Taurus
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
-
- Kontakt:
Re: Taurus
a przy v 100 st 44 jak mam nasmarować zębatki
-
- Kontakt:
trochę się namęczyłem żeby włożyć ten wałek.Dzięki za pomoc i fotki.
- carman
- Kontakt:
Z tym wałkiem miałem już kiedyś trochę zabawy.
Przy okazji przeczyściłem swoją lokomotywę
Aby dostać się do zębatek od dołu, najlepiej jest zdjąć też pług z zaczepem żeby nie przeszkadzał. Ściskamy (nie za mocno) wózek po obu stronach i odchylamy śrubokrętem jego ramę na zewnątrz od zaczepu (zawiasu). Następnie zdejmujemy obudowę. W ten sposób było łatwiej, niż wcześniej pisałem.

Otrzymamy więc taki widok:

Nie radzę rozbierać dwóch wózków na raz. Lepiej mieć wzór, jak ma z powrotem wyglądać.
Wał przekazujący napęd:

Lepiej go nie zgubić, bo będziemy mieć napęd na 1 wózek (o ile drugiego nie zgubimy).
Jeśli wyjęliśmy koła, to przy wkładaniu należy zwrócić uwagę, by nie powykrzywiać blaszek zbierających prąd.
Zakładając obudowę wózka, należy wsunąć ją na zawias wewnętrzny, a następnie wcisnąć na drugi, aż usłyszymy kliknięcie. W ten sposób jest o tyle łatwiej, że można wózek z tej strony oprzeć o ramę lokomotywy. Męczyłem się 15 minut zanim na to wpadłem

Mam nadzieję, że zdjęcia coś pomogą.
Przy okazji przeczyściłem swoją lokomotywę

Aby dostać się do zębatek od dołu, najlepiej jest zdjąć też pług z zaczepem żeby nie przeszkadzał. Ściskamy (nie za mocno) wózek po obu stronach i odchylamy śrubokrętem jego ramę na zewnątrz od zaczepu (zawiasu). Następnie zdejmujemy obudowę. W ten sposób było łatwiej, niż wcześniej pisałem.

Otrzymamy więc taki widok:

Nie radzę rozbierać dwóch wózków na raz. Lepiej mieć wzór, jak ma z powrotem wyglądać.
Wał przekazujący napęd:

Lepiej go nie zgubić, bo będziemy mieć napęd na 1 wózek (o ile drugiego nie zgubimy).
Jeśli wyjęliśmy koła, to przy wkładaniu należy zwrócić uwagę, by nie powykrzywiać blaszek zbierających prąd.
Zakładając obudowę wózka, należy wsunąć ją na zawias wewnętrzny, a następnie wcisnąć na drugi, aż usłyszymy kliknięcie. W ten sposób jest o tyle łatwiej, że można wózek z tej strony oprzeć o ramę lokomotywy. Męczyłem się 15 minut zanim na to wpadłem

Mam nadzieję, że zdjęcia coś pomogą.
-
- Kontakt:
Właśnie wyłamałem sobie wałek, myślę że go zaraz włożę na swoje miejsce. Nasmarowałem od góry za pomocą spinacza biurowego.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2010, 09:34 przez attamus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Z miłą chęcią poproszę te fotki
Ostatnio zmieniony 15 mar 2010, 09:33 przez attamus, łącznie zmieniany 1 raz.
- carman
- Kontakt:
Od góry raczej nie nasmarujesz zębatek. Trzeba zdjąć obudowy wózków. Od dołu widać zaczepy trzymające je. Te od środkowej strony należy wcisnąć lekko i obudowa powinna zejść. Trzeba uważać, aby po zdjęciu jej, z wózka nic nie wyleciało i aby sam wózek też za bardzo z ramy się nie wychylił. W przeciwnym razie wyleci wał przekazujący napęd z silnika do wózka. To dość mały element i można tego nie zauważyć, a włożyć go z powrotem też niełatwo. Jeśli zadowolą cię zdjęcia z komórki, mogę takie wstawić.
-
- Kontakt:
A więc tak zajrzałem do środka odkręciłem coś szarego i widzę dwie małe zębatki. To je trzeba nasmarować?.Proszę o radę ew. jakieś foto.
-
- Kontakt: