Początek na makiecie - glabek

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MATT
Kontakt:

Re: Początek na makiecie - glabek

Post autor: MATT »

Słuchaj, ja moją makietę robię już 20 rok i dalej widzę w niej braki....
Ostatnio zmieniony 13 lut 2010, 08:44 przez MATT, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

Re: Początek na makiecie

Post autor: tete »

glabek pisze:1. Chciałbym zrobić matę od 80-100cm do 160-200cm, jak zacząć?
Może coś takiego? ;) :
Obrazek Obrazek Obrazek
foty z :arrow: http://www.ptmkz.org.pl/spotkanie_30-01-2010/index.html (galeria jarkoTTa).

Zauważ, że jest to makietka złożona z 4 części skręcanych motylkami od spodu. Po rozłożeniu zajmie naprawdę niewiele miejsca :)
Ostatnio zmieniony 11 lut 2010, 15:55 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

Może poradzę Ci jak ja zaczynałem:
Na początku (zanim się zarejestrowałem) spędziłem na czytaniu Forum kilka miesięcy. Powoli z dnia na dzień wgryzałem się w tematykę budowy makiety. Jestem tu już jakiś czas jako zarejestrowany i nadal przy budowie makiety mam mnóstwo pytań, na które szukam odpowiedzi poprzez "szukaj" oraz na bieżąco śledzę wątki z tym związane. Niestety prawda jest taka, że nie można w sposób jednoznaczny i krótki odpowiedzieć Ci na męczące Cię pytania. Nawet kiedy już wydaje Ci się, że wiesz wszystko i zabierasz się do budowy okazuje się nagle, że utknąłeś na prostej sprawie.
Ja Cię nie zniechęcam, wręcz przeciwnie namawiam do przyłączenia się do Nas, do wspólnej zabawy jaką jest modelarstwo. Przeczytanie wątku No, mam TT i co dalej?, to stanowczo za mało - wierz mi. Zapoznaj się proszę z całością działów Makieta i Makieta modułowa oraz Porady i Techniki modelarskie, a uzyskasz tam odpowiedz na pytania, których jeszcze nie zadałeś lub dopiero się pojawią. Temat związany z powiedzmy "moją pierwszą makietą" itp. pojawiają się średnio raz w miesiącu i za każdym razem staramy się ukierunkować przyszłego TTetekowicza - odsyłąjąc go do odpowiednich działów, niż w kółko wałkować to samo co już wielokrotnie zostało powiedziane. Mam nadzieję, że pomimo tego co napisałem pozostaniesz z nami.
(kurcze ale mi sekciarstwo wyszło) :mrgreen: :P
Pozdrawiam
Robert
P.S.
Witam Cię na Naszym Forum i życzę wytrwałości w budowie makiety.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2009, 20:15 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

E tam. Taki opierdziel jak brovarka to chyba tylko przy świętach Ci się trafił.

Mogłeś gorzej trafić.

p.s. lepiej spędź święta na czytaniu forum, bo zadawanie pytań o to samo co jest już na forum mija się z celem - i tak ci wszyscy będą radzić skorzystanie z wyszukiwarki.

aha, zapomniałem - użyj tego

8)
Ostatnio zmieniony 23 gru 2009, 20:11 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
glabek
Kontakt:

Post autor: glabek »

Wiedziałem że ktoś mnie opierdzieli na początku, ale to dobrze, wiem że nic na siłę i powoli, bo to duża sprawa, czytam cały czas od rana to co zaproponowaliście i dzięki za to. Wiem, ze 3 godz to nic na forum ale chciałem od razu zapytać o większość rzeczy Was, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2009, 12:48 przez glabek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Zacznij od narysowania sobie na kartce układu torowego jaki chciałbyś mieć, potem wrzuć to na forum, jeżeli uda Ci się to przeżyć, wtedy kupisz sobie tory i ułozysz wszystko ładnie na podłodze, przy makiecie wielopoziomowej ułożysz sobie część na książkach. Jak to wszystko bedzie działać , kupisz sobie "pociąg" i pojeździsz. Jeżeli zabawa bedzie udana zamówisz sobie deski, sklejkę korek/inne, styropian/styrodur, kupisz też sobie klej wikol, śróbki , wiertła i zrobisz sobie "gołą matę" czyli bez zieleni i gór. Jak juz "goła" będzie gotowa, podłączysz do niej jakies kabelki, zasilanie etc. Pobawisz sie gołą z rok, wtedy może zechcesz coś na niej zrobić zielonego. Kupisz trawę, druciki na drzewka, posypki na drzewka , pianki montazowe na góry, siatki pod piankę itd itp. Tak o to może powstać Twoja makieta. Przypuszczam jednak , że nie powstanie bo spedziłeś na forum 2,6h i nie doczytałes tego o czym Ci tutaj napisałem - a to przepis na własna makietę !!
Wesołych Świat
aha, jak bedziesz miał 45h spedzonych na forum przy CZYTANIU działu makieta lub makieta modułowa wtedy moc bedzie z Tobą.
M
glabek
Kontakt:

Dzięki za odp, przeczytałem całość http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=2356, a co dalej?:) pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 23 gru 2009, 12:23 przez glabek, łącznie zmieniany 1 raz.
SWBT.S.A.
Kontakt:

Post autor: SWBT.S.A. »

Witam.
Proponuję dobrze przeszukać tą stronę http://as.rumia.edu.pl/tt/makieta/index.htm i nasze forum
Tam znajdziesz odpowiedzi na większość swoich pytań.
Polecam Ten temat: http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=2356

Co do kosztów to przekonasz się jak zrobisz projekt i zaczesz rozglądać się za torami, budynkami, taborem, elektroniką itp.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Początek na macie

Post autor: ArturSchŁ »

Witaj glabek na ForumTT !!
glabek pisze:Bardzo mi się spodobały makiety, ...
Chciałbym zacząć i zrobić matę ...
Umówmy się, że chodzi o MAKIETĘ, ok ??
glabek pisze:Pytania:...
Następnym razem zadam więcej pytań.
:shock: :shock: :shock:
To masz jeszcze WIĘCEJ pytań ??

Na WSZYSTKIE Twoje pytania znajdziesz odpowiedzi tu na Forum (nawet obok), bo już one padły, więc nie ma sensu ich powtarzać. Poczytaj ...i NIE ŚPIESZ SIĘ TAK !!
:)

Jak chcesz od czegoś zacząć, to zacznij od zestawu startowego (np Roco), najlepiej ze sterowaniem DCC.
glabek
Kontakt:

Początek na makiecie - glabek

Witam! Jestem tu pierwszy raz. Poczytałem trochę forum, ale w tym temacie chciałbym uzyskać trochę wiadomości od doświadczonych modelarzy. Bardzo mi się spodobały makiety, cały tabor, robienie budynków itd. Filmiki i galerie niektórych z Was są rewelacyjne. Chciałbym zacząć i zrobić matę u siebie w mieszkaniu.
Pytania:
1. Chciałbym zrobić matę od 80-100cm do 160-200cm, jak zacząć? Wpierw projekt w programie? Kupienie torów? Jaka podstawa? Opiszcie co po kolei, kiedy budynki, kiedy mosty, kiedy drzewa, jak zrobić góry itd
2. Co potrzebuje żeby puścić na macie 2 kolejki, czym sterować? Jaki sprzęt potrzebuje, za jakie pieniądze?
3. W jakich kosztach zrobiliście cały projekt? (bez przesadzania) Ile mniej więcej mnie to będzie kosztować, wiem że składa na to się wiele czynników (chciałbym 2 kolejki, na tej macie, około 1 budynków, torowiska, zazielenienie)
4. Ile mniej więcej budynków dać? Myślę że około 10-15 na takiej macie. Czy mogę zacząć od sklejania budynków? Bo wiem, że z 3-4 lata mi to zajmie, względy finansowe.
5. Co mogę wykonać sam? Ludzi? Drzewka? Żeby nie kupować w sklepie bo wyjdzie drożej. Jakieś podpowiedzi co do zrobienia samemu, ale bardzo podobnego do tych ze sklepu.
Następnym razem zadam więcej pytań. Proszę o podpowiedzi, dziękuję.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2010, 08:44 przez glabek, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”