Oświetlenie- POMOCY...

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leszek tt
Kontakt:

Re: Oświetlenie- POMOCY...

Post autor: Leszek tt »

Coś mi się zdaje że z tą moją poradą do BR 118 coś skopałem :roll: :roll: :roll:
Możliwe że pomyliłem z BR 120 lub inną.... :/
W końcu było to ponad 20 lat temu :oops:
W HO moje NAJ... to były BR 0.1 i BR 130. :)
Pozdrawiam Leszek
ZonekCC
Kontakt:

Post autor: ZonekCC »

BR 130 już zrobiłem po szczegółowym przebadaniu dostrzegłem, że nie stykała jedna blaszka, brakowało ok 1mm, już jest w porządku.

Leszek, o jakie diody chodzi w przypadku BR 118 ?? :roll:
Ostatnio zmieniony 20 sty 2010, 08:07 przez ZonekCC, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Leszek tt
Kontakt:

Post autor: Leszek tt »

W BR 130 wystarczy wsadzić odwrotnie wózki lub panel oświetleniowy (rama jest izolowana z każdej strony i dostarcza prąd do oświetlenia) warto też sprawdzić styki na oświetleniu. Co do BR118 to o ile dobrze pamiętam wystarczy założyć odwrotnie część na której są dwie czarne diody.
Kiedyś sam miałem ten problem. :>
Ostatnio zmieniony 19 sty 2010, 17:32 przez Leszek tt, łącznie zmieniany 1 raz.
Blue
Kontakt:

Post autor: Blue »

Jak zauważył przedpiszca, istnieją silniki złożone z dwóch części, które można złożyć na dwa sposoby. Ja akurat nie mam doświadczeń z TakąTam skalą, bo używam słusznego H0. Stare lokomotywy ze stajni Guetzold (np. BN150, BR24) miały takie właśnie silniki. Odwrotne złożenie skutkowało odwróceniem biegunów magnesu względem orientacji komutatora i zmianą kierunku obrotów. Kiedy pacholęciem będąc poddałem lokomotywę czyszczeniu, nie mogłem się nadziwić, że potem jechała do tyłu. Jako dobrze zapowiadający się naonczas przyszły inżynier po kilkunastu minutach wpadłem na to, o co chodzi i rzecz poprawiłem. Do dzisiaj jestem z tego dumny ;)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

... jak można przekręcić POŁÓWKĘ silnika
golab pisze:... można je założyć "na odwrót"
Tak, można, ale cały silniczek (co zresztą jest równoznaczne z zamianą miejscami kabelków biegnących do silniczka), ale jak obrócić tylko POŁÓWKĘ silnika i to w taki sposób by to obrócenie powodowało jazdę w przeciwną stronę ??
:mrgreen:
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

Nie znam tych modeli, ale we wszystkich do tej pory spotkanych modelach silnik stanowi całość, składa się ze stojana, wirnika i komutatorów.
Wytłumacz mi: jak można przekręcić POŁÓWKĘ silnika
Bardzo prosto, przecież w naszych lokach BTTB silniki też są montowane różnie - uchwytem do góry lub do dołu (np E499 a BR118), tak, że czasem dławiki montowane są wprost, a czasem na krzyż. Przekręcając silnik o 180 stopni względem osi, zmieniasz mu biegunowość zasilania. W H0 silniki zazwyczaj były symetryczne, inaczej niż w TT BTTB, gdzie silniczek ma charakterystyczną "podstawkę", więc można je założyć "na odwrót" :)
Ostatnio zmieniony 17 sty 2010, 16:28 przez golab, łącznie zmieniany 2 razy.
ZonekCC
Kontakt:

ArturSch pisze:Czy cokolwiek przelutowywałeś ?
No właśnie rzecz w tym że nic nie przelutowywałem tylko rozłożyłem na części pierwsze i porządnie wyczyściłem, odtłuściłem, blaszki itp nie noszą żadnych znaczników, wszystko złożyłem bardzo starannie i to oświetlenie mnie zaskoczyło,

Dzięki Arturze później z wieczorka posiedzę nad tym i porozkilimiam może się uda, a pomimo tego że jestem tetkowiczem, a te dwa modele są Hazerowskie, to nie daje mi to spokoju.

Pzddr.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2010, 08:08 przez ZonekCC, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Blue pisze:...przekręciłeś połówkę silnika względem drugiej połówki
Nie znam tych modeli, ale we wszystkich do tej pory spotkanych modelach silnik stanowi całość, składa się ze stojana, wirnika i komutatorów.
Wytłumacz mi: jak można przekręcić POŁÓWKĘ silnika ??

@ZonekCC: Co do zmiany kierunku świecenia, to jedyny możliwy powód takiego zachowania się oświetlenia, polega na pomyleniu przewodów i odwróceniu polaryzacji diód zasilających żarówki (lub LEDy). Czy cokolwiek przelutowywałeś ?

Zobacz Analogová klasika na www.zababov.cz .
Poniższe rysunki pokazują zasadę działania oświetlenia, sprawdź czy masz podobnie:
http://www.zababov.cz/typo3temp/pics/74dba2039b.gif
http://www.zababov.cz/typo3temp/pics/015a4a3f49.gif
http://www.zababov.cz/typo3temp/pics/38f074a1a2.gif
ZonekCC
Kontakt:

Blue pisze:Najpierw sprawdź, czy po podaniu prądu Twoja lokomotywa jedzie w tę samą stronę, co inne. Jeśli tak - przekręciłeś diody przy oświetleniu (mało możliwe). Jeśli nie - przekręciłeś połówkę silnika względem drugiej połówki - światła są ok, a silnik kręci się w przeciwną stronę.
Jutro przy tym podłubie, może się uda, a jak nie, to będę się dalej martwił

Dzięki.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2010, 14:04 przez ZonekCC, łącznie zmieniany 1 raz.
Blue
Kontakt:

Post autor: Blue »

Najpierw sprawdź, czy po podaniu prądu Twoja lokomotywa jedzie w tę samą stronę, co inne. Jeśli tak - przekręciłeś diody przy oświetleniu (mało możliwe). Jeśli nie - przekręciłeś połówkę silnika względem drugiej połówki - światła są ok, a silnik kręci się w przeciwną stronę.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Diody :idea:
ZonekCC
Kontakt:

Nikt nie wie.
ZonekCC
Kontakt:

Oświetlenie- POMOCY...

Po ostatnich porządkach znalazłem dwie lokomotywy, szkoda że nie w TT tylko w H0, a są to BR 130 i BR 118. Postanowiłem więc rozebrać je na części pierwsze i porządnie wyczyścić, nasmarować i po tych zabiegach wszystko jest dobrze jeżdżą pięknie no właśnie pięknie tylko co z tym OŚWIETLENIEM, a mianowicie w BR 118 świeci z obu stron tylko że podczas jazdy do przodu świeci tył i na odwrót a w BR 130 tylko po jednej stronie bez względu na kierunek jazdy.
Co źle złożyłem? bo kombinuję i nie mogę tego rozklimić

Pomóżcie koledzy.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2010, 14:04 przez ZonekCC, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”