nie widzę skrzynek i chęci przyjazdu z nimi na jakikolwiek z

Cała reszta o naszej skali

Moderator: mod-Ogółem

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Re: nie widzę skrzynek i chęci przyjazdu z nimi na jakikolwiek z

Post autor: gbbsoft »

ArturSch pisze:Oczywiście masz rację i jeśli właściciel zakupionego DVD zgodzi się na pokazanie go kolegom na spotkaniu towarzyskim, np w Radomiu, to na pewno nie będzie to nielegalnym rozpowszechnianiem.
W naszym kraju wolno bez pytania:
Art. 23. 1. (31) Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego oraz do korzystania z elektronicznych baz danych spełniających cechy utworu, chyba że dotyczy to własnego użytku naukowego niezwiązanego z celem zarobkowym.
2. (32) Zakres własnego użytku osobistego obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy utworów przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

PiotrZ pisze:Chodzi o to, że skoro Niemiec nagrywał i sprzedawał płytki z filmem i zdjęciami, to pewnie nie chciał ich umieszczać bezpłatnie w internecie.
Piotrze, wyszło drobne nieporozumienie, gdyż
drlukasz pisze:Nie mamy "pod ręką" serwera z taką ilością miejsca i transferem który by to pociągnął.
sugerowało problemy techniczne, a nie licencyjne.

Oczywiście masz rację i jeśli właściciel zakupionego DVD zgodzi się na pokazanie go kolegom na spotkaniu towarzyskim, np w Radomiu, to na pewno nie będzie to nielegalnym rozpowszechnianiem. Nikt nie zamierza doprowadzić "do... międzynarodowego konfliktu".
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

Chodzi o to, że skoro Niemiec nagrywał i sprzedawał płytki z filmem i zdjęciami, to pewnie nie chciał ich umieszczać bezpłatnie w internecie. Jeśli Polacy kupili 1 kopię i zaczną ją oficjalnie ;) rozpowszechniać, to może dojść do... międzynarodowego konfliktu :>

Natomiast ja zgrałem swoje zdjęcia i filmiki drlukaszowi i zgadzam się na ich rozpowszechnianie w celach niekomercyjnych . Mogę też nagrać Ci płytę DVD (jest tego ponad 4 GB) i wysłać - podaj adres na PW.

@ drlukasz: usuń proszę z tych moich plików nieudane klipy video oraz zdjęcia bez treści modułowo-kolejowej. Nie będziemy publikować widoku modelarzy, modelarek i ich dzieci :>

PiotrZ
ŁukaszTT
Kontakt:

Post autor: ŁukaszTT »

Przepraszam, nie wiedziałem, że autor tego filmu ma coś przeciwko jego rozpowszechnianiu (zresztą podobnie jak kolega ArturSch, który zaproponował wysyłkę dvd i drlukasz, który sam wspominał coś o serwerze ;)). W związku z tym cofam swoją propozycję z wrzuceniem materiału na torrenta. Chciałem zobaczyć tylko jak wyglądają takie imprezy z czegoś więcej niż zdjęć..., niestety ominie mnie ta przyjemność ;)

Pozdrawiam,
Łukasz
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

ŁukaszTT pisze:A jest może szansa na jakiegoś torrenta czy coś takiego?
Kolego ŁukaszuTT,
Film HD został zrobiony przez jednego z niemieckich uczestników spotkania w Rosswein.
Kolega ArJu zakupił legalną płytkę. Może Ci ją pokazać (np. w Radomiu) lub niezbyt legalnie udostępnić kopię bezpieczeństwa. Ale upublicznianie filmu w internecie bez zgody autora jest karalne. Stąd uważam, że dopominanie się o wrzucenie pliku gdzieś na serwer jest co najmniej nietaktowne.
Pozdrawiam
PiotrZ
Ostatnio zmieniony 28 paź 2009, 09:33 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
ciekma
Kontakt:

Post autor: ciekma »

Promowaliśmy w Krakowie, Sosnowcu, Rybniku i w Chabówce, popromowalibyśmy też w Poznaniu ale się terminy zbiegły więc wybraliśmy zabawę a'la Zababov :)
Znaczy się promowaliśmy polskie H0 za granicą.
Serioserio, gdy byłem na jakimś Fremo-spotkaniu i pokazałem zdjęcia polskich modułów H0 to byli ciężko zdziwieni że z Polski a nie Nka - a o PMM to w ogóle nie słyszeli.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Ktoś musi być patriotą !! Dostaniesz za to medal za męstwo na polu chały :lol:
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Zaraz się na N-as obrazicie, że nie pojechaliśmy gdzieś lub nie olaliśmy MTP :P
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Zdrajcy!! Zamiast promować jeździliście po zagranicach.... u nas transport był na pałę bo nie udało się załawić tego i owego... i tak się udało!!!
ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

ciekma pisze:(...) wróciliśmy z czesko-polskiego spotkania modułów H0:
I to w jakim terminie? 22-25/10/2009. To Wy też wybraliście obcy kraj, a nie Poznań?
Ostatnio zmieniony 28 paź 2009, 09:30 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

ŁukaszTT pisze:... jakiegoś torrenta czy coś takiego?
Nie prościej wypalić kilka DVD (po jednym na główne ośrodki, np 1 dla Trójmiasta), przesłać zwykłą pocztą i dalej rozmnożyć wg potrzeb ??
ciekma
Kontakt:

Post autor: ciekma »

Co do transportu - właśnie wróciliśmy z czesko-polskiego spotkania modułów H0:
http://forum.modelarstwo.info/viewtopic.php?f=10&t=5279
jakieś 80 skrzynek przewieźliśmy wynajętym busem+przyczepa,
chyba wyszło taniej niż gdyby każdy miał jechać oddzielnie autem zapakowanym modułami,
zresztą było nas około 10 osób więc nie dało by rady wszystkiego przewieźć.
ŁukaszTT
Kontakt:

Post autor: ŁukaszTT »

drlukasz pisze:Nie mamy "pod ręką" serwera z taką ilością miejsca i transferem który by to pociągnął.
A jest może szansa na jakiegoś torrenta czy coś takiego? :roll:
Niestety sam póki co nie mam możliwości uczestnictwa w takich spotkaniach, nawet w Radomskim, więc z chęcią bym zobaczył jak to wygląda, tym bardziej, że jak sam piszesz warto zobaczyć ;)
Ostatnio zmieniony 27 paź 2009, 20:28 przez ŁukaszTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Mnie raczej przypomina twórczość pisarza kompanijnego - jednorocznego ochotnika Marka (Przygody dobrego wojaka Szwejka) który opisuje niesamowite wyczyny kompanii która jeszcze nie dojechała na front :lol:
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

ArturSch pisze:...bawiąc się promowaliście Polskę !!
:mrgreen:
Brzmi to jak "Towarzyszko, dając się zapłodnić, wzbogacasz swój Kraj o nowego członka PZPR"... :shock: :shock: :shock:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogółem”