Światła w wagonie sterowniczym

Konserwacja i naprawy, części zamienne itd Przeróbki taboru.

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
biker
Kontakt:

Re: Światła w wagonie sterowniczym

Post autor: biker »

carman pisze:ich wózki obracają się o 360°.
Zgadza się. Chciałem zmienić w ten sposób ustawienie kółek ale jeden z wózków w moim wagonie nie obracał się a nie chciałem przestawiać go na siłę. Po tym co napisalście sprawdziłem wagon i okazało się, że wózek przycina się.
Teraz jest już wszystko ok. Dzięki za podpowiedzi.
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

Post autor: Jacula »

carman pisze: ...ich wózki obracają się o 360°...
Łatwo sprawdzić właściwe ustawienie: wózki mają prostokątne małe wycięcia na KKS, które powinny być zwrócone do czół wagonu.
Awatar użytkownika
carman
Kontakt:

Post autor: carman »

Modele wagonów osobowych Tilliga mają to do siebie, że ich wózki obracają się o 360°. Też miałem podobną przygodę. Okazało się, że wózki ustawiły się tak, że wszystkie izolowane koła były po tej samej stronie, w wyniku czego światła nie świeciły.
W wagonach Kuehna nie ma takiego problemu, bo wózki obracają się tylko do pewnego stopnia.
Awatar użytkownika
biker
Kontakt:

Światła w wagonie sterowniczym

Post autor: biker »

Zostałem szczęśliwym posiadaczem wagonu sterowniczego Bimdzf 269 nr kat. 13560 i na dzieńdobry radość prysnęła. :/ Postawiłem wagon na tory, podłączyłem napięcie (analog) i nic nie zaświeciło ani na czerwono ani na biało. Pierwsza myśl - wagon nowy i już zepsuty, trzeba będzie reklamować.
Gdy ochłonąłem zacząłem oglądać model i znalazłem usterkę.
W wagonie zostały źle założone koła z jednostronnie izolowaną osią. Wszystkie były połączone z jedną szyną.
Postanowiłem o tym napisać bo złe założenie kółek (w analogu) może powodować też odwrotne działanie oświetlenia a przy tym niepotrzebnie stresować właściciela.
Usterka natomiast może okazać się błacha i szybka do usunięcia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy/przeróbki taboru”