Jak dobrać odpowiednią moc wzmacniacza?

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Janusz
Kontakt:

Re: Jak dobrać odpowiednią moc wzmacniacza?

Post autor: Janusz »

Wymiary makiety na dzień dzisiejszy to 210 na 100 cm. W dalszej przyszłości będę chciał ją przedłużyć o kolejny segment. Dlatego tor na górze po prawej oraz ten na podjeździe chciałbym zrobić tak aby było to możliwe.
W tym projekcie trochę stromy mam ten podjazd - 30 promili. Obawiam się, że przy takim nachyleniu, skład jadący z góry, wchodzący w zwrotnicę i od razu w łuk może mieć tendencję do wykolejenia... ale to już temat na inny dział forum.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

Ja przez pewien czas nie wiedziałem co z tym fantem zrobić i natknąłem się na wątek z Forum kolejowo-modelarskiego Stąd wiem, że zasilacz o napięciu 15V i prądzie znamionowym 5A jest w sam raz.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

Witam!
Pytanie pierwsze: jakie rozmiary ma ta planowana przez Ciebie makieta? Dlaczego pytam? Ponieważ na mojej makiecie (220x110x30) są w sumie trzy pętle o łącznej długości ok. 30 m i w zasadzie nie zmieści się na niej więcej niż 5 składów (po ok. 8 wagonów towarowych oraz 4-5 wagonów osobowych). O ogarnięciu nawet pięciu jednocześnie poruszających się składach nawet nie mówię - bo to jest prawdziwe wyzwanie :mrgreen: Trzeba bardzo uważać !!
Jako sterowania używam zestawu Roco Multumaus. Z mojej zabawy wynika, że booster/centralka 10764 w połaczeniu z zasilaczem 10725 (ten duży czarny) spokojnie udźwignie prąd pobierany przez 6 lokomotyw (bez dźwięku) z wagonami (w tym osobowe bez oświetlenia). Przy postawieniu siódmej - jeszcze wszystkie jadą, ale jak w niej załączę dźwięk - "pyk" i niema prądu :mrgreen: (20 stopień zasilania) :P

Proponuję:
:arrow: Transformator 230V~/12V= do zasilania oświetlenia budynków, peronów itp.
:arrow: Transformator 230V~/14V~ do zasilenia napędów podmakietowych np. typu Conrad (tu można wykorzystać taki trafo z zasilacza od zdemontowanego magnetowidu z lat 90-tych.
:arrow: Jeżeli nie zdecydujesz się na zasilacz BP5A, to w późniejszym czasie można zamiast istniejącego transformatora Roco 10725 lub tego mniejszego, zakupić zwykły zasilacz 15V / 5 A taki jak jest do Laptopów. Dlaczego? Ano dlatego, że kiedyś zastanawiała mnie zbyt głośna praca lokomotywy BR232 (Ludmiły) na dekoderze Zimo MX620N, sprawdziłem napięcie na torach 18 V !! Troszkę się przeraziłem. Zakupiłem Laptopowy 15V/5A i napięcie wyszło 13,2 V - uff... a Ludmiła pracowała spokojnie. Poza tym te Roco'wskie zasilacze ( o ile wiem) nie posiadają stabilizacji napięcia !!
Ostatnio zmieniony 26 lip 2011, 16:36 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

kolejarz pisze:... niestety jeden boosterek ROCO to za mało.
... zaproponował boosterka BP5A
Choć popieram zakup BP5A to jednak doradzę: nie śpiesz się z zakupem.
Wymieniony przez Ciebie system DCC spokojnie przetestuj po zakupieniu, u mnie chodzi na nim 6 lokomotyw (przecież nie wszystkie na raz jadą).
Gdy zauważysz problemy z zasilaniem 3 składów, wtedy rozważysz zakup dodatkowego boostera. Gdy wystąpi rzeczywista konieczność wzmocnienia zasilania, na rynku mogą być już nowsze/ciekawsze oferty i wtedy dokonasz wyboru.

Co do poboru mocy:
- jeden silniczek lokomotywy pobiera ok 350 mA przy nominalnym obciążeniu, przy max obciążeniu ok 800mA (pomierzone),
- żaróweczka średnio 50 mA, LEDy jeszcze mniej na sztukę.

Dekodery akcesoriów połączone do rozjazdów pobierają praktycznie moc tylko w momencie przerzucania, sygnały świetlne jak wyżej (żaróweczka/LED).

Sam przelicz ile energii jest Tobie konieczne.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2011, 13:10 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Post autor: kolejarz »

Janusz pisze:Dzięki wielkie za konkretną odpowiedź
Proszę bardzo !!

PS.
Jeśli pomogłem, to kliknij POMÓGŁ :)
Janusz
Kontakt:

Dzięki wielkie za konkretną odpowiedź
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Post autor: kolejarz »

Jeśli chodzi o zestaw ROCO, to w teorii ma tylko 3,2A, w praktyce mniej.
Teoretycznie na jeden skład liczy się po 1A poboru prądu - oczywiście skład towarowy będzie brał o wiele mniej, bo tylko loka będzie jadła prąd, a skład osobowy oświetlony więcej i to w zależności od ilości wagonów i to jeszcze czy z diodami czy żarówkami.
Ale zakładając po 1A na skład, to niestety jeden boosterek ROCO to za mało. Jeszcze jeśli dojdzie do tego dekoder do rozjazdów czy semaforów, to lepiej zainstalować 2 boosterki ROCO.
Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie zaproponował boosterka BP5A produkcji naszego kolegi MARTINEZO który w zupełności by Tobie do takiej makiety wystarczył, i więcej składów obsłuży gdyż jego obciążalność rzeczywista to 5A.
Ostatnio zmieniony 25 lip 2011, 22:05 przez kolejarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz
Kontakt:

Jak dobrać odpowiednią moc wzmacniacza?

Witam serdecznie,

przedstawiam projekt makiety jaką chcę zbudować w DCC.
Obrazek

Na początek planuję zakup zestawu Roco 35002 w skład którego wchodzi:
Lokomotywa spalinowa BR 132
4 wagony towarowe
Zasilacz
Cyfrowy wzmacniacz-10764 50VA/3,2A,
MultiMAUS 9999 ( ilość adresów do programowania 9999.). Regulacja przyśpieszenia i opóznienia w 14-28 stopniach

I tu rodzi się pytanie. Czy ten wzmacniacz wystarczy aby docelowo na makiecie mogły jeździć 3 pociągi? Oświetlenie budynków, napędy zwrotnic będą w analogu.

Jak liczyć zapotrzebowanie na moc?

Jeśli taki temat był, to przepraszam. Jestem nowy i trochę czasu zajmie mi przeczytanie najważniejszych tematów z poradami.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2011, 13:04 przez Janusz, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”