Jak otworzyc...

Konserwacja i naprawy, części zamienne itd Przeróbki taboru.

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
ŁukaszTT
Kontakt:

Re: Jak otworzyc...

Post autor: ŁukaszTT »

W Czeskim :)

Jak to mogło nie być klejone :P :
Obrazek Obrazek
No chyba napiszę, podeślę fotki i zobaczę co z tego wyjdzie...

Mam coś pecha do modeli, ostatnio też miałem przygodę, dostałem jedno koło hamulcowe z nadłamanymi przęsłami tak, że nie dało się wcisnąć w wagon... :evil: Na szczęście tu sprawa raczej zostanie rozwiązana pomyślnie :)
Ostatnio zmieniony 04 gru 2010, 08:39 przez ŁukaszTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Post autor: KamilW »

A kupiłeś go w polskim sklepie czy w niemieckim?
Z reguły było tak, że ty płacisz wysyłkę do sklepu w którym kupiłeś, a oni płacą wysyłkę do Ciebie po rozpatrzeniu reklamacji jeśli była zasadna.
Jeśli nie była to różnie bywa, niektóre sklepy (nie mówię tu tylko o modelarskich) każą sobie płacić wtedy za wykonaną pracę (nawet za postawienie diagnozy odnośnie reklamacji).
Najlepiej będzie jeśli skontaktujesz się ze sprzedawcą i przedstawisz mu problem, pytając jak wygląda procedura.
Nie spotkałem się żeby zatrzaski były wklejane, być może przy montażu oszklenia, które w tym miejscu jest podklejone, nadmiar kleju przykleił zatrzask.
ŁukaszTT
Kontakt:

No, rozebrałem... mam nadzieję, że uda się złożyć :mrgreen:
Dzięki wielkie za pomoc, przyznałbym punkcik jakby się dało ;)
Powiedzcie proszę jeszcze, czy reklamując coś ja płacę za wysyłki? Do i ze sklepu?
Bo ja ja mam płacić za przesyłkę zagraniczną to chyba przeboleję ten kawałek farby, tym bardziej, że podczas rozbierania jeden zatrzask zabrał ze sobą kawałek plastiku(robiącego min. za szyby), więc jakby to wypatrzyli... :?

Pozdrawiam

Edycja:
przyglądnąłem się temu plastikowi robiącemu za szybę, który został z zatrzaskiem i... on jest przyklejony!! Więc jak mam otworzyć wagon bez wyłamania? :/

Tak to wygląda, pech chciał jeszcze, że wyłamało się akurat tam, gdzie farba odłazi :roll: :
Obrazek
Ostatnio zmieniony 04 gru 2010, 08:37 przez ŁukaszTT, łącznie zmieniany 2 razy.
rokkor
Kontakt:

Post autor: rokkor »

O rozbieraniu M-wagonów sporo jest tu:
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=3018& ... sc&start=0
cierpliwości i powodzenia
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Post autor: KamilW »

Na 100% przesunęły Ci się obciążniki.
Prawdopodobne jest też, że powypadały z gniazd mechanizmy KKS-u.
Wagon będziesz musiał rozłożyć żeby porządnie wszystko popoprawiać.
Buda do podwozia mocowana jest w 10 miejscach.
Po cztery uchwyty zatrzaskowe są na każdym z boków, dwa na czołach.
Najbardziej bezinwazyjny sposób rozmontowania wagonu jest przez dach.
Zdejmujesz imitację gum przejść międzywagonowych, następnie przesuwasz dach (schodzi tylko w jedną stronę, przeciwną do położenia butli na sprężone powietrze pod podwoziem).
Dach jest mocowany na zatrzask.
Po rozpięciu wyjmuje się go do góry.
Jak zdejmiesz dach to będziesz miał łatwy dostęp do zatrzasków podwozia.
Przyda ci się cienki śrubokręt żeby je wypiąć.
Wagony da się rozmontować bez zdejmowania dachu ale wymaga to trochę wprawy.
Powodzenia w narpawianiu.
A co do farby to ja bym reklamował, z tym że jak go rozmontujesz i coś uszkodzisz to mogą nie uznać reklamacji i zwalić na Ciebie, że ty to uszkodziłeś podczas demontażu.
ŁukaszTT
Kontakt:

Z obaw odświeżam pytanie:
Kupiłem wagonik, złapałem na środku w dwa palce podwozie i pociągnąłem, okazało się, że bolce trzymające są pod bocznymi drzwiami, nie wiedząc jak je odczepić od budy, puściłem palce chcąc, żeby buda wróciła na swoje miejsce, niestety w środku przesunęły mi się jakieś metalowe płytki i wagon nie chce się domknąć, tj. cały czas robi się garbik, wygląda to mniej więcej tak:
Obrazek
Chyba muszę zrobić porządek z tymi płytkami i kto wie z czym tam jeszcze, więc muszę totalnie otworzyć wagon. Póki co leży z takim garbem i boję się, że plastik się odkształci i wagon nigdy już nie będzie prosty :/

Dlatego zależy mi na szybkiej pomocy, dzięki!

Jeszcze jedna sprawa, na fotce oznaczyłem miejsce, gdzie wagon ma odpryśnięta farbę, zastanawiam się co z tym robić... reklamować? Darować sobie? Co byście zrobili?
Ostatnio zmieniony 04 gru 2010, 08:35 przez ŁukaszTT, łącznie zmieniany 2 razy.
ŁukaszTT
Kontakt:

Ja się podłączam pod temat z pytaniem jak otworzyć m-wagen od tilliga? Konkretnie chodzi mi o AMZ'ta (ukryta aparatura z boku_
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Jak otworzyc...

Post autor: Witek M. »

... Reisezugwagena produkcji Modist'a? Moze ktos np. instalowal oswietlenie i wie jak to zrobic? Bo mnie juz tylko otwieracz do konserw chodzi po glowie :evil:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy/przeróbki taboru”