Stacja GRZYBOWO

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Baala85
Kontakt:

Re: Stacja GRZYBOWO

Post autor: Baala85 »

Dziękuję bardzo za szybka odpowiedź .
adamTT
Kontakt:

Post autor: adamTT »

Niestety nie dysponuje fotkami, ale sprawa jest prosta. Po zamontowaniu semafora podstawę semafora (tą zieloną płytkę) owinąłem folią (ze zwykłej małej reklamówki jednorazowej)-może trochę na wyrost, ale chciałem ograniczyć ewentualny kontakt z wodą podczas szutrowania. Na to nałożyłem wycięty karton (jest widoczny na którymś zdjęciu przy semaforach wjazdowych) Karton powinien zakrywać cały otwór wycięty pod semafor. Nie jest to koniecznością, ale ja pomalowałem ten karton na kolor brązowo-rdzawy. Karton przyklejony jest VICOLEM. A potem już standard, czyli szutrowanie, ziemia, piasek itp...
Baala85
Kontakt:

Post autor: Baala85 »

adamTT-jak i czym zamaskowałeś podstawy semaforów od Kluby,zapomniałem na te szczegóły zwrócić uwagę w Sosnowcu:}
jafrap
Kontakt:

Post autor: jafrap »

Fajnie się prezentuje ten kibelek :)
adamTT
Kontakt:

Kolejna porcja zdjęć stacji GRZYBOWO wykonanych na bardzo udanej imprezie w Łapach 2014. Z nowych elementów udało się dokończyć nastawnię, nie jest jeszcze zamontowana na stałe na module, ale w najbliższym czasie tak się stanie. Pozostanie mi podłączenie reflektora/szperacza zamontowanego na nastawni. Wykonana została wieża wodna, która na tą chwilę również nie jest zamontowana na stałe. Dokończyłem szutrowanie i malowanie torowiska na nowym module. Poprawiłem/uzupełniłem zieleń na pozostałych modułach. Zamaskowane zostały miejsca montowania semaforów wyjazdowych KLUBY oraz dwie tarcze manewrowe.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
adamTT
Kontakt:

Powolutku coś tam się dzieje :) na tyle ile czas i wena twórcza pozwala...
Perony na tą chwilę mają długość około 110 cm. Tak więc zbyt długich składów-mieszczących się w peronach-przyjmować nie będzie można. Dopiero kolejna rozbudowa Grzybowa dotyczyć będzie peronów-pozwoli na przyjmowanie dłuższych składów. Trochę się tej rozbudowy obawiam, nie wiem czy uda mi się zbudować perony, które będą podobne do istniejących... No cóż spróbujemy, zobaczymy.
przejazd przez GRZYBOWO
rokkor
Kontakt:

Post autor: rokkor »

Wyrazy uznania. Grzybowo jest tą dużą stacją, przy której - sądząc z działu "Makieta Modułowa" - coś się dzieje w tym "zimowym" okresie.
adamTT pisze: Długość stacji wynosić będzie 580cm.
A jaka będzie maksymalna długość przyjmowanych składów pociągów ?
Ostatnio zmieniony 30 gru 2013, 09:01 przez rokkor, łącznie zmieniany 1 raz.
adamTT
Kontakt:

Etap kolejny, czyli montaż torowiska
Na początku przymiarka, czy wszystko pasuje jak należy
Obrazek

Precyzja najważniejsza! od tego zależy bezpieczeństwo poruszającego się na makiecie taboru:) i równie ważne - mniejsze nerwy podczas montażu makiety - bezcenne :)
Obrazek

Mocowanie torowiska - niezastąpiona KROPELKA
Obrazek

Malowanie torowiska
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 30 gru 2013, 09:00 przez adamTT, łącznie zmieniany 1 raz.
adamTT
Kontakt:

Układ torowy na nowej skrzynce wymusił zmianę geometrii torowiska na module przejściowym MP2...
Obrazek
Wymagało to zastosowania dość drastycznych środków - włącznie z rozbiórką toru nr 1 oraz bocznicy - na placu budowy pojawił się sprzęt ciężki :)
Obrazek
Rozbiórka torowiska poszła w miarę szybko i sprawnie. Na szczęście koszty rozbiórki nie były zbyt duże. Budżet powinien to wytrzymać :)
Obrazek
Jak to zazwyczaj bywa po wykorzystaniu ciężkiego sprzętu oprócz zamierzonych efektów pojawiają się również nieprzewidziane efekty uboczne, czyli tzw. straty....
Obrazek
Wymagało to częściowej wymiany podtorza, czyli w naszej skali pospolitego korka :)
Obrazek
W efekcie końcowym teren został przygotowany pod montaż nowego torowiska
Obrazek
Ostatnio zmieniony 19 gru 2013, 08:17 przez adamTT, łącznie zmieniany 1 raz.
adamTT
Kontakt:

Taki był plan rozbudowy Grzybowa, dodatkowy segment rozbudowuje głowicę dodając kolejny trapez (perony wydłużone będą w kolejnym etapie). Po uruchomieniu tego modułu stacja zyska dodatkowe drogi przebiegu i zwiększy się jej funkcjonalność jeśli chodzi przyjmowanie i wyprawianie pociągów. Długość stacji wynosić będzie 580cm.
Wicio
Kontakt:

Post autor: Wicio »

Widzę, że przyjąłeś jedyny słuszny kierunek rozwoju Grzybowa, czyli wzdłuż :mrgreen: . To segment wydłużający perony czy gdzieś w okolicy głowicy? Ile będzie miało długości po rozbudowie?
adamTT
Kontakt:

Witam,
klika fotek z prac przy rozbudowie Grzybowa.
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 07 gru 2013, 20:39 przez adamTT, łącznie zmieniany 1 raz.
WT
Kontakt:

Post autor: WT »

Byłem i widziałem na żywo.
Należą się gratulacje za rozwój w porównaniu z zeszłym rokiem. Cieszę się, że makiecie przybywa wystroju. Sygnalizacja znacznie wzbogaciła stację wizualnie, co zostało dostrzeżone także przez modelarzy spoza kolejnictwa.
A zatem - do roboty, do roboty...
adamTT
Kontakt:

Trochę fotek z właśnie zakończonych 5 Kaliskich Dni Modelarz i Pasjonata, które odbyły się 21-22 września 2013 w Kaliszu. Podobnie jak to miało miejsce w zeszłym roku TT-tka zaistniała i na tegorocznej imprezie. Podziękowania dla Remigiusza za przybycie do Kalisza wraz z modułami i wspólną zabawę. Na stacji Grzybowo premierę miały sygnalizatory (KLUBY) Nie było jakiś większych problemów, semafory prezentowały się fajnie, ale ze względu na brak czasu miejsce montażu zostało tymczasowo zamaskowane.. docelowo będzie poprawione. SRK działał prawidłowo, natomiast ze względu na bardzo młody wiek maszynistów, którzy bardzo licznie garnęli się do prowadzenia składów nie spełniał swojej roli :) przejazd obok czerwonego światła dla zdecydowanej większości młodych maszynistów nie stanowiło żadnego problemu - były oczywiście jednostkowe wyjątki - co rokuje pozytywnie na przyszłość. Na szczęście obyło się bez kosztownych katastrof, chwilę grozy przeżyłem kilkukrotnie... ale uśmiech dzieciaków i radość BEZCENNA :)

Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 07 gru 2013, 20:42 przez adamTT, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Niejeden+
Kontakt:

Post autor: Niejeden+ »

zgadzam się z Tobą Grzegorz, że tłuczeń na szlaku, stacji może mieć różny kolor, odcień itp.
A może tak?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ff4 ... f2034.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”