i po digitaxie

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Re: i po digitaxie

Post autor: tydzial »

ten niebieski to(+) plus na światła i dodatki żółty, biały (-) na światła fioletowy i zielony (-) na dodatki jak niebieski zwarł z tendrem to po zamiatane a tak to po jakiego grzyba taki wielki dekoder pchasz do TT ten jest do H0 i dla tego kłopot z upchaniem jak rozpoznaję to BR01 ja w niej mam esu mini i wszystko jest tendrze wepchane.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

daran podesłał zdjęcie (trochę kiepsko widać):
Obrazek

Po pierwsze:
jeśli montujemy dekoder i jakiś przewód pozostaje niepodłączony to go koniecznie trzeba zaizolować. KAŻDY wolny oklejamy taśmą izolacyjną, choćby przezroczystą klejącą.

Jeśli ten w kółeczku niebieski dotknął przypadkowo do metalowej części tendra, a ona jest chyba połączona do jednej z szyn (czerwony/czarny) to mógł się upalić dekoder. Nie pamiętam dokładnie jak jest w tendrze, a nie mogę sprawdzić bo jestem w pracy, więc mogę się mylić.

Jeśli to rozdarcie czerwonej osłony dekodera pojawiło się w momencie podłączenia DCC to mamy dowód na całopalenie dekodera. :/
Ostatnio zmieniony 11 maja 2011, 10:00 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 4 razy.
Gloow
Kontakt:

Post autor: Gloow »

A stawiałeś lokomotywę przed jazdą ale już po wlutowaniu dekodera na torze do programowania?
daran
Kontakt:

i po digitaxie

Post autor: daran »

kupiłęm dekoder digitaxa patrz wątek odlutowalem do br01 tiliga wydaje sie ze krok po kroku... jak w instrukcji na stronie ... i pojechała popykał błysneło i po dekoderze...
jestem slaby z lutownica i te sprawy przerasta mnie ...??/ digitrax Digitrax SDN144PS DCC
Darek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”