Problem ze zwrotnicami TT ty Berlin TT Bahnen

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
pebryl
Kontakt:

Re: Problem ze zwrotnicami TT ty Berlin TT Bahnen

Post autor: pebryl »

Dzięki za wyjaśnienie.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2009, 21:18 przez pebryl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

nie, nie, nie...
zwrotnice i napęd się nie zmieniają. to zamiast toru kontaktowego (a w zasadzie tej blaszki pomiędzi szynami) wkłada się miniaturowy kontaktron (bardzo delikatny przy montażu, szczególnie na styku "nóżki-rurka"!) a magnes jest podklejony albo pod loko albo pod jakiś wagon. kontaktron ma służyć do zmiany kierunku jazdy, świateł, przełączania zapór itp. - tutaj dubluje klawiaturę sterującą.
natomiast sam kontaktron może być "normalnie otwarty -NO" lub "normalnie zamknięty -NZ". tutaj musi być NO.
myśmy pisali o niebezpieczeństwie zwarcia styku szynowego przez metalowe koła i przepaleniu cewki zwrotnicy a ja dodałem, że zamiast tego styku lepszy jest kontaktron.

kontaktron ma bardzo uniwersalne zastosowanie, jest do nabcia w sklepach z częściami elektronicznymi albo na serwisach aukcyjnych.
pebryl
Kontakt:

A gdzie takie zwrotnice mozna kupic z magnesem i kontaktronem ?? Bardzo sie roznia od tych elektormagnesowych ??
Torów juz nie chce zmieniac , tylko sam mechanizm zwrotnic.
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

masz rację, 16V !!
ale poza tym oczywistym moim błędem wszystko się zgadza.
takim impulsem, który może uszkodzić cewkę może też być (jak napisałeś) taki postój składu, gdzie jedno z metalowych kół "stoi" na styczniku kontaktu. dlatego też lepsze są magnesy i kontaktrony.
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

krzysztof pisze:przede wszystkim napędy zwrotnic są na prąd zmienny 12V (jak już wyżej pisał jeden z Kolegów). i to jest podstawowa przyczyna palenia się cewek.
Jeśli już to 16V zmiennego, a po drugie - przy prawidłowym podłączeniu i sterowaniu przy pomocy krótkich impulsów (klawiaturka) prąd stały absolutnie nic im nie zrobi i będą także działać prawidłowo (mówię z własnego doświadczenia).

W 99% przyczyną palenia się cewek jest pozostawienie ich pod napięciem (nieuważne podniesienie klawisza klawiaturki lub położenie czegoś na nim, pozostawienie taboru na kontakcie szynowym, itp).
Ostatnio zmieniony 31 mar 2009, 21:16 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
pebryl
Kontakt:

Dzięki za wyjaśnienie.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2009, 07:49 przez pebryl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

przede wszystkim napędy zwrotnic są na prąd zmienny 12V (jak już wyżej pisał jeden z Kolegów). i to jest podstawowa przyczyna palenia się cewek.
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

Rozjazd ma trzy połączenia (a R b) napędu to jest jedna wersja, drugi ma (a R b) i dodatkowo po przeciwnej stronie dwa które dają połączenie na przemian z "R" (niby styki przekaźnika). Nie wiem jak bardziej jaśniej wytłumaczyć.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2009, 07:48 przez tydzial, łącznie zmieniany 1 raz.
pebryl
Kontakt:

A jak poznać która jest z cewką, a która bez ?? Ew. czy można je zastąpić jakimiś innymi.
Do zwrotnicy jest podłączony sygnalizator. Raz się pali jak jest zwrotnica prosto, jak nie to zwrotnica jest przestawiona. Czyli cały czas płynie prąd i wtedy może sie palić ??
Jak w takim razie to rozwiązać ??
Inne podłączenie, czy inne zwrotnice ??
Co zrobić ??
Ostatnio zmieniony 26 mar 2009, 07:47 przez pebryl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

Elektromagnesy są na napięcie 14-16V zmienny i wystarczy impuls aby się przestawił, są dwa typy napędów BTTB z stykami pomocniczymi które zapewniają impulsowe zasilanie cewek i te co nie posiadają i na te trzeba zwracać szczególną uwagę żeby cewka nie była cały czas zasilana bo się spali, to tyle.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2009, 07:45 przez tydzial, łącznie zmieniany 1 raz.
pebryl
Kontakt:

Problem ze zwrotnicami TT ty Berlin TT Bahnen

Witam, zrobiłem sobie makietę wszystko działa pięknie, ale co jakiś czas palą mi się elektromagnesy w zwrotnicach. Zwrotnica przesuwa w jedna stronę , ale nie wraca potem.
Podłączona jest pod prąd stały 9V, na tym obwodzie mam wszystkie zwrotnice i oświetlenie domków oraz semafory i jeszcze sygnalizatory, które podłączone są pod zwrotnice. Zwrotnic na makiecie jest 6. Przełączanie jest przez klawiaturkę. Ponieważ tory mam jeszcze stare, wiec najlepiej mi pasują te zwrotnice, choć czytałem ostatnio o elektrycznych.
Co radzicie, jestem początkujący i tego tematu nie mogę pokonać.

Pozdrawiam wszystkich i dzięki za odpowiedz
pebryl
Ostatnio zmieniony 31 mar 2009, 21:19 przez pebryl, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”