Generalnie modele w tej wersji są bardzo urokliwie - w koncu to 1:120. Cena też jest atrakcyjna. No chyba że ktoś lubi pryszcze na nosie zawiadowcy, klamki 1:120 lub gruszki na... w 1:120 to inna sprawa

Moderator: mod-Tabor
Sztywne sprzęgi w ruchu towarowym przestają się sprawdzać, w momencie, gdy zaczyna się najpiękniejsza część ruchu na makiecie, czyli praca manewrowa.Maciej pisze:Platformy "latały" na imprezach modułowych jak i na makiecie domowej od 2013 roku. Objaw ten sam, zerwania składu - skład 12 sztuk PIKO samodzielnie lub zmieszane z innymi modelami. Po założeniu sztywnych są ok.
Drukowane ryfle na ścianach kontenerów to efekt przynależności modeli TT do grupy "Hobby".Dla wymagających kontenery są niestety drukowane.
Oczywiście że takoelka pisze:Problemy z rozprzęganiem mogą zależeć też od torowiska. Chociaż u mnie takich problemów nie było, nawet przy jeździe przez wzniesienie. Fakt, że wagon współpracował z wagonami Tilliga i Roco.
47715, 47707 - to modele sprzedawanych wyłącznie przez własny sklep internetowy PIKO.agrest12 pisze:To by się zgadzało jak sety dwuwagonowe 73400 i 73401 .... Ale ja się zastanawiam po dzisiejszej dostawie, dlaczego PIKO w modelu 47715 (a zaczęli od 47700) nagle przyklejają nalepkę "Exklusives Sondermodell" ? Przypomnę, że w wersjach dla SPIELEMAXA nie praktykowano tego.
Problemy z rozprzęganiem mogą zależeć też od torowiska. Chociaż u mnie takich problemów nie było, nawet przy jeździe przez wzniesienie. Fakt, że wagon współpracował z wagonami Tilliga i Roco.Maciej pisze:Dziś testowałem kilka platform tego typu. Ogólnie pięknie się prezentują. Leżały od dwóch lat w moim IPN - przyczyna - sprzęgi. Modele na orczykowych i "nowych" miały tendencję do "wypinania się". Po założeniu sztywnych jest ok. Dziś była katorga na makiecie z ładunkami i bez, samotnie, w kilka sztuk i w składach mieszanych, na początku i na końcu składu, są ok![]()
Zbiegów okoliczności może być więcej. Właśnie się dopatrzyłem, że jutro PIKO wraca do pracy po przerwie wakacyjnejCo ciekawe nie tylko ja je dziś męczyłemTelepatia ? Polecam :-)
http://ttclub.pl/j/index.php?option=com ... Itemid=170
Obstawiam, że chodzi o numer 72401ArturSchŁ pisze:Nigdzie nie mogę tego znaleźć.maciej_kolej pisze:42401 - TT wagon kontenerowy Lgs579 KUHL-CONTAINER
Nigdzie nie mogę tego znaleźć.maciej_kolej pisze:Numer katalogowy modelu (...)
42401 - TT wagon kontenerowy Lgs579 KUHL-CONTAINER
Raz miałem, ale na łukach 310 wyskakują ....więc przestałem (nie pamiętam czy sztywne, czy kurzkuplungi, ale chyba sztywne) - ale to inna dyskusja.Marcin pisze:W wszystkich habinsach Roco mam sprzęgi Tilliga, (sztywne) nic nie przerabiałem.
W wszystkich habinsach Roco mam sprzęgi Tilliga, (sztywne) nic nie przerabiałem.ArturSchŁ pisze:Roco tak samo nie pozwala (w Hibbinsach) na stosowanie wprost Tilligowych kurzkuplungów.
Nie zgodzę się z Tobą, Marcinie, a pytanie było retoryczne ....Marcin pisze:Bo piko to szajs, ...
Ponizsze zdjęcia ukazują niekompatybilność kontenerów PIKO z wcześniejszymi Czeskimi, Tilliga i pmt.Niestety do wagonu pasuje tylko kontener dołączony przez Piko i vice versa, chyba, że mamy platformę z burtami z podłogą bez żadnych wypustek.
Fakt. Jednak nie jest problemem pomalować je samemu. A to, co dali nam na stronie PIKO jest, delikatnie mówiąc, niepoprawnie przerobionym zdjęciem modelu H0.BarTTman pisze:W zapowiedziach zderzaki były czarne (...)
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości