Możliwe że pomyliłem z BR 120 lub inną....

W końcu było to ponad 20 lat temu

W HO moje NAJ... to były BR 0.1 i BR 130.

Pozdrawiam Leszek
Moderator: mod-Elektryka i DCC
... jak można przekręcić POŁÓWKĘ silnika
Tak, można, ale cały silniczek (co zresztą jest równoznaczne z zamianą miejscami kabelków biegnących do silniczka), ale jak obrócić tylko POŁÓWKĘ silnika i to w taki sposób by to obrócenie powodowało jazdę w przeciwną stronęgolab pisze:... można je założyć "na odwrót"
Bardzo prosto, przecież w naszych lokach BTTB silniki też są montowane różnie - uchwytem do góry lub do dołu (np E499 a BR118), tak, że czasem dławiki montowane są wprost, a czasem na krzyż. Przekręcając silnik o 180 stopni względem osi, zmieniasz mu biegunowość zasilania. W H0 silniki zazwyczaj były symetryczne, inaczej niż w TT BTTB, gdzie silniczek ma charakterystyczną "podstawkę", więc można je założyć "na odwrót"Nie znam tych modeli, ale we wszystkich do tej pory spotkanych modelach silnik stanowi całość, składa się ze stojana, wirnika i komutatorów.
Wytłumacz mi: jak można przekręcić POŁÓWKĘ silnika
No właśnie rzecz w tym że nic nie przelutowywałem tylko rozłożyłem na części pierwsze i porządnie wyczyściłem, odtłuściłem, blaszki itp nie noszą żadnych znaczników, wszystko złożyłem bardzo starannie i to oświetlenie mnie zaskoczyło,ArturSch pisze:Czy cokolwiek przelutowywałeś ?
Nie znam tych modeli, ale we wszystkich do tej pory spotkanych modelach silnik stanowi całość, składa się ze stojana, wirnika i komutatorów.Blue pisze:...przekręciłeś połówkę silnika względem drugiej połówki
Jutro przy tym podłubie, może się uda, a jak nie, to będę się dalej martwiłBlue pisze:Najpierw sprawdź, czy po podaniu prądu Twoja lokomotywa jedzie w tę samą stronę, co inne. Jeśli tak - przekręciłeś diody przy oświetleniu (mało możliwe). Jeśli nie - przekręciłeś połówkę silnika względem drugiej połówki - światła są ok, a silnik kręci się w przeciwną stronę.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość