To ja robiłem bez wymiarów

Moderator: mod-Makieta Modułowa
Hmmm... nie wiem, co masz dokładnie przez to na myśli...Paweł Basiński pisze:Można po prostu przenieść te wymiary na inne profile.
Ja to wiem tylko po prostu jest to na tym profilu jedyny wymiar który prosto się odczytujeT_Domagalski pisze:Wydawało mi sie oczywiste, że dla linii dwutorowej z odstępem 36mm należy po prostu wykonać podsypkę o te 36mm szerszą...![]()
OK. Zobaczę i spróbuję poprawić, żeby rysunki były były bardziej czytelne.Paweł Basiński pisze:Szerokość podtorza na profilu MP2 jest liczona od...... no sam napisz od czego![]()
Na profilu jednotorowym masz wszystkie wymiary od osi symetrii - a dwutorowy?
Ślepa podsypka nie jest częścią profilu - jej wymiary są podane osobno w treści normy. Wydawało mi sie oczywiste, że dla linii dwutorowej z odstępem 36mm należy po prostu wykonać podsypkę o te 36mm szerszą...Paweł Basiński pisze:Bardziej mi chodzi o dopisanie informacji jaka jest na tym profilu o przesunięciu torów o 36mm "ślepa podsypka"
Akurat się mało znam na wymiarowaniu - można sobie poradzić oczywiście jak troszkę się pomyśliT_Domagalski pisze:Wszystko jest zgodne ze sztuką poprawnego wymiarowania.
Otwory też - jednak wizualnie to brzydko takie odwrócenie wygląda - akurat w naszym przypadku po prostu brakuje takich modułów - a jak się nie ma co się lubi to się lubi co się magemol pisze:Rozumiem, że odnosisz się do zdublowanych otworów umożliwiających obracanie modułów Mx2.
A niby czego brakuje?Paweł Basiński pisze:brakuje tam niektórych wymiarów (głównie to problem jest taki, że większość wymiarów brana jest od środka - należałoby również podać takie wymiary od krawędzi profilu
Rozumiem, że odnosisz się do zdublowanych otworów umożliwiających obracanie modułów Mx2. Jest to kompromis, który wymusiło doświadczenie kilku spotkań. Oczywiście można było zrobić radykalną rewolucję w profilach, ale pociągnęło by to za sobą konieczność robienia modułów przejściowych, które dodatkowo komplikowałyby całą normę.Symetrycznie to by było jakbyśmy FREMO robili a tak to wg mnie jest to sztuczny tworek/koszmarek (chodzi mi tylko i wyłącznie o te odwrócone moduły dwutorowe).
Generalnie sTTandard nie operuje już stronami "północ-południe". Tak więc można zamontować profil dwutorowy zarówno torem dodatkowym po jednej, jak i po drugiej stronie osi modułu (lustrzane odbicie).ozzon pisze:czy przy oznaczeniu profilu nie powinno podawać się orientacji toru dodatkowego/głównego?
Zakładając, że północna strona modułu jest od strony toru głównego, to profil asymetryczny np. NW2 może wystąpić w dwóch orientacjach.
Chyba, że jasno będzie napisane w normie, że profil określony na rysunkach jest widokiem profilu z określonej (n. wschodniej strony modułu) = tor główny jest zawsze na północy modułu.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość