Oświetlenie w BR 101
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- golab
- Kontakt:
Re: Oświetlenie w BR 101
mialem podobny problem w BR243 kupinej kiedys na forum - okazało się, że jedna ze scieżek jest przepalona ... Naprawiałem domowym sposobem.
Poszukaj takiej płytki, ja kupilem na TTboardzie TE1 (z dekoderem) za 15 ojro + 2 za wysyłke. Starą uwalilem przy wymianie diód i nawet koledzy elektronicy nie zdołali jej reanimować
Pamiętam też, że w starszych konstrukcjach - jak moja BR243 -przy montażu dekodera należało przeciąć jakieś ścieżki - było to opisane w instrukcji. Może w tym tkwi problem ?
Poszukaj takiej płytki, ja kupilem na TTboardzie TE1 (z dekoderem) za 15 ojro + 2 za wysyłke. Starą uwalilem przy wymianie diód i nawet koledzy elektronicy nie zdołali jej reanimować
Pamiętam też, że w starszych konstrukcjach - jak moja BR243 -przy montażu dekodera należało przeciąć jakieś ścieżki - było to opisane w instrukcji. Może w tym tkwi problem ?
Ostatnio zmieniony 20 paź 2011, 16:25 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
- kolejarz
- Kontakt:
Ta analogowa
Dekoder wpinany w gniazdo NEM 651
Dekoder wpinany w gniazdo NEM 651
- golab
- Kontakt:
a jaka tam jest plytka ?
- kolejarz
- Kontakt:
Poddaję się;
Po testach i próbach reanimacji oświetlenia spaliłem płytkę.
Czy jest ktoś z forum kto by się podjął naprawy płytki od BR 101.
Do wymiany są na pewno spalone elementy, a czy jeszcze jakiś element przez który miałem taką ciekawą sytuację to nie wiem.
Po testach i próbach reanimacji oświetlenia spaliłem płytkę.
Czy jest ktoś z forum kto by się podjął naprawy płytki od BR 101.
Do wymiany są na pewno spalone elementy, a czy jeszcze jakiś element przez który miałem taką ciekawą sytuację to nie wiem.
- kolejarz
- Kontakt:
Z ciekawości sprawdziłem jak wygląda wejście na gnieździe NEM.
Pin 5 i 6 odpowiadają za podanie sygnału na oświetlenie lokomotywy. Popiołem zasilanie.
Kurde działa w oby dwie strony
ale jak postawię w analogu czy dcc to w jedną nadal nie działa...
I co mu jest
Pin 5 i 6 odpowiadają za podanie sygnału na oświetlenie lokomotywy. Popiołem zasilanie.
Kurde działa w oby dwie strony

ale jak postawię w analogu czy dcc to w jedną nadal nie działa...
I co mu jest

Ostatnio zmieniony 26 sie 2011, 13:09 przez kolejarz, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Sugeruję użycie mocnego szkła powiększającego i przejrzenie wszystkich lutów. Szczególnie tych łączących pcb z silnikiem z tymi z LEDami (takie potrójne przewody).

- winner_xp
- Kontakt:
Zrobiłem poglądowy rysunek o co mi chodzi. Możesz spróbować jak chcesz wystarczy jak dolutujesz jeden kabel i wylutujesz to małe czarne coś z trzema nogami
. Poza tym nie mam żadnych pomysłów.
Rys.

Rys.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2011, 23:39 przez winner_xp, łącznie zmieniany 1 raz.
- kolejarz
- Kontakt:
Zapomniałem dodać, dekoder jest na gnieździe NEM 651
Nie ma lutowania kabelków. Co do dekodera, sprawdzałem na innym i jest ten sam objaw.
Nie ma lutowania kabelków. Co do dekodera, sprawdzałem na innym i jest ten sam objaw.
- winner_xp
- Kontakt:
Jak wszystko jest polutowane tak jak powinno to dziwna sprawa, jest jeszcze jedna możliwość podłączenia dekodera. Do świateł standardowo idzie + i - . W przypadku dekodera z kablami jest jeszcze jeden kabel niebieski +. Można wylutować podwójne diody z płytki ( nie mylić z tymi świecącymi
) przylutować do wspólnego bieguna ten niebieski kabel + i powinno działać. Napisz jaki dokładnie dekoder bo może to wydać sie trochę zagmatwane 

- kolejarz
- Kontakt:
Oświetlenie w BR 101
Panowie;
Tym razem ja muszę z korzystać z Waszej wiedzy.
Jakiś czas temu wymieniłem w BR 101 diody żółte na białe. Wtedy loka jeździła w analogu, oczywiście oświetlenie działało.
Obecnie zamontowałem w niej dekoder ZIMO i ku mojemu zdziwieniu oświetlenie w jedną stronę świeci prawidłowo a w drugą nie.
Nadmienię szybko że w analogu dzieje się to samo, ale jak podpiąłem każdą płytkę oddzielnie pod zasilanie to światła świeciły prawidło (diody sprawne).
Awaria polega na tym, iż nie świecą białe diody wcale, a czerwone delikatnie się żarzą.
Gdyby płytki pojedynczo podłączone do zasilania nie świeciły, to sprawa jasna, ale płytki są sprawne.
Czy ktoś może mi wyjaśnić w/w zjawisko, gdyż ja nie widzę tutaj awarii która jest.
HEJ
Tym razem ja muszę z korzystać z Waszej wiedzy.
Jakiś czas temu wymieniłem w BR 101 diody żółte na białe. Wtedy loka jeździła w analogu, oczywiście oświetlenie działało.
Obecnie zamontowałem w niej dekoder ZIMO i ku mojemu zdziwieniu oświetlenie w jedną stronę świeci prawidłowo a w drugą nie.
Nadmienię szybko że w analogu dzieje się to samo, ale jak podpiąłem każdą płytkę oddzielnie pod zasilanie to światła świeciły prawidło (diody sprawne).
Awaria polega na tym, iż nie świecą białe diody wcale, a czerwone delikatnie się żarzą.
Gdyby płytki pojedynczo podłączone do zasilania nie świeciły, to sprawa jasna, ale płytki są sprawne.
Czy ktoś może mi wyjaśnić w/w zjawisko, gdyż ja nie widzę tutaj awarii która jest.
HEJ