Makieta 2mx1m

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

Re: Makieta 2mx1m

Post autor: michuchu »

DLOK pisze:... na podstawie swojego doświadczenia, może zaproponować mi w którym kierunku iść? Podwójny tor może dawać sporo zabawy ale z drugiej strony zwiększa się "upakowanie".
Jacula pisze:Polecam Ci dwa tory. Miałem ten sam dylemat.
Ja nie miałem tego dylematu - od razu wiedziałem, że chcę linię dwutorową ;)
Widok mijających się pociągów na szlaku.... bezcenny.
(Moja makieta to 200x125.)
Pozdrawiam,
Michał
DLOK
Kontakt:

Post autor: DLOK »

Jacula pisze:Polecam Ci dwa tory. Miałem ten sam dylemat. Dobudowałem drugi tor i nie żałuję ani chwili.
Dzięki za rozwianie wątpliwości :D
Ostatnio zmieniony 29 cze 2011, 11:17 przez DLOK, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

Post autor: Jacula »

Polecam Ci dwa tory. Miałem ten sam dylemat. Dobudowałem drugi tor i nie żałuję ani chwili. I nie zapomnij o wyjściu na zewnątrz. Może teraz nie widzisz takiej potrzeby, ale ręczę Ci, że się przyda. Ja swoją już rozbudowuję o dokładane w razie potrzeby segmenty, a już zapowiedzieli się koledzy z modułami na dołożenie do niej swoich szlaków na najbliższym spotkaniu w Krakowie.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

Zdecydowanie polecam makietę, na której będą dwa tory (dwie pętle). Również długo zastanawiałem się jaki układ wybrać jedno, czy dwutorowy. Zdecydowałem się na dwa tory Zabawa jest naprawdę fajna! Jeździ więcej składów jednocześnie i świetnie prezentują się podczas mijania.
Awatar użytkownika
zubero
Kontakt:

Post autor: zubero »

Ja tu w sumie "młody" jestem i doświadczenia wielkiego nie ma, ale trochę już podpatzyłem i zrobiłem. Co prawda makieta moja jest jeszcze daleko w polu ale po wielogodzinnych rozważaniach, wielu wątkach przeczynanych stwierdzam że oczywiści 2 tory. nie ma gadania nawet. Twoja makieta jest o 20 cm dłuższa od mojej wiec i wiecej zmieścisz niz ja, a ja zmieściłem w sumie wszystko co chciałem.
Moduły fajne ale to ślepy zaułek, tort i rozbudowanie ewentualne modułami tak.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Niejeden
Kontakt:

Post autor: Niejeden »

Ja proponuję zacząć jednak od razu od modułów. W naszym przypadku było podobnie - zaczęliśmy od makiety stacjonarnej, w połowie przerzuciliśmy się na moduły i od tamtej pory TTort stoi właściwie nieruszony, a nawet można powiedzieć, że jest powoli ogołacany. Po 1 module też można pojeździć w zaciszu domowym, poczytaj np ten wątek:

http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=2568
DLOK
Kontakt:

Makieta 2mx1m

Post autor: DLOK »

Szanowni!

Od dłuższego czasu przymierzam się do zbudowania makiety - rozmiar 2mx1m.
Pewnie za czas jakiś będę rozwijał się w modułach, niemniej jednak chciałbym mieć coś do zabawy bez konieczności skręcania ;)

Zależy mi aby na wspomnianej wielkości pozostało choć trochę wrażenia przestrzeni. Ogólnie chciałbym zrealizować klimat "wsi spokojnej, wsi wesołej" :mrgreen:

Co chwila zmienia mi się wizja jaki układ torów zastosować - pojedynczy, podwójny itp.

Może jakaś dobra dusza, na podstawie swojego doświadczenia, może zaproponować mi w którym kierunku iść? Podwójny tor może dawać sporo zabawy ale z drugiej strony zwiększa się "upakowanie".

Pozdrawiam
Łukasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”