuje skłaniasz się na budowę modelu jeżdżącego. W tym modelu jest o tyle proste, że całą gotową lokomotywę wkładasz do środka. Bo gdyby napęd trzeba by robić od zera... :evil: :evil: :evil: ...oj wiem bo sam podobnie kombinuje. Niemniej montowanie osi jak i obracanie się wózków, gdyż trzeba będzie zrobić ten mechanizm by działał on płynnie i nie blokował składu. Jednak jest to zrobienia, przy odrobinie pomyślenia i staranności nawet całkiem proste.
Cieszy mnie też fakt, że sklejasz/sklejałeś inne modele kartonowe, bo to dobrze wróży projektowi. Trzymam kciuki i życzę powodzenia !! !! !! :D

^^^ Modele powyżej to tzw. w gwarze mod. plastikowych z ang. skratchbulid-y czyli samoróbki zrobione z BTTb-owskich podwozi i ustawnymi na sobie modelami dział w skali 1:100 do wargaming-u
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2011, 11:15 przez Peter_KR, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

kolmod pisze:A ja tam widzę TT ;)
My też, a zatem do dzieła :D
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2011, 11:14 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
kolmod
Kontakt:

Post autor: kolmod »

ArturSchŁ pisze:Co prawda H0, ale pomysły się liczą: http://www.alice-dsl.net/wk2mm/
A ja tam widzę TT ;)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2011, 11:14 przez kolmod, łącznie zmieniany 2 razy.
archenar
Kontakt:

Peter_KR pisze:Zainteresowanym polecałbym w celu wykonania modelu pociągu pancernego zaopatrzenie się w:
- Model Kartonowy Panzertriebwagen 16 wydawnictwa DELTA-TE
- Model Lokomotywy V103 (dowolne malowanie producent itd.
- 8 (+4?) osiek metalowych.
Hej .. dzięki za pomysł .. dziś bylem u mojego kumpla (zapalonego modelarza kartonowego) i podarował mi Panzertriebwagen 16 :D .. przed momentem go zeskanowałem i będę przeskalowywał.. model ma sporo elementów, ale to nic w porównaniu z HMS Victory którą aktualnie sklejam :)

W następnej kolejności będzie przeróbką zwykłych platform na platformy do transportu lekkich dywizji zmotoryzowanych .. platformy do przewozu czołgów maja trójosiowe wózki i zostawię je sobie na koniec

Dziś rozłożyłem torowisko i zaplanowałem podłączenia i prostą automatykę

Gdyby ktoś miał na sprzedaż złom TT (chodzi mi o platformy i kółka) to byłbym zainteresowany - stan nie musi być idealny , w końcu to wojna ;)

----------------------------------

ArturSchŁ - wielkie dzięki za linka - obrazki z aukcji zabezpieczyłem na swoim dysku :D - to znakomity wzorzec dla mnie
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2011, 12:36 przez archenar, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Co prawda H0, ale pomysły się liczą:
http://www.alice-dsl.net/wk2mm/

Z aukcji na eBay - zobaczcie obrazki poniżej E18, TU najlepiej widać.
:mrgreen:

Uwaga: prawdopodobnie po tygodniu strona zniknie.
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2011, 16:19 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Peter_KR
Kontakt:

Post autor: Peter_KR »

No to mamy: kolej i wojna
Pierwszym skojarzeniem rodzącym się jest:

POCIĄG PANCERNY

Zainteresowanym polecałbym w celu wykonania modelu pociągu pancernego zaopatrzenie się w:

- Model Kartonowy Panzertriebwagen 16 wydawnictwa DELTA-TE
- Model Lokomotywy V103 (dowolne malowanie producent itd.
- 8 (+4?) osiek metalowych.

Idziemy do fachowego punktu ksero gdzie przeskalowujemy model do TT zachowując odpowiednią gramaturę, fakturę papieru. Sklejamy model pomijając elementy wnętrza oraz cała lokomotywę. Wycinamy z puszki po napoju małe kwadraty wgniatamy w nich dołek i montujemy je w kartonowych wózkach tak by potem włożyć w nie ośki zapewniając im swobodny obrót. Model malujemy w wybranym przez nas kamuflażu. Następnie ustawiamy na torze lokomotywę i zakrywamy ją nakładając na nią pancerną budę. Teraz można jeździć.

Oczywiście można się pobawić w dodanie reflektorów, włożyć mikro silniczki by obracały wieżami...

Jeśli chodzi o okres zalecałbym wybrać 44 rok na ziemiach Polski. Możemy wtedy już użyć praktycznie każdy model czołgów niemieckich łącznie z konigstigerem Co do modeli czołgów proponowałbym się zapoznać z ofertą AP MODELY

Powodzenia!!!
archenar
Kontakt:

Dzięki wszystkim za informacje i linki ... prawdę mówiąc budując tą makietę-zabawkę nie zamierzam być "ortodoksyjny" i raczej wielu szczegółów na niej nie będzie ... powodem jest wiek mojego synka (2 lata) i na razie ma on raczej niemodelarskie podejście do tematu .. Makieta będzie składała się z rozbieranych, wyciąganych elementów (domki, przejazdy, itp) ale las chcę umieścić na stałe ...

Co do żołnierzy to zamierzam wykorzystać żołnierzyki z "PRL" .. mają one wysokośc 2,5 cm więc do skali TT nie pasują, ale jak stoją z dala od taboru to ich wielkość tak bardzo nie razi...
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2011, 11:21 przez archenar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Tomasz Czapik pisze:No dobrze a skąd chcesz wziąść figurki żołnierzy i czołgów? Jacy producenci?
Tu jest kilka schematów załadunku http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=521&p ... c&start=15
a figurki najprościej przerabiać np z tej oferty dotyczącej służb mundurowych - trochę zabawy z przerabianiem mundurowców na wermacht jest.
http://www.preiser-figuren.de/1:120-Mer ... en,cat-182
http://makieciarz.pl/index.php?cPath=27_75_238_634
http://makieciarz.pl/index.php?cPath=27_75_238_643
http://makieciarz.pl/index.php?cPath=27_75_238_633
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2011, 11:41 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomasz Czapik
Kontakt:

Post autor: Tomasz Czapik »

No dobrze a skąd chcesz wziąść figurki żołnierzy i czołgów? Jacy producenci?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”