Tajemniczy wagon - pomoc przy identyfikacji

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Re: Tajemniczy wagon - pomoc przy identyfikacji

Post autor: oelka »

Link do zdjęć wrzuciłem na Fora Kolejowe:
http://koleje.webd.pl/forum/viewtopic.php?p=13909#13909
xROnx pisze: Ale z tego co sobie przypominam to od strony nie budki były oryginalne katowniki w narożach pudła więc podejrzewam że nie jest pudło obcięte... ale może się mylę?
Generalnie cała konstrukcja opiera się na drewnie. Nie da się ukryć że są mocno pognite - szczególnie w dolnej części pudła. Blachy mocno skorodowane - też główne w dolnych częściach wagonu.
Skoro zachowała się budka hamulcowa, to jest możliwe, że jest to całe pudło po zdjęciu zestawów kołowych. Ale warto się upewnić.
Niestety, ale lata stania w miejscu robią swoje, więc należy się spodziewać różnych uszkodzeń.
W większości tego typu wagonów przeważała konstrukcja, gdzie ostoja była stalowa, a pudło miała drewnianą konstrukcję szalowaną początkowo drewnem a w późniejszych czasach blachą.
Pytanie brzmi czy da się ten wagon odrestaurować?
Najpierw trzeba się zastanowić jak ma być wykorzystany. Bo można się czasem napracować na darmo.
Potem czy się da odbudować, bo podejrzewam, że większa część konstrukcji drewnianej będzie wymagała wymiany. Przy czym należałoby zadbać o zachowanie ewentualnych detali, oraz odbudowę konstrukcji najlepiej z tego samego rodzaju drewna, oraz w miarę wiernie odtworzonej. Zresztą kwestie odbudowy warto skonsultować z tymi, którzy mają w tej kwestii nieco doświadczenia np. z PSMK.

Krzysztof
xROnx

Post autor: xROnx »

Zgadza się. Na pewno nie można się opierać na katalogu modeli kolejowych jako źródło informacji. Po prostu na szybkiego próbowałem się dowiedzieć co to za model wagonu może być. I na pewno też na podstawie modelu wagonu w skali nie można odrestaurować go. Pomyślałem że jeżeli znajdę numer id tego wagonu - po przez katalog modeli w skali będę mógł dojść do dokumentacji jakiejś.
Do środka ciężko się dostać. Wagon stoi w podwórzu jednego z domków w pobliży dworca kolejowego i babcia która tam mieszka trzyma tam m.in węgiel oraz inne klamoty. Poza tym wszystkie drzwi były zamknięte na kłódkę i babcia nie pozwalała ich otworzyć.
Długość można zmierzyć ale na razie nie chcemy być tam zbytnio nachalni. Zrobimy to następnym razem :) Ale z tego co sobie przypominam to od strony nie budki były oryginalne katowniki w narożach pudła więc podejrzewam że nie jest pudło obcięte... ale może się mylę?
Generalnie cała konstrukcja opiera się na drewnie. Nie da się ukryć że są mocno pognite - szczególnie w dolnej części pudła. Blachy mocno skorodowane - też główne w dolnych częściach wagonu.
Pytanie brzmi czy da się ten wagon odrestaurować?
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2010, 21:48 przez xROnx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

Po pierwsze jak możesz, to zmierz przynajmniej długość pudła. Nie sposób określić na oko co to jest.
Dobrze byłoby dobrać do ostoi na końcu bez budki hamulcowej, aby zobaczyć czy nie został obcięty.
Być może okna między drzwiami tego boczniaka zostały zabudowane, a pod spodem jest ich konstrukcja.
Jest jeszcze pytanie, gdzie stoi owo pudło, bo być może już dawno ktoś z "wagoniarzy" je oglądał i wiadomo co to jest.
Jeśli chcesz je restaurować, to z pewnością źródłem do takiej pracy musi być literatura i dokumentacja, nie zaś katalog modeli jednej z firm modelarskich.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2010, 21:19 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
xROnx

Tajemniczy wagon - pomoc przy identyfikacji

Post autor: xROnx »

Słuchajcie. Sprawa jest taka. Znalazłem wagon(przedwojenny) w bardzo opłakanym stanie jednak nie jestem w stanie znaleźć taki to typ/rodzaj.
Tutaj zobaczycie zdjęcia jakie porobiłem przy znalezisku
-> http://picasaweb.google.pl/Szymon.Super/TajemniczyWagon#
podczas poszukiwań na necie oparłem się o stronę modelmanii. Na pierwszy rzut oka myślałem że to ten model
-> http://www.modelmania.com.pl/product_in ... CosCsid%3E
ale jak widać na zdjęciach moich tajemniczy wagon nie ma okien poza tymi co są w drzwiach. Poza tym budka z hamulcem ma tylko jedno wejście a w modelu są dwa(z obu stron)
Czy ktoś pomoże mi określić jaki to model wagonu? Gdy już dowiem się jaki to model będę mógł poszukać wszelkich danych(wymiary itp) żeby móc odrestaurować go.
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2010, 14:14 przez xROnx, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”