Trudne początki TT

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ostrak
Kontakt:

Re: Trudne początki TT

Post autor: ostrak »

ArturSch pisze:Szyny masz oksydowane 85500 (brązowe, niem Brüniert) lub białe 83500 (białe srebro).
Z tym, że szyny wykonane są z nowego srebra (nie białego), niem. neusilber i wbrew nazwie nie ma w stopie wcale srebra!
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Piotr Sekuła pisze:Postaraj się w(y)cisnąć (EW1 w zamian za) większe rozjazdy EW2 na górze. Ale z IBW nic nie zrobimy :/

Nawiasy odnoszą się do siebie (y i EW1) i nic z resztą tekstu nie mają wspólnego.
Można EW2 wstawić, ale narobisz chłopakowi problemów z polaryzacją rozjazdu - będzie potrzebny napęd np. Conrad z polaryzacją :) i wtedy będzie OK!
Coś takiego: http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=6373
Generalnie to można tych napędów użyć do każdego rozjazdu na tym planie.
Zaletą tego napędu jest to że siedzi pod płytą i nie szpeci makiety.

A jak się czujesz na siłach sam złożyć rozjazd to proszę zerknąć na ten element
- rozjazd EW2 do montażu : http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=4965
- rozjazd EW3 do montażu : http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=4964
poszukasz na forum to znajdziesz jak to zmontować - a frajda większa.

Co do łuków i gotowych podkładów łukowych - to mam mieszane uczucia co to zabawy tym elementem - chyba lepiej z fleksa 220mm korzystać - ewentualnie dla zachowania geometrii zakupić gotowe łuki - minimum 310mm lub jeśli to możliwe i zmieścisz to 353mm

Paweł
Awatar użytkownika
Piotr Sekuła
Kontakt:

Post autor: Piotr Sekuła »

Postaraj się w(y)cisnąć (EW1 w zamian za) większe rozjazdy EW2 na górze. Ale z IBW nic nie zrobimy :/

Nawiasy odnoszą się do siebie (y i EW1) i nic z resztą tekstu nie mają wspólnego.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Szyny masz oksydowane 85500 (brązowe, niem Brüniert) lub białe 83500 (białe srebro). Jak się decydujesz na oksydowane, nie jest konieczne ich malowanie na rdzawo.

Proponuję użyć jednego rodzaju podkładów do wszystkich torów, najekonomiczniej jest wybrać podkłady drewniane 83025 (w odcinkach 220 mm czyli 4,5 szt na 1 mb fleksa).
Można zastosować także podkłady betonowe 83034 (125 mm) lub stalowe 83036 (80 mm) gdy taka potrzeba, ale to wychodzi drożej.

Z w/w opisanych fleksów (po nanizaniu szyn na podkłady) bezproblemowo układamy tory proste lub łuki o promieniach większych lub równych 267 mm (zalecane nie mniej niż 310 mm) oraz o dowolnych długościach.

Reasumując/upraszczając potrzebne Tobie tylko 2 x 85500 oraz 4,5 x 83025 na 1 mb toru.
:P
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

1) Tak - nadaje się do flexów.
2) Sadzimy że nadaje się na odcinki proste...
3) Jej wygięcie będzie trudne
4) Użycie "tego" wskazane jest na odcinkach zarówno łukowych jak i prostych.
;)
seen
Kontakt:

Post autor: seen »

Trochę poczytałem i mam parę wątpilwości. Czy ta szyna http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=4972 to szyna flexowa? Co sądzicie o tym, aby do tego podkładu http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=4942 zamontować szynę flexową? Czy jej wygięcie jest trudne? Na odcinki proste mam zamiar użyć tego http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=4946 i w tym zamontować szyny.
Ułożyłem plan torowiska w programie AnyRail. Oto on :
Obrazek
Powierzchnia zwiększyła się z 70x115 cm na 70x120cm :mrgreen: Zawsze coś.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2009, 16:01 przez seen, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

Post autor: michuchu »

KamilW pisze:700 mm to trochę ciasno jednak, lepiej by było 750 mm chociaż. Zawsze to bezpieczniej nawet i naturalniej wygląda jak tor jest ciut dalej od krawędzi makiety.
To, że bezpieczniej to fakt. Nie oznacza to jednak, że 700 mm to za mało. Będziesz miał tylko tory blisko krawędzi i będzie trzeba bardziej uważać. Ja mam tak jak widać na zdjęciu i jeszcze nigdy mi nic nie spadło. Tutaj jeszcze widać i tutaj też.
KamilW pisze:Oczywiście możesz użyć flexów.
... ale na prostych odcinkach, bo na łukach nie jest zalecane takie mocne doginanie torów typu flex. Na łukach użyj lepiej gotowych odcinków o promieniu 310 mm.
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Post autor: KamilW »

Witam Cię na forum.
Fajnie, że się do nas przyłączyłeś.
Co do twoich pytań.
Na tej powierzchni upchniesz co nieco ale z mocnym naciskiem na "upchniesz".
Mógłbyś ciut szerzej zrobić ze względu na to że minimalny promień łuku torów modelowych (przejezdny dla większości taboru) to 310 mm, czyli daje to średnicę 620 mm.
700 mm to trochę ciasno jednak, lepiej by było 750 mm chociaż.
Zawsze to bezpieczniej nawet i naturalniej wygląda jak tor jest ciut dalej od krawędzi makiety.
Co do promienia łuków to nie masz wyboru za bardzo.
W grę wchodzą w zasadzie tylko R=310mm.
Oczywiście możesz użyć flexów.
Co do rozjazdów to trzeba po prostu trochę wprawy i tyle, parę poskładasz i będzie git.
Awatar użytkownika
merry
Kontakt:

Post autor: merry »

Myślę, że TEN wątek może być inspirujący. A może weźmiesz udział w konkursie?
seen
Kontakt:

Trudne początki TT

Post autor: seen »

Witam, od dłuższego czasu czytam to forum i podjąłem decyzję o budowie makiety w skali TT. Posiadam trochę taboru H0 ale jedyne miejsce w którym mogę zrobić makietę ma wymiary 70x115cm. Na H0 to trochę za mało :mrgreen: . Czy na takiej powierzchni upcham kółko, stację i ze dwie bocznice? Chcę użyć na niej torów modelowych.

1.Jaki promień torów łukowych wybrać żeby zmieściło się na tą powierzchnię czy może użyć flexów?
2. Czy zwrotnice do samodzielnego montażu ciężko się składa?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”