Moja makieta modułowa TT - rem125

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rem125
Kontakt:

Re: Moja makieta modułowa TT - rem125

Post autor: rem125 »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 15 lis 2010, 20:22 przez rem125, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rem125
Kontakt:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 15 lis 2010, 20:04 przez rem125, łącznie zmieniany 8 razy.
twardy
Kontakt:

Post autor: twardy »

Łooo rety, luz , bez nerwów ;)
Awatar użytkownika
rem125
Kontakt:

"twardy" a czy ty aby nieco nie przesadzasz. Może i potrafię przyświecić żarówą ale zdjęcia robione nawet w dzień nigdy nie oddadzą rzeczywistości no chyba, że kupił bym aparat profesjonalny może w tedy zaspokoiłbym twoje ego niestety taki aparat kosztuje bagatela pare tysięcy. Zdjęcia które tu zamieściłem mają służyć jako informację o postępach a nie jakąś wystawę czy galerię. Fakt może błąd zrobiłem że były to zdjęcia wykonane aparatem znajdującym się w telefonie ale na tamtą chwilę innego aparatu nie posiadałem więc przepraszam Cię bardzo za jakość wykonanych i wstawionych zdjęć :oops:
Będę 12-14 marca 2010 w Sosnowcu więc jeśli się tam wybierasz to będziesz mógł zobaczyć i ocenić ten moduł w rzeczywistości także serdecznie zapraszam i pozdrawiam
twardy
Kontakt:

Post autor: twardy »

No może i on super ale foty przy lampie robione to kiepski pomysł .
Nic kurde, nic nie widać , plaskato i tyle i te kolory - błeeeee.
Zdjęcia rób w dzień jak nie potrafisz zaświecić dwoma trzema żarówami .
Awatar użytkownika
rem125
Kontakt:

Dzięki życzliwości "adamTT " który użyczył elektrosadzarkę oraz wniósł znaczący wkład w powstanie zieleni na module oraz spotkaniom Klubu miłośników kolei w Kaliszu mogę zaprezentować część kolejnego modułu.
Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 lut 2010, 08:25 przez rem125, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rem125
Kontakt:

Piotrze bardzo Ci dziękuję napewno spróbuję tej metody tylko znajdę trochę więcej czasu
Już wiem gdzie popełniałem błędy
Awatar użytkownika
Zbyszek Zajner
Kontakt:

Post autor: Zbyszek Zajner »

Piotrze, filmik bomba. Normalnie Adam Słodowy z Ciebie. I dzięki za taki materiał dydaktyczny. Ja korzystam również z tej metody i jest dobra w swej prostocie. Trochę popukać i się ma. Pozdrawiam głównego Dydaktyka :mrgreen: .
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

rem125 pisze: próbowałem pukać od spodu ale z tego pukania nic nie wychodziło.
Ja korzystam z tej metody i jakoś mi wychodzi. Technologicznie wygląda to następująco:
1. Rozcieńczonym wikolem o gęstości mleka, z dodatkiem kilku kropel płynu do naczyń, smaruję koszulkę na dokumenty nasuniętą na sztywną tekturę (może być cienka płyta pilśniowa)
Obrazek
2. Posypuję trawkę elektrostayczną przez drobne sitko (żadnego prądu!). Najpierw trawki o długości 1-2mm, później 3-5mm. Po posypaniu każdej warstwy stukam palcami energicznie (choć delikatnie) w tekturkę od spodu, aby zsypać nadmiar trawy oraz postawić w pionie przyklejające się włoski. Nie można sypać trawy za grubo pomiędzy kolejnymi pukaniami. Na zdjęciach są przykładowe fazy zazieleniania
Obrazek Obrazek
Dla lepszej ilustracji przedstawiam film dokumentalny :D zrobiony rok temu podczas siania trawy na poprzedni moduł SIANIE TRAWY
3. Gotowe wysiewy zostawiam do wyschnięcia.
Obrazek Obrazek
Po wyschnięciu kleju, delikatnie odrywam „skórki” z koszulek (koszulki można wykorzystać do następnych wysiewów). Na makietę staram się naklejać jak największe arkusze skórek, czyli robię patchwork w skali makro. Jeśli powierzchnia makiety nie jest skomplikowana (góry, załomy), to tempo zazieleniania jest dość duże.
Dla mnie metoda „pukania” jest wygodniejsza w użyciu niż elektrosadzenie, bo mogę dobrać końcowy efekt zieleni przed jej ostatecznym przyklejeniem na makiecie. Wydaje mi się, że przy elektrosadzarce wszystko co wyleci z sita musi zostać na makiecie. Trudno potem przesunąć ciemną zieleń bliżej rowu, a jasną na wzgórek. Poza tym nie mam elektrosadzarki :/
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

T_Domagalski pisze:(...)w jednych miejscach kleję łatki z maty VERO,(...)
Ostatnio robię tą metodą dioramkę H0e i muszę przyznać, że efekt jest naprawdę świetny - nie spodziewałem się ;) (aczkolwiek pracochłonny). Pył pozyskałem z pola rolnego (przesiana ziemia w odpowiednim odcieniu).
Ostatnio zmieniony 11 lut 2010, 15:56 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rem125
Kontakt:

Mam na dzieję, że na zlocie w Sosnowcu znajdziecie trochę czasu i zdradzicie parę technik oraz pokierujecie mnie trochę i między innymi poznam powyższą metodę próbowałem pukać od spodu ale z tego pukania nic nie wychodziło.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, 22:53 przez rem125, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

tete pisze: :arrow: http://www.ptmkz.org.pl/Reda_2008/Reda_2008_04.jpg (to było robione bez elektro).
Z tego, co wiem, to akurat Lewin Leski był już poddawany "konserwacji" zieleń, w tym dosadzeniu trawy elektrostatycznej. Nie zmienia to jednak faktu, że podstawą tej zieleni jest dalej patchwork.
Ja sam z powodzeniem stosuję obie metody naraz. W zależności od pożądanego efektu, w jednych miejscach kleję łatki z maty VERO lub Polaka, a w innych miejscach - duże łany trawy elektro.
Awatar użytkownika
rem125
Kontakt:

trucker pisze:Nic kolega nie namieszał drugi łuk 180 stopni dopiero w planach . Stosuję tłuczeń 5482 jak znajdę zdjęcie najbardziej zgodne z rzeczywistością to wkleję .
No to super bo już myślałem że coś namieszałem do łuków też mam zamiar podejść bo w końcu chciałbym pojeździć na tych modułach ale to w późniejszych planach na razie znalazłem wzór jak obliczyć dł boków dla danej skrzynki łukowej

właśnie dzisiaj do mnie przyszedł zamówiony tłuczeń Polaka 5422 i 5412 więc może niedługo tłuczeń na makietę położę - tylko strasznie drobny ten tłuczeń

i chyba jednak zdecyduję się na 5422 bardziej mi odpowiada bo bardziej w pada w rdzawo brązowy kolor

5412 wpada w taką zgniło beżową zieleń albo oliwkowy (chyba bardziej)

Zamówiłem też 5482 i zobaczymy
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, 22:52 przez rem125, łącznie zmieniany 4 razy.
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

Patchwork przynosi bardzo dobre efekty (np. Lewin Leski Leszka Lewińskiego z tego co wiem, powstał, zanim mieli elektrosadzarki, a jak wygląda zieleń na tamtych szlakach, każdy widział - np.):
:arrow: http://www.ptmkz.org.pl/Reda_2008/Reda_2008_04.jpg (to było robione bez elektro).
Jedyna wada to czas, w jakim powstaje patchwork'owa zieleń ;)
Awatar użytkownika
rem125
Kontakt:

"tete" dziękuję bardzo za słowa otuchy na pewno mobilizują mnie do dalszej pracy i cieszę się że podoba ci się zieleń staram się jak mogę aby przypominało to rzeczywistą tylko bez elektrosadzarki to ciężka i żmudna robota mieszam wiele trawek i odcieni oraz gąbek i mat i może dlatego zieleń tak dobrze przechodzi z jednego odcienie w drugi może trawka nie stoi na baczność ale nachodziłem się trochę po szlakach kolejowych i często trawa była wręcz położona pokłosem albo było wszystko tak zarośnięte że nie szło przejść położenie trawy związane jest tym że jak już ktoś ją wykasza ze służb drogowych PKP to nie zgrabia tej trawy (świetnie wygląda odrastająca trawa po takim skoszeniu jest żywa i bardzo rzuca się w oczy niestety nie mam zdjęć żeby poprzeć to wizualnie). Sytuacja się zmienia jak jest to linia nowo pobudowana to tam wszystko wygląda jak pod linijkę nawet trawa no ale podobno nowoczesnych linii nie budujemy więc problem z głowy.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, 22:51 przez rem125, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”