Pulpit do makiety TT
Moderator: mod-Elektryka i DCC
-
- Kontakt:
Re: Pulpit do makiety TT
Ciężko będzie doradzić. Co modelarz to inne podejście do tematu, ine zdolności techniczno-manualne, orientacja w tematyce sterowania i inna grubość portfela.
-
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedzi.
Myślałem nad sterowaniem cyfrowym zbudowanym w oparciu o mikrokontrolery AVR. System byłby niezależny od DCC, który byłby wykorzystany tylko do sterowania lokomotywami.
Chciałem zbudować podobny system jaki jest przestawiony właśnie tutaj:
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=2478
Tylko nie jestem do końca przekonany czy to dobry wybór.
Moglibyście mi doradzić czy lepiej wszystko sterować z DCC czy jednak zastosować oddzielne sterowanie akcesoriami (rozjazdy, semafory)?
Myślałem nad sterowaniem cyfrowym zbudowanym w oparciu o mikrokontrolery AVR. System byłby niezależny od DCC, który byłby wykorzystany tylko do sterowania lokomotywami.
Chciałem zbudować podobny system jaki jest przestawiony właśnie tutaj:
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=2478
Tylko nie jestem do końca przekonany czy to dobry wybór.
Moglibyście mi doradzić czy lepiej wszystko sterować z DCC czy jednak zastosować oddzielne sterowanie akcesoriami (rozjazdy, semafory)?
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Witamy kosta na ForumTT 
przy pomocy systemu DCC,
czyli napędy rozjazdów i sygnały będą bezpośrednio podpięte do dekoderów osprzętu. Sterowanie nimi jest wtedy możliwe przy pomocy Multimouse (Roco), komputera (np program GbbKolejka) lub specjalizowanymi manipulatorami do osprzętu.
przy pomocy niezależnych od DCC rozwiązań :
- analogowych (klawiaturki + przekaźniki),
- cyfrowych jak wyżej wspomniany pulpit.
W zależności od wybranego rozwiązania inna będzie rola pulpitu i inny projekt.

Wpierw odpowiedz sobie na pytanie w jaki sposób chcesz sterować rozjazdami i sygnalizacją. Masz do wyboru dwa sposoby:kosta pisze:Chciałem sterować za jego pomocą rozjazdami oraz semaforami. Lokomotywy będą sterowane za pomocą DCC.

czyli napędy rozjazdów i sygnały będą bezpośrednio podpięte do dekoderów osprzętu. Sterowanie nimi jest wtedy możliwe przy pomocy Multimouse (Roco), komputera (np program GbbKolejka) lub specjalizowanymi manipulatorami do osprzętu.

- analogowych (klawiaturki + przekaźniki),
- cyfrowych jak wyżej wspomniany pulpit.
W zależności od wybranego rozwiązania inna będzie rola pulpitu i inny projekt.

-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Pulpit do makiety TT
Witam
Usiłuję wymyślić jak zbudować pulpit do makiety w skali TT. Chciałem sterować za jego pomocą rozjazdami oraz semaforami. Lokomotywy będą sterowane za pomocą DCC. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak zbudować taki pulpit?
Usiłuję wymyślić jak zbudować pulpit do makiety w skali TT. Chciałem sterować za jego pomocą rozjazdami oraz semaforami. Lokomotywy będą sterowane za pomocą DCC. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak zbudować taki pulpit?