Mój moduł - siennawaw

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
siennawaw
Kontakt:

FOTO MODULU I MOTOWOZU RODEM Z CZECH

Post autor: siennawaw »

Witam, to moj moduł i moja loka (oprocz oczywiscie gagarina PKP z deko) ... jestem bardzo szczesliwy, ze to juz koniec zmagania sie z 1 modulem, teraz czas na eNke, jak narazie zapodaje fotki z imprezy w Wawie na stronie eNkowej ...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
no i sie udało ... :lol: radość wielka, byleby jeszcze było z kim i na czym jezdzić :P
Ostatnio zmieniony 26 lip 2010, 09:04 przez siennawaw, łącznie zmieniany 3 razy.
siennawaw
Kontakt:

odp

Witam, tak tory sa od Marklina, ale część (ta w piachu) jest zrobiona bez podkładów, same szyny przyklejone do podłoża. Napędy z Zetki pasują idealnie - szynobus i parowóz. Góra jest ściągnięta z Ebay od Niemca roy_berg wpiszesz spur (Nm) wyskoczy wszystko, fakt przesyłka idzie 2 tygodnie zawsze ... . A i nie kleje tylko lutuje. Nie jest idealnie ale da się zrobić jak widać, zresztą innego dostawcy w Nm nie widziałem w cenie do zaakceptowania. Ja jestem szczęśliwy z tej makiety choć, trochę poprawiam cały czas. Napędy są ręczne, przekręca się lampę i zmienia się położenie zwrotnicy, ale to patent kolegi he he. Teraz malowany jest autobus na PKS i przystanek też będzie, a co ... . Ale to pomaluje Kolega też bo mi się ręce trzęsą :lol: Można zobaczyć w oryginale, zapraszam ale nie przyjadę z nią, bo ciężkawa i mało pakowna. Trochę żałuję, że nie zrobiłem pod moduł ... ale mam pomysł żeby zrobić moduł w eNce z wąskim torem ... ale najpierw skończę moduł w TT ... Pozdrawiam Maciek
P.S.
sprzęgi wymieniam na amerykany, w 2 wagonach już są, teraz czekam na dostawę tak, żeby wszystkie były pod jedno kopyto, soorki ale te Marklina są porażające swym wyglądem ... a amerykany jakby mniejsze i ładniejsze ... :mrgreen: tez kupione na Ebay.
Ostatnio zmieniony 06 lip 2010, 09:54 przez siennawaw, łącznie zmieniany 3 razy.
tete
Kontakt:

Re: zanim beda zdjecia modułu - zdjecia mojej makiety w skal

Post autor: tete »

Z tego co widzę na forum fremo (N) to skala Nm czyli wąskotorówka 1000mm w skali 1:160. Widzę że tory są od Z-ki Marklina, to samo dotyczy sprzęgów (i podwozi) taboru - też są od Marklina Z. Zgadza się? ;)
Ostatnio zmieniony 05 lip 2010, 10:18 przez tete, łącznie zmieniany 5 razy.
siennawaw
Kontakt:

moje TT

Dzisiaj odebrałem swoją pierwszą loko TT i bipe dziex Makieciarzu! Prace nad modułem trwają ... powoli :P
Ostatnio zmieniony 30 cze 2010, 22:26 przez siennawaw, łącznie zmieniany 1 raz.
siennawaw
Kontakt:

zanim beda zdjecia modułu - zdjecia mojej makiety w skali Nm

Awatar użytkownika
Fantomas
Kontakt:

Re: jak dodac fotki?

Post autor: Fantomas »

siennawaw pisze:Witam jak dodoac foto? dziex za podpiwiedz z gory Maciej
JTZ
siennawaw
Kontakt:

jak dodac fotki?

Witam jak dodoac foto? dziex za podpiwiedz z gory Maciej
siennawaw
Kontakt:

zakupy

Idąc dalej w zamyśle budowy modułu dokonałem zakupu torów, zwrotnicy, trawy itd itp oraz ;) Gagarinka z deco dźwiękiem z Bipą PKP, Roco oczywite, no to mój pierwszy skład TT jestem :mrgreen: oczywiste czekam na motorka z Czech i wagony od Grześka (dziex). Wracając do modułu 30 na 90 tor główny plus bocznica, fakt mało ambitne, ale obiecuję znajdziecie tam sporo atrakcji, nudny nie będzie daję słowo ... :lol: pozdrawiam Maciej
Ostatnio zmieniony 13 cze 2010, 09:58 przez siennawaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Scio
Kontakt:

Re: Mój moduł - siennawaw

Post autor: Scio »

Ludzie z pasją są niezastąpieni. Gratuluję ambitnych planów. Z uwagą będę śledził ich realizację.
siennawaw
Kontakt:

czeski producent

Witam,
zamówiłem 1 wagon motorowy 902.01 calosc z deko silnik 5-biegunowy plus dostawa 157EURO - sam jestem ciekawy jak to wyglada w orginale i ... jak pomyka po torach ... .
http://www.rubikon-modely.cz/
pozdrawiam
siennawaw
Kontakt:

odp

Nic, eNka zawsze pozostanie pasją, chcę też zrobić moduł w tt kupić jeden tabor chyba gagarina z bipą oczywiście PKP oraz spotykać się na zlotach. Po za tym chciałbym zorganizować we wrześniu spotkanie modułowe eNkowcow i TT w Warszawie, tak żeby warszawkę rozruszać trochę w tym panującym marazmie. Nie długo w tym siedzę, bo 3 rok, ale tutaj w prawie 2 mln mieście oprócz jednego spotkania HO w nieczynnym muzeum nic się nie dzieje, totalna cisza! Myślę żeby odezwać się do muzeum kolej. i jeżeli za darmo odważy się zrobić spotkanie wtedy i ludzie przyjdą zobaczyć i zapłacą mu za wejście ale to plany jak nie to zostaje Burakowska ale nie wiem czy Marek zgodzi się na publikę.
Moja pasja jeszcze z dzieciństwa była i zawsze pozostanie N jest to taka skala w której loki i wagony oraz ludzie są mali i widoczni jest sporo elementów w HO np podobają mi się loki ale ludzie to potworki! Zetkę traktuje jako ciekawostkę i mam tylko 2 sztuki tramwaj jest cudowny i elektr lokom jaka jeździła w Górach Sowich. Po prostu chcę coś zmienić w życiu, które się zrobiło stagnacyjne i jeździć, organizować, spotykać się i coś robić fajnego. Cala tajemnica. Jak narazie chciałbym żeby udało się nam spotkać w lipcu i pojeździć na równym podłożu i czystych torach! :lol:
Ostatnio zmieniony 09 cze 2010, 10:28 przez siennawaw, łącznie zmieniany 1 raz.
twardy
Kontakt:

Post autor: twardy »

O witam kolegę .
A co z eNką ? Obrazek
siennawaw
Kontakt:

tory

Więc kupiłem tory, zwrotnice, szuterek i trawkę oraz drobnice, ruszam więc z modułem, idę zbijać deski :lol: a i ważna sprawa kupiłem 1 skład w TT - Tkt3 i wagony w zestawie 3 sztuki tak, że postępy są ... wielkie! dziękuję za uznanie! :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 08 cze 2010, 17:30 przez siennawaw, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

siennawaw pisze:...czy będzie możliwość podłączenia się do modułów?
Oczywiście,
jeśli Twój moduł/moduły spełnią wymagania sTTandardu, co najmniej:
- zgodność profilu przejściowego - muszą pasować otwory i tory muszą trafiać na siebie wzajemnie z różnych modułów,
- zgodność połączeń elektrycznych - twoje moduły są elementem łańcucha zasilania, a wiadomo najsłabsze ogniwo ....
- wysokość główki szyny od podłoża 100 cm (+/- 20 mm) =własne nogi.

W/w to KONIECZNE by w ogóle dało się połączyć, dodatkowo są cechy które pozwalają na zgodność układu torowego (to co wyżej napisał Brovarek) jak i kolorystycznego (zieleń) oraz wyglądu (Epoka). Przejrzyj fotki ze spotkań sTTandardowych tam znajdziesz przykłady jak koledzy zrealizowali swoje moduły.
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Tory modelowe firmy Tillig lub odpowiedniki ew. inny typ (musisz pamiętać o wysokości główki szyny) , rozjazdy modelowe min. typu EW2,
Jeżeli tory znajdą się w odpowiedniej (bezpiecznej) odległości od brzegu modułu możesz tak zrobić. Poczytaj sobie o sTTandardzie:
TUTAJ
Ostatnio zmieniony 06 cze 2010, 19:16 przez brovarek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”