Modele samochodów

Cała reszta o naszej skali

Moderator: mod-Ogółem

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Robcio1910
Kontakt:

Re: Modele samochodów

Post autor: Robcio1910 »

Witam!
Oglądając oferty sklepów: www.zabawki-modele.pl i www.markowe-zabawki.com.pl widzę, że trochę wcześniej przepłaciłem, kupując w Czechach te modele. :oops:
Doszły do zapłaconej przeze mnie ceny, pewnie marże, przeliczniki walut, opłaty pocztowe ...
Jednak z zakupionych modeli jestem zadowolony.
Pozdrawiam
Robert
Ostatnio zmieniony 24 sty 2010, 10:59 przez Robcio1910, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

slawek pisze:Zresztą jeśli chodzi o Ifę i Ziła, to jeśli zestawi się je z Thomasowymi Ogórkami też wyglądają na dużo mniejsze :/
ZIL w naturze tez był niższy od Skody RTO, czy tez jak kto woli Jelcza MEX. Nie wiem na ile te czeskie Skody są zbliżone do 1:120, ponieważ nie mam tych autobusów. Natomiast mam modele Ziłów. I się jednak zmusiłem, pomierzyłem ten ukraiński model ZIL130. I moim zdaniem to on jest w 1:120. Odstępstwa wymiarów od przeliczenia oryginału są rzędu +/- 0,0 - 0,7mm. W obie strony.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 23 sty 2010, 09:27 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
mradwan
Kontakt:

Post autor: mradwan »

krzysztof pisze:a swoją drogą to ja nigdy nie widziałem w realu tej ciężarówki z naczepą kontenerową
IFA z naczepą kontenerową to wynalazek stricte z NRD. Obsługiwały terminal kontenerowy w Berlinie Wschodnim przewożąc kontenery do Berlina Zachodniego. Okazało się zresztą, że były za małe i za słabe do do tej pracy. Tekst o tym terminalu był kiedyś w Club Actuel.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2010, 09:26 przez mradwan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robcio1910
Kontakt:

Post autor: Robcio1910 »

Witam!
Mam prawie wszystkie odmiany modeli z katalogu "handelsagentur" 2008 (strony 16-kontenery, 17-19 modele samochodów i traktorów).
Kupiłem w tamtym roku u Piotra Kresty.
Kupiłem za dużo dlatego już część sprzedałem:
http://www.allegro.pl/item873935011_873935011.html
i sprzedaję:
http://www.allegro.pl/item888051204_sam ... rucha.html Modele wg mnie są SUPER ... jednak bardzo długo się czeka na dostawę, ponad pół roku.
Mam też modele Herpy, Tilliga, Ziły ... wg mnie trudno określić dokładnie czy są dobrze (w skali TT) wszystkie wykonane ...
Wg mnie to kwestia gustu: np. te BRUDERa, są jakby większe, chociaż to skala 1:128.
Mnie się podobają i są bardzo dobrze wykonane z dużą ilością części ruchomych.
Platformy ROCO, wg mnie sprzedawane były właśnie z takimi traktorami, zresztą ostatnią sprzedałem na Allegro. Wycięcie w wyprasce styropianowej idealnie pasowało do tego traktora.
Wszystko wg uznania.
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

slawek pisze:Dzięki za foto.
Te modele to skala 1:128 ( tak podaje producent ) ale w zestawieniu z Ifą i Ziłem ten traktor wygląda jak olbrzym!!!
Zila 130 jest łatwo zmierzyć. Mnie się nie chce, ale dla chętnych jest rozrysowany schemat z wymiarami.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 21 sty 2010, 08:54 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

jeżeli przyjmiemy, że kontener 20` w skali 1:120 ma właściwe wymiary, to gdy postawić je na tilligowską naczepę a ją dołączyć do ciągnika siodłowego ifa to już widać, że ifce brakuje wzrostu a i naczepa zahacza przy skręcie o koło zapasowe.
widać to nawet w katalogu Zeuke!!!
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi. ... 8&kat=1972
a swoją drogą to ja nigdy nie widziałem w realu tej ciężarówki z naczepą kontenerową ale ciągnik siodłowy z przedłużoną kabiną tak. Gdańska Stocznia Remontowa miała ich kilka, jeden to nawet khaki metalic :lol: serio !!

kiedyś zanosiłem się z porównaniem wymiarów rzeczywistych z wymiarami modelu ale na pobieżnych działaniach się skończyło...
Awatar użytkownika
biker
Kontakt:

Post autor: biker »

Podobno Ifa jest w skali 1:138 (czy coś koło tego)
Traktor jest "wielki" ale patrząc na koła w przyczepie to niewiele odbiegają od tych w samochodach ;)
slawek
Kontakt:

Post autor: slawek »

Dzięki za foto.
Te modele to skala 1:128 ( tak podaje producent ) ale w zestawieniu z Ifą i Ziłem ten traktor wygląda jak olbrzym!!! Zresztą jeśli chodzi o Ifę i Ziła, to jeśli zestawi sie je z Thomasowymi Ogórkami też wyglądają na dużo mniejsze :/
Awatar użytkownika
biker
Kontakt:

Post autor: biker »

Mam traktor z tej firmy, wykonanie jest OK
Obrazek
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

slawek pisze:moje pierwsze wrażenie ze zdjęć jest takie, że chyba nie odbiegają od samochodów IFA
i to jest właściwe określenie - tak właśnie jest.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2010, 22:18 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
slawek
Kontakt:

To jest skala 1:128

Można je zobaczyć na stronie sklepu www.markowe-zabawki.com.pl

Pewnie kupie sobie ze dwa takie breloki (bo to są breloki do kluczy!!!!! ) pooglądam dokładnie i sam ocenie

Moje pierwsze wrażenie ze zdjęć jest takie, że chyba nie odbiegają od samochodów IFA, no a w końcu można by mieć fajne samochody na makietę do kopalni żwiru, do gospodarstwa rolnego i do przewozu kontenerów
:)
Ostatnio zmieniony 19 sty 2010, 22:18 przez slawek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Post autor: trucker »

Opis modelu actros,a jest tutaj
Ostatnio zmieniony 19 sty 2010, 20:19 przez trucker, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

przeważnie są to modele metalowo-plastikowe (BRUDER) i nazwałbym je wyrafinowanymi matchbox`ami. jakość wykonania niezła, ceny (w porównaniu do samochodów ifa) niskie (MBS Sebnitz).
ale generalnie są to zabawki made in china i skala chyba niedokładnie 1:120. miałem jeden taki komplet ale pozbyłem sie go - jakoś mi nie pasował do plastikowego świata modelltec.

nie jestem ich przeciwnikiem, ale uważam, że zdanie o nich musisz wyrobić sobie sam.
slawek
Kontakt:

Już znalazłem w necie

jestem ciekaw jak jakość wykonania, ale zamówię i sam sprawdzę
Ostatnio zmieniony 19 sty 2010, 22:15 przez slawek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Nazwa producenta podana jest w prawym górnym rogu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogółem”