makieta zubero

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zubero
Kontakt:

Re: makieta zubero

Post autor: zubero »

Witam!
Prace nad makietą trwają. Mój klamot zyskał kółka do transportu między domem, a garażem i czasem wychodzimy razem na spacery, wzbudzając nie małą sensację wśród sąsiadów na moim blokowisku. Jak mi któryś z sąsiadów udostępni zdjęcie to zamieszczę jak to wygląda z balkonu :lol:
W garażu mam spokój i mogę spokojnie dumać nad układem, bo na razie nie mam kasy na torowisko. Tory zastąpiłem kartonowymi szablonami i na razie wyszło mi coś takiego:
Obrazek
To co tam widać, to poprzyklejany korek bez umiejscowienia zwrotnic. Z 6-8 zwrotnic jakie planowałem i małej stacyjki, wyszło mi ponad 20 zwrotnic i całkiem długie perony. Super.
Kwestia tunelu została przetestowana i prototyp jest zrobiony na module mojego szwagra i jak skończę prace pod makieta, poziom -1 , pojawi się również i u mnie tunel z portalem własnej produkcji.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2011, 11:23 przez zubero, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
zubero
Kontakt:

Oczywiście, że chcę się przyłożyć do każdego detalu na mojej makiecie, w miarę umiejętności. Na tę chwilę nie potrafiłem wyobrazić sobie, jak wygląda torowisko w tunelu.
Na razie prace nad makietą spowolniły się z powodu braku kasy i czasu, można powiedzieć, że na tę chwilę zbieram materiały i przemyślenia na dalszą budowę. Ale budowa będzie trwała.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2011, 20:40 przez zubero, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maciejh76
Kontakt:

Post autor: maciejh76 »

A ja niestety fotek tunelu nie mam :cry: jedyne co mogę pokazać to jak wyglądało w nim wykończenie torowiska :D

Obrazek

Jak piszą Koledzy, warto się przyłożyć do detali, gdyż będą one widoczne przez portal tunelu.

Maciej.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2011, 11:44 przez maciejh76, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zubero
Kontakt:

O to właśnie mi chodziło :D mój tunel tez bedzie trochę na zakręcie.
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

Moje boje z tunelem obejrzysz tu http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=643&p ... c&start=45

Pozdrawiam
PiotrZ
Awatar użytkownika
zubero
Kontakt:

Witam!
Fajnie, że ruszyło się w temacie. A może masz fotki tego tunelu, mnie więcej już wymyśliłem co bym chciał zrobić ale chętnie zobaczyłbym jak to robią inni. :D
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2011, 13:50 przez zubero, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Ba, więcej. Na wjeździe do tunelu mogą się znajdować jakieś sprzęty, np beczka (lub skrzynia) z piaskiem, jakaś łopata, oczywiście wykute nisze dla nieszczęśników, których pociąg złapał w tunelu.

Te wszystkie detale są widoczne poprzez otwór portalu, albo na całej długości gdy do tunelu wjedzie pociąg z zamontowaną kamerką.
:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2011, 17:34 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maciejh76
Kontakt:

Post autor: maciejh76 »

zubero pisze:Nie wiem jak wygląda wykończenie torowiska w tunelu.
Witaj Zubero. Jak mogę podpowiedzieć, to ja swojego czasu na makiecie H0 miałem tunel o długości około 1,7m (odcinek makiety za meblami). Zawziąłem się i wykonałem torowisko z podsypką jak na odcinku poza tunelem :D żeby było ciekawiej również szyny zostały pomalowane na kolor rdzy, a ściana tunelu przylegająca do ściany pokoju została zabudowana murem z cegieł i filarami :D

Maciej.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2011, 17:29 przez maciejh76, łącznie zmieniany 1 raz.
makieciarz
Kontakt:

Post autor: makieciarz »

Nie no Panie Krzysztofie - wszystko tak jasno musze pisać ? "zszedł" = poszedł piętro niżej do rodziców = zamieszkał od tamtej pory u nich. Ja nie z tych co koty czy inne gady/płazy/zwierzęta wysyłają w kosmos. Komarów i much mi tylko nie żal :lol:
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

fajne!
jak zwykle koty: ciekawskie a i mają wywalone na wszystko...
Awatar użytkownika
zubero
Kontakt:

To mój drugi miglanc, a właściwie miglancka
Obrazek
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, 13:48 przez zubero, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
zubero
Kontakt:

Spokojnie, koty są nawet dwa i oba interesują się pociągami, a makieta to tylko zabawka, jak się coś zepsuje, to się naprawi. :D
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, 13:48 przez zubero, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

makieciarz pisze: i kot "zszedł".
przykro to czytać :evil:
Ostatnio zmieniony 19 mar 2011, 18:48 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
makieciarz
Kontakt:

Post autor: makieciarz »

KOT = wróg numer 1 na makiecie, albo makieta albo kot - wybór należy do ciebie :mrgreen:
Ja kilka lat temu wybrałem jednak makietę i kot "zszedł"
A makieta ciekawa może być.
Awatar użytkownika
zubero
Kontakt:

makieta zubero

Witam!
Po namyśle postanowiłem zaprezentować również moją makietę. Buduję ją od września 2010. Narazie mam w zasadzie gotową małą stacje podziemną oraz pętle nawrotną na poziomie "-2".
Obrazek Obrazek

Makieta ma wymiar 1800 x 1100 i docelowo będzie miała kilka poziomów. Całą budowę traktuję jako wyśmienitą zabawę, a makietę jako zabawkę.
Sterowanie oczywiście DCC z MM Roco, chwilowo, później będzie sterowanie z kompa, sterowanie zwrotnic to Martinezo.
Całość chcę umiejscowić w PRL-u, lata 70 - 80 z przymrużeniem oka. Tabor obojętnie w sumie, tak aby mi się podobał. Zabudowa głównie modele kartonowe, te kupne i może sam coś wymyśle.
Aktualnie przykleiłem i połączyłem poziom "0" z "-2", zamknąłem kółko i można już jeździć. Jest też zawiadowca kontrolujący szybkość pociągów.
Obrazek

Na razie tory kończą się mniej więcej tam gdzie kot ma tylne łapy, reszta jest już wymyślona ale "ruchoma" na bieżąco wymyślam układ.
To co widać to wyjazd z tunelu. I tu bym potrzebował pierwszej pomocy. Nie wiem jak wygląda wykończenie torowiska w tunelu. Byłbym wdzięczny za jakieś fotki, sugestie, chodzi mi tylko o tory i co koło nich.
A bo bym zapomniał, te dwa tory to część głównej magistrali wychodzącej na moduły które będzie można podłączyć do makiety modułowej, będzie jeszcze jedno wyjście z makiety jednotorowe :-)
To plan na dzień dzisiejszy.

Obrazek
Makietę przechowuje narazie w domu, jak się nie bawię to stoi w kącie pokoju, a jak się zrobi znowu cieplej makieta trafi do garażu i znowu będzie pięknie :-)
Ostatnio zmieniony 19 mar 2011, 17:39 przez zubero, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”