Makieta w CSH...

Cała reszta o naszej skali

Moderator: mod-Ogółem

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Re: Makieta w CSH...

Post autor: Maciej »

Nie zapomnę tej w witrynie wielkości H0 - biła na kolana każdego marzyciela a w szczególności tych z pod znaku TT. W latach pod koniec lat 80-tych ub. wieku udawało mi się kupować tam modele "z murka" - na zewnątrz można było czasami trafić na handlarzy/kolekcjonerów, to były czasy. Z tego co wiem ta makieta została przewieziona do Zduńskiej Woli, przecięta na pół i poszerzona o klimaty kolejowe tego miasta - info od maszynisty ze Zduńskiej Woli - ile w tym prawdy nie wiem nie sprawdzałem. Pamiętam że jednym z tematów tej makiety ze składnicy ZHP był transport z kamieniołomu :D
W ogóle jak to ustrojstwo puszczali to nos przy szybie non stop był.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

Paweł Basiński pisze:Makieta w skali TT była do obejrzenia od wewnątrz sklepu - chyba się ją dało obejść dookoła - całość pod szkłem.
Nie. Obejść się nie dało, bo stała koło okna. Zajmowała dwa okna po lewej stronie bezpośrednio obok drzwi wejściowych do części CSH najbliżej narożnika od Wspólnej.
Makieta H0 była widoczna i można ją było oglądać również od strony ulicy na zewnątrz sklepu przez okienko wystawowe.
Też zajmowała dwa okna wystawowe, ale w drugiej części sklepu.
Co do układu to już niestety nie kojarzę - ale ósemki nie pamiętam - całość po okręgu była dwutorowa. Ale czy jakieś stacje były? Jaka infrastruktura?.....
Nastawnia bramowa... Od strony okien były bodaj cztery, tory. Wspomniana nastawnia była nad dwoma wewnętrznymi. Przy jednym z torów od strony ulicy były też słupy do sieci trakcyjnej. Z lokomotyw pamiętam E499 i "krokodyla" w malowaniu DR.

Informacja o zmianie makiety i losie tej w TT była publikowana w Expresie Wieczornym. Warto wiec może przejrzeć roczniki gazety z ok. polowy lat 80.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 08 mar 2010, 17:27 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Makieta w skali TT była do obejrzenia od wewnątrz sklepu - chyba się ją dało obejść dookoła - całość pod szkłem.

Makieta H0 była widoczna i można ją było oglądać również od strony ulicy na zewnątrz sklepu przez okienko wystawowe.

Co do układu to już niestety nie kojarzę - ale ósemki nie pamiętam - całość po okręgu była dwutorowa. Ale czy jakieś stacje były? Jaka infrastruktura?.....
Całość była puszczana w jakiś określonych godzinach ( chyba po 17 na 1 godzinę... ) - zasilanie dawało chyba 6-8 zasilaczy FZ1....

Oj dużo domysłów, a konkretów niewiele ;)

Paweł
Wicio
Kontakt:

Post autor: Wicio »

Z tego co pamiętam to długość makiety była rzędu 5 - 6 m. Skali nie pomnę, była w szklanej gablocie całkowicie przykryta, zawsze jak byłem w pobliżu to schodziło mi się ładnych parę minut na gapienie się na makietę. W necie nie znalazłem żadnych fotek z tej makiety.

EDIT: Jeśli chodzi o układ makiety to wydaje mi się że był to owal z ósemką, na bank po przekątnej był dosyć długi most kratownicowy.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Potwierdzam, że najpierw była mniejsza (a długa) makieta TT, a potem większa (bardziej prostokątna) makieta H0.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

merry pisze:Oj chyba jednak H0. ... Na szczycie stała pomarańczowa koparka...
Piszesz o drugiej w historii CSH makiecie w H0, która stała w części sklepu od strony Żurawiej. A wcześniej, do wczesnych lat 80. (1984 -?) była w oknie wystawowym w części od strony ul. Wspólnej makieta w TT.
Pamiętać ją pamiętam, ale odtworzyć dokładnie okładu torowego raczej bym się nie podjął.
Ja bym pod tym kątem zrobił kwerendę w Archiwum Dokumentacji Mechanicznej obecnie występującym jako Narodowe Archiwum Cyfrowe (NAC).

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 08 mar 2010, 17:24 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
merry
Kontakt:

Post autor: merry »

Oj chyba jednak H0. Na makiecie były co prawda tory TT ale to raczej do linii wąskotorowej.

Na szczycie stała pomarańczowa koparka przedsiębierna z ruchomą łyżką na 100% robiona w skali H0.

A co do rozmiarów, makieta była ogromniasta ale ... wtedy ja byłem znacznie mniejszy niż teraz :D

P.S. Ale autor wątku chyba szczęśliwy w tych odpowiedzi nie będzie ...
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

O ile ja pamiętam to ta większa należała do skali TT - nie kojarzę w tej chwili rozmiarów ale miała jakieś 2 metry szerokości i kilka długości (coś koło 10m).

Ta w H0 była sporo mniejsza..

Paweł
Ostatnio zmieniony 08 mar 2010, 13:16 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Ta "słynna" była w wielkości HO... Ze zdjęciami może być krucho. W tych latach niewiele osób miało aparaty.
Zbig75
Kontakt:

Makieta w CSH...

Post autor: Zbig75 »

Witam wszystkich forumowiczów. Od dłuższego czasu poszukuję zdjęć lub planów makiety w skali TT, którą kiedyś można było podziwieć w sklepie Centralnej Składnicy Harcerskiej w Warszawie przy ul. Marszałkowskiej. Może któyś z kolegów dysponuje materiałami na ten temat. Za pomoc z góry dziękuję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogółem”