Cześć!
Jak już innym pisałem popełniłeś podstawowy błąd przy projektowaniu bocznic na dole.
Zauważ że stosujesz lewe zwrotnice zamiast prawych, więc tabor robi skręty na przemian lewo-prawo, sprzęgi w wagonach spowodują wykolejenie przy wpychaniu składu.
Przeprojektuj na prawe zwrotnice zaczynając od łuku, nie zapomnij o zmianie zwrotnicy z drugiej strony przy wjeździe na mijankę (z prawej zwrotnicy na lewą) również zaczynając od łuku. Dzięki temu unikniesz bardzo nielubianych dla taboru zmian kierunku łuku.
Jak byś miał jakiś problem to daj znać a wykonam dla Ciebie szkic.
Projekt makiety 2,20 x 1,0 m - Michał
Moderator: mod-Makieta
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Re: Projekt makiety 2,20 x 1,0 m - Michał
Witajcie 
Przemyślałem poprzednią koncepcję i stwierdziłem, że nie uda mi się na tak krótkich odcinkach zrobić dobrego upadu, więc radykalnie zmieniłem wygląd makiety.

Dworzec wraz z lokomotywownią są 80 mm wyżej niż tunele i pętla powrotna. Wszystkie wzniosy są do max 3 %. Nie wiem jeszcze jak wykorzystanie zakrętów R11 wpłynie na pociągi, ale zobaczymy. Dostęp do długiego tunelu wraz z rozjazdem będzie zapewniony. Tor wychodzący z tunelu będzie przeznaczony ew. do dalszej rozbudowy makiety.

Link do pliku scarm z makietą.
Na makiecie będzie jeden dworzec z lokomotywownią, kopalnia (zboczenie zawodowe), łąki oraz małe miasteczko. Można również pomyśleć o małym dworcu obok kopalni. Tory zostały tak poprowadzone aby była możliwość mijania się pociągów.

Przemyślałem poprzednią koncepcję i stwierdziłem, że nie uda mi się na tak krótkich odcinkach zrobić dobrego upadu, więc radykalnie zmieniłem wygląd makiety.

Dworzec wraz z lokomotywownią są 80 mm wyżej niż tunele i pętla powrotna. Wszystkie wzniosy są do max 3 %. Nie wiem jeszcze jak wykorzystanie zakrętów R11 wpłynie na pociągi, ale zobaczymy. Dostęp do długiego tunelu wraz z rozjazdem będzie zapewniony. Tor wychodzący z tunelu będzie przeznaczony ew. do dalszej rozbudowy makiety.

Link do pliku scarm z makietą.
Na makiecie będzie jeden dworzec z lokomotywownią, kopalnia (zboczenie zawodowe), łąki oraz małe miasteczko. Można również pomyśleć o małym dworcu obok kopalni. Tory zostały tak poprowadzone aby była możliwość mijania się pociągów.
Ostatnio zmieniony 14 sie 2011, 16:26 przez drakomp, łącznie zmieniany 3 razy.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
SCARM ma możliwość ustawienia wysokości toru i pochylenia podjazdu. Wprowadzone wartości ZIELONE = OK, żółte = niektóre pociągi mogą mieć problemy z podjazdem, czerwone = zbyt stromo.drakomp pisze:Nie wiem tylko czy nie wyjdzie mi za duży podjazd w miejscu gdzie musi być most pod zwrotnicami.
Ostatnio zmieniony 04 lip 2011, 10:50 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Wciśnij kółko myszy w dowolnym p-cie rysunku i przesuwaj do woli.drakomp pisze:.... brakuje mi tylko suwaków do przesuwania planszy.
Ostatnio zmieniony 04 lip 2011, 10:36 przez PiasTT, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Właśnie go poznałemArturSchŁ pisze:Użyj darmowego programu SCARM, który nie ma takich ograniczeń i jest w wersji PL. Program jest cały czas rozwijany.

Widząc cenę tego zestawu jestem za DCC. Widziałem na spotkaniu jak można sterować lokomotywą a nie odcinkiem torowiska i to bardzo mi się podobało. DCC daje więcej możliwości niż analog. Schematy makiet już dawno temu przeglądałem, ja chciałem zrobić dłuższy tor do jazdy od stacji do stacji i chyba mi się to udałoArturSchŁ pisze:Co do wyboru analog/cyfra to sugerował bym raczej od razu DCC. Przy cenie kompletnego Multimouse (ok 250 zł) na Allegro jest to rozsądny wybór.

Powyższy schemat jest na razie w komputerze, zawsze go można zmodyfikować ew. zmienić. Ten mi się podoba, gdyż mogę zrobić lokomotywownie wkomponowaną w górę

Ostatnio zmieniony 04 lip 2011, 10:45 przez drakomp, łącznie zmieniany 3 razy.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Re: Prpojekt makiety 2,20 x 1,0 m - Michał
Użyj darmowego programu SCARM, który nie ma takich ograniczeń i jest w wersji PL. Program jest cały czas rozwijany.drakomp pisze:...AnyRail w wersji demo nie pozwolił mi wstawić trzeciego toru...

Zapraszam do przejrzenia gotowych układów torowych: Gleispläne, które może nasuną Tobie jakieś nowe pomysły.drakomp pisze:Chciałbym zbudować coś tak prostego jak wyżej pokazane...
Przedstawiony przez Ciebie układ jest ciekawy. Myślę, że dworzec powinien być raczej od przodu makiety (no chyba, że rysunek jest "od ściany").

Jeśli wypuścisz z parowozowni jeden tor na wysokości 100 mm od podłoża, zakończony profilem przejściowym, to i Twoja makieta mogłaby być stacją końcową jakiejś jednotorowej nitki na większym Spotkaniu, a zawsze możesz się w ten sposób połączyć z innymi makietami kolegów.
Co do wyboru analog/cyfra to sugerował bym raczej od razu DCC. Przy cenie kompletnego Multimouse (ok 250 zł) na Allegro jest to rozsądny wybór. Dostajesz do ręki kompletny system do sterowania pociągami oraz osprzętem (rozjazdy/sygnały) i sporo problemów z budową makiety Tobie odpadnie. Jesteś przygotowany na zabawę z kilkoma lokomotywami na jednym torze (makiecie), zabawy z dźwiękiem itd, oraz na wspólną zabawę z innymi kolegami także.
Tu tylko drobna uwaga, by przewidzieć rozdzielenie zasilania/sterowania rozjazdami i osprzętem, od torów (na przełączniku), tak byś mógł zasilać tory np z podłączonej makiety na spotkaniu, a rozjazdy i osprzęt z Twojego Multimousa - jeśli planujesz łączenie się z innymi zwłaszcza na Spotkaniach - natomiast w zaciszu domowym, przełącznik w drugą stronę i wszystko jest sterowane (i zasilane) z Twojego DCC.
Całość jest prosta i niedroga, a możliwości wspólnej zabawy, jest, jak widać, ogrom.

Ostatnio zmieniony 02 lip 2011, 12:27 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 6 razy.
-
- Kontakt:
Projekt makiety 2,20 x 1,0 m - Michał
Witajcie 
Jestem nowy na forum oraz uczę się modelarstwa. Pociągi interesowały mnie od zawsze, lubię je fotografować. Przygodę z kolejkami zaczynałem jak większość od zestawu startowego - w moim przypadku był to zestaw TT z elektrowozem i małą lokomotywą. Później spodobała mi się skala 1:87, miałem trochę składu w tej skali. Od dłuższego czasu przeglądałem fora internetowe odnośnie kolei, chciałem budować makietę w skali N, ale ze względu na trudną dostępność modeli zdecydowałem się na TT-kę. Byłem na spotkaniu makiet modułowych w Sosnowcu i tak bardzo spodobała mi się Wasza praca, że postanowiłem spróbować coś zbudować. Wyprzedałem prawie wszystko z skali H0 i zacząłem czytać i projektować swoją własną makietę. Z taboru posiadam jedynie BR130 Ludmiłę (kupioną w znanym serwisie aukcyjnym, ale będę go sukcesywnie uzupełniał.

Chciałbym zbudować coś tak prostego jak wyżej pokazane na dwa lub trzy składy w epoce IV. Stacja dwutorowa, lokomotywownia 3 torowa (AnyRail w wersji demo nie pozwolił mi wstawić trzeciego toru), klimat wiejski. Tor zaznaczony na zielono będzie się wznosił i byłby zrobiony jako góra, nasyp z wykorzystanie tuneli, ew. inne rozwiązanie. Wstępnie tak to sobie wymyśliłem, na razie w analogu, a w przyszłości można przejść na sterowanie cyfrowe.

Jestem nowy na forum oraz uczę się modelarstwa. Pociągi interesowały mnie od zawsze, lubię je fotografować. Przygodę z kolejkami zaczynałem jak większość od zestawu startowego - w moim przypadku był to zestaw TT z elektrowozem i małą lokomotywą. Później spodobała mi się skala 1:87, miałem trochę składu w tej skali. Od dłuższego czasu przeglądałem fora internetowe odnośnie kolei, chciałem budować makietę w skali N, ale ze względu na trudną dostępność modeli zdecydowałem się na TT-kę. Byłem na spotkaniu makiet modułowych w Sosnowcu i tak bardzo spodobała mi się Wasza praca, że postanowiłem spróbować coś zbudować. Wyprzedałem prawie wszystko z skali H0 i zacząłem czytać i projektować swoją własną makietę. Z taboru posiadam jedynie BR130 Ludmiłę (kupioną w znanym serwisie aukcyjnym, ale będę go sukcesywnie uzupełniał.

Chciałbym zbudować coś tak prostego jak wyżej pokazane na dwa lub trzy składy w epoce IV. Stacja dwutorowa, lokomotywownia 3 torowa (AnyRail w wersji demo nie pozwolił mi wstawić trzeciego toru), klimat wiejski. Tor zaznaczony na zielono będzie się wznosił i byłby zrobiony jako góra, nasyp z wykorzystanie tuneli, ew. inne rozwiązanie. Wstępnie tak to sobie wymyśliłem, na razie w analogu, a w przyszłości można przejść na sterowanie cyfrowe.
Ostatnio zmieniony 02 lip 2011, 12:15 przez drakomp, łącznie zmieniany 5 razy.