Moja makieta

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Moja makieta

Post autor: ArturSchŁ »

Maciek_P pisze:... to mój pierwszy post na tym forum.
Witaj Maciek_P na ForumTT !!
:)

...parę dni mnie nie ma, a tu już tyle napisano.
:)
Awatar użytkownika
Piotr Sekuła
Kontakt:

Post autor: Piotr Sekuła »

Maciek_P pisze:
Oczywiście, że się da. Sygnał S10 od takich pokazówek jest.
Ale semafor K, według tego co narysowałeś, ma dwie komory pomarańczowe a zielonej nie. No chyba że ze względu na małą rozdzielczość obrazka źle zinterpretowałem.
No ale skoro można podać nim np. S5 a od wskaźnika W5 "automatycznie" dozwolona jest max. prędkość to nie ma problemu, choć szczerze mówiąc, nic takiego na temat tego wskaźnika w E1 nie znalazłem.
Mea culpa, dałbym głowę, że S10 to dwie pomarańcze.
No to wszędzie zamieniamy górną pomarańcz na zieleń i po sprawie.
Maciek_P pisze:
Deja vu: takie układy są na stacjach, które wcześniej były użytkowane przez koleje pruskie - oni jeździli lewostronnie... PKP nie modernizowało ich, bo to tylko wyrzucanie takiej kasy w przestawianie rozjazdów w błoto to nie ma sensu. Oczywiście, lokalni maszyniści o tym wiedzą.
Ale właściwie to po co maszyniście wiedza w którym kierunku jest pierwszy rozjazd, co to ma dla niego za znaczenie? Dostaje sygnał i jedzie lub nie. Raczej trudno oczekiwać żeby pamiętał takie szczegóły układu torowego stacji.
Przepisy, przepisy.
Maciek_P
Kontakt:

Post autor: Maciek_P »

Deja vu: takie układy są na stacjach, które wcześniej były użytkowane przez koleje pruskie - oni jeździli lewostronnie... PKP nie modernizowało ich, bo to tylko wyrzucanie takiej kasy w przestawianie rozjazdów w błoto to nie ma sensu. Oczywiście, lokalni maszyniści o tym wiedzą.
Ale właściwie to po co maszyniście wiedza w którym kierunku jest pierwszy rozjazd, co to ma dla niego za znaczenie? Dostaje sygnał i jedzie lub nie. Raczej trudno oczekiwać żeby pamiętał takie szczegóły układu torowego stacji.
Maciek_P
Kontakt:

Ale semafor K, według tego co narysowałeś, ma dwie komory pomarańczowe a zielonej nie. No chyba że ze względu na małą rozdzielczość obrazka źle zinterpretowałem.
No ale skoro można podać nim np. S5 a od wskaźnika W5 "automatycznie" dozwolona jest max. prędkość to nie ma problemu, choć szczerze mówiąc, nic takiego na temat tego wskaźnika w E1 nie znalazłem.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2009, 15:16 przez Maciek_P, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotr Sekuła
Kontakt:

Maciek_P pisze:Przede wszystkim dzięki że chciało Ci się spojrzeć na moją stację i poprawić jej projekt, ale czy po takich cięciach w sygnalizacji (jak widzę realne stacje miewają podobnie) da się wyświetlić wszystkie potrzebne obrazy sygnałowe? Przecież jeżeli wypuszczam pociąg na szlak spod semafora np. K to jedyne co mogę podać to wolna droga ze zmniejszoną prędkością (rozumiem że dlatego że jedziemy przez rozjazd w z kierunku zbocznego). Kiedy w takim razie maszynista ma prawo jechać z pełną dozw. prędkością? Od wskaźnika W5?
Aaaa, to zależy też, jaki skład. Jak n.p. to jest SM42 i dwie bonanzy lub Bipa, to można zadać szybciej, jak skład będzie parę metrów za rozjazdem. Ale głównie po minięciu W5 lub wjazdówki się daje max. dozwoloną.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2009, 15:15 przez Piotr Sekuła, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciek_P
Kontakt:

Ambitnie - jak na początek :mrgreen:
No wiesz, chcę taką stacyjkę na początek, żeby można było się pobawić w manewry :P , ustawić trochę nieużywanego w danej chwili taboru (którego na razie mam niedużo ;-) ) na torach postojowych itp :-)
Ale skoto w sTTandardzie to może w dziale makieta modułowa, hę?
No racja, ale makieta modułowa to też makieta, więc myślałem że ten dział traktuje o makietach w ogólności, dlatego wysłałem tego posta tutaj.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2009, 15:15 przez Maciek_P, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciek_P
Kontakt:

Piotr Sekuła pisze:Po krótce:
Obrazek
Usunąłem sygnalizatory E i J. One nie mają zastosowania, bo to już wykonuje wskaźnik W5 "Granica przetaczania", który umieszczamy 83cm (w TT) przed wjazdówką.
Przede wszystkim dzięki że chciało Ci się spojrzeć na moją stację i poprawić jej projekt, ale czy po takich cięciach w sygnalizacji (jak widzę realne stacje miewają podobnie) da się wyświetlić wszystkie potrzebne obrazy sygnałowe? Przecież jeżeli wypuszczam pociąg na szlak spod semafora np. K to jedyne co mogę podać to wolna droga ze zmniejszoną prędkością (rozumiem że dlatego że jedziemy przez rozjazd w z kierunku zbocznego). Kiedy w takim razie maszynista ma prawo jechać z pełną dozw. prędkością? Od wskaźnika W5?
Ostatnio zmieniony 29 cze 2009, 15:14 przez Maciek_P, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

Piotr Sekuła pisze:Deja vu: takie układy są na stacjach, które wcześniej były użytkowane przez koleje pruskie - oni jeździli lewostronnie...
Francja, Szwajcaria, Włochy tak. Ale nie Niemcy i nie KPEV.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 29 cze 2009, 15:14 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

Piotr Sekuła pisze:Deja vu: takie układy są na stacjach, które wcześniej były użytkowane przez koleje pruskie - oni jeździli lewostronnie... PKP nie modernizowało ich, bo to tylko wyrzucanie takiej kasy w przestawianie rozjazdów w błoto to nie ma sensu.
Wiem.... otóż to.

Nie piszmy więc, że takie stacje nie istnieją... istnieją właśnie z tej racji, o której napisałeś ;) Założenie wykonania modelu z pierwszym rozjazdem w lewo miałoby więc swoje uzasadnienie. I to chciałem zaznaczyć. Aczkolwiek gdybym jeszcze poszukał, to z pewnością znalazłbym też przykłady w innych rejonach niż ex-prusy. Więc nie przesadzajmy z tą zasadą, bo różnie to bywało w rzeczywistości.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2009, 15:14 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
mradwan
Kontakt:

Post autor: mradwan »

brovarek pisze:Ps ruch lewostronny dotyczył raczej zaboru austriackiego!
I Bobowa to właśnie stacja w Galicji - między Tarnowem a Stróżami.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2009, 15:13 przez mradwan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Powiedzmy, że zasada "pierwszego rozjazdu w prawo" to raczej dobra praktyka - zalecenie, a nie wymóg.
Najważniejsze były potrzeby danej stacji i warunki terenowe, a nie zasady, które nie wpływają w żaden sposób na układ ruchowy stacji.
Często obecne układy stacji są wynikiem kolejnej przebudowy, częściowej likwidacji linii etc.
Ps: ruch lewostronny dotyczył raczej zaboru austriackiego !
Ostatnio zmieniony 29 cze 2009, 15:13 przez brovarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotr Sekuła
Kontakt:

tete pisze:...więc bzdury gadacie... stacji takich jak Bobowa jest wiele w Polsce i maja pierwszy rozjazd w lewo, choć owa zasada "pierwszy w prawo" ponoć jest. Co ty na to?

Pozdrawiam i polecam napisać mejla na paravan (at) vp.pl - to nasz Paweł Piotr z Martela tudzież Kozaka.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2009, 15:10 przez Piotr Sekuła, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

Piotr Sekuła pisze:I tu Cię mam! Otóż taka zasada wynika z normalnego prowadzenia ruchu prawostronnego na kolejach Polski. Rozjazdy po lewej by były, gdyby to było n.p. w Irlandii czy Wielkej Brytanii. ....
I tu cię mam :mrgreen: . Przyjrzyj się uważnie na ten schemat... przykład jeden z wielu...
/PKP/
BOBOWA /POLSKA/
Obrazek
źródło: http://semafor.prv.pl/

Obrazek
źródło: http://www.kolej.one.pl

...więc bzdury gadacie... stacji takich jak Bobowa jest wiele w Polsce i maja pierwszy rozjazd w lewo, choć owa zasada "pierwszy w prawo" ponoć jest. Co ty na to?
Ostatnio zmieniony 29 cze 2009, 15:09 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotr Sekuła
Kontakt:

Tempest pisze:Gdyby od strony zachodniej pierwszy rozjazd był w lewo a od strony wschodniej też w lewo to długość toru 3 będzie taka sama jak gdyby były w prawo. ??
I tu Cię mam! Otóż taka zasada wynika z normalnego prowadzenia ruchu prawostronnego na kolejach Polski. Rozjazdy po lewej by były, gdyby to było n.p. w Irlandii czy Wielkiej Brytanii. Polecam przejrzeć któryś z wątków na Martelu w dziale "Makieta Modułowa", tylko na razie forum szlag trafił...
Ostatnio zmieniony 29 cze 2009, 15:04 przez Piotr Sekuła, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

Maciek_P pisze:... na początek postanowiłem zbudować niedużą stację (oczywiście wszystko będzie dopasowane do sTTandardu modułowego).
Zaplanowałem sobie następujący układ torowy (rysunek na razie odręczny)
Ambitnie - jak na początek :mrgreen: Ale skoro w sTTandardzie, to może w dziale makieta modułowa, hę?
Ostatnio zmieniony 29 cze 2009, 15:12 przez tete, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”