Nieścisłość w normie TT

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Kilkujadek
Kontakt:

Re: Nieścisłość w normie TT

Post autor: Kilkujadek »

Dwa lata żyłem w nieświadomości...
To ja robiłem bez wymiarów ??
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Tadziu!
Chodzi o to że na tym jednym rodzaju profili są wymiary, a brakuje na pozostałych.
Trzeba po prostu uzupełnić brakujące wymiary i będzie całość :)

pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Paweł Basiński pisze:Można po prostu przenieść te wymiary na inne profile.
Hmmm... nie wiem, co masz dokładnie przez to na myśli... :?
W każdym razie niedopuszczalna jest sytuacja, w której wymiary dot. jednego rysunku trzeba będzie szukać na innych rysunkach. Każdy rysunek powinien być kompletny i czytelny w pojedynkę.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2009, 16:20 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Basiński
Kontakt:

Ano na tej stronce nowej nie ma pdf z profilami.

Dodatkowo są profile (MG1 i MG2) gdzie jest cacy :) z wymiarami!
Brakuje tam tylko z prawej strony 25mm do krawędzi podtorza i wymiarów do boków profili 150mm i 250mm. I potrzeba troszkę wymiarów na lewą oś symetrii ;)

Można po prostu przenieść te wymiary na inne profile.

Gdzieś tam kiedyś Witek robił jeszcze takie profile w innych formatach graficznych - warto je też umieścić na stronce (jak nie ma nic przeciwko temu) - mogą się komuś przydać w przypadku wykonywania profili w firmach wycinających laserkiem!

Linki do Witka profili zaczynają się tutaj:
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=1507& ... c&start=27
i kilka następnych postów (są zgrupowane wg rodzaju)

pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony 09 sty 2009, 16:20 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
WT
Kontakt:

Post autor: WT »

Jedną z zasad wymiarowania jest nie zamykanie łańucha wymiarowego - i pod tym względem rysunki są wykonane dobrze. W grę wchodzi zamiana tych "górnych" wymiarów na inne, bardziej oczywiste dla "nietechnicznych" czytelników. Chyba jedyną sensowną alternatywą jest zwymiarowanie rowów osobno, od osi symetrii modułu (przechodzącej przez środkowy otwór montażowy, oczywiście).

Przydało by się zamieścic profile na nowej stronie sTTandardu, bo trzeba je jeszcze pobierać ze starej lokalizacji (chyba że są, a ja nie zauważyłem).
Paweł Basiński
Kontakt:

T_Domagalski pisze:Wydawało mi sie oczywiste, że dla linii dwutorowej z odstępem 36mm należy po prostu wykonać podsypkę o te 36mm szerszą... :cry:
Ja to wiem tylko po prostu jest to na tym profilu jedyny wymiar który prosto się odczytuje :mrgreen:
Przyjrzyj się całej górze wymiarów na profilu MP2 - tam jest głównie kiszka - na MP1 jest OK chociaż też ciekawiej by się odczytywało wymiar od osi symetrii.

pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony 09 sty 2009, 16:19 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Paweł Basiński pisze:Szerokość podtorza na profilu MP2 jest liczona od...... no sam napisz od czego :mrgreen:
Na profilu jednotorowym masz wszystkie wymiary od osi symetrii - a dwutorowy?
OK. Zobaczę i spróbuję poprawić, żeby rysunki były były bardziej czytelne.
Paweł Basiński pisze:Bardziej mi chodzi o dopisanie informacji jaka jest na tym profilu o przesunięciu torów o 36mm "ślepa podsypka"
Ślepa podsypka nie jest częścią profilu - jej wymiary są podane osobno w treści normy. Wydawało mi sie oczywiste, że dla linii dwutorowej z odstępem 36mm należy po prostu wykonać podsypkę o te 36mm szerszą... :cry:
Ale widać, że nie jest to aż takie oczywiste...
Paweł Basiński
Kontakt:

T_Domagalski pisze:Wszystko jest zgodne ze sztuką poprawnego wymiarowania. ;)
Akurat się mało znam na wymiarowaniu - można sobie poradzić oczywiście jak troszkę się pomyśli ;) - bardziej mi o to chodzi, że wymiar idzie od osi symetrii - no i trzeba wszystko przeliczyć.
Szerokość podtorza na profilu MP2 jest liczona od...... no sam napisz od czego :mrgreen:
Bardziej mi chodzi o dopisanie informacji jaka jest na tym profilu o przesunięciu torów o 36mm "ślepa podsypka" - tutaj wymiar jest zrobiony od osi profilu - to bardzo ułatwia zrobienie takiego modułu!
Na profilu jednotorowym masz wszystkie wymiary od osi symetrii - a dwutorowy?
No ale może się czepiam :roll:
gemol pisze:Rozumiem, że odnosisz się do zdublowanych otworów umożliwiających obracanie modułów Mx2.
Otwory też - jednak wizualnie to brzydko takie odwrócenie wygląda - akurat w naszym przypadku po prostu brakuje takich modułów - a jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :)
W każdym bądź razie jak swój półtrapez przestawię o 180° to wygląda :evil: - mi się to wizualnie nie podoba. Dlatego wspomniałem o FREMO bo tam moduł jest symetryczny i nie ma problemu północ/południe.
Nasz sttandard ma to do siebie że się ciągle rozwija i pewnie dalej będzie modyfikowany.
Pamiętasz początek dyskusji o banankach? Tam się dopiero działo... Opór materii był niezły, ale w końcu przeważyła lepsza funkcjonalność pomysłu. Może tak będzie w przypadku modułów dwutorowych i ich symetryczności.
Pożyjemy zobaczymy :lol:

PS
Dziury do odwracania modułu oczywiście wykonam :)

pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony 09 sty 2009, 16:18 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Paweł Basiński pisze:brakuje tam niektórych wymiarów (głównie to problem jest taki, że większość wymiarów brana jest od środka - należałoby również podać takie wymiary od krawędzi profilu
A niby czego brakuje? :shock:

Wszystko jest zgodne ze sztuką poprawnego wymiarowania. ;)
"Bazą" dla wszystkich wymiarów jest oś symetrii profilu, a nie jego krawędzie boczne. Powód jest prosty - krzywo wyrysowane lub wycięte krawędzie boczne nie mogą mieć wpływu na położenie otworów montażowych - te muszą się znaleźć "na swoim miejscu" względem osi toru.

Wymiarowanie od jednego boku to "patent" stosowany dla obrabiarek numerycznych i tylko dla nich ma sens...
Ostatnio zmieniony 09 sty 2009, 16:16 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Symetrycznie to by było jakbyśmy FREMO robili a tak to wg mnie jest to sztuczny tworek/koszmarek (chodzi mi tylko i wyłącznie o te odwrócone moduły dwutorowe).
Rozumiem, że odnosisz się do zdublowanych otworów umożliwiających obracanie modułów Mx2. Jest to kompromis, który wymusiło doświadczenie kilku spotkań. Oczywiście można było zrobić radykalną rewolucję w profilach, ale pociągnęło by to za sobą konieczność robienia modułów przejściowych, które dodatkowo komplikowałyby całą normę.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2009, 16:16 przez gemol, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Paweł Basiński
Kontakt:

Witam!

Symetrycznie to by było jakbyśmy FREMO robili :) a tak to wg mnie jest to sztuczny tworek/koszmarek :mrgreen: (chodzi mi tylko i wyłącznie o te odwrócone moduły dwutorowe).
Po odwróceniu modułu pozostaje taka konstrukcja nieciekawa optycznie :roll:
może jednak należałoby określać strony modułów (północ/południe) na modułach dwutorowych?
Oczywiście można na siłę go odwrócić, ale estetycznie wygląda to....

Albo należało by drastycznie zmienić normę na symetryczne moduły dwutorowe - w końcu zaczęliśmy od bananków wg FREMO :P - wtedy moglibyśmy sobie je odwracać do woli :D http://www.fremo.org/normen-pdf/tt-norm.pdf

I jeszcze jedna sprawa jak już piszę w tym temacie - przydałoby się poprawić normę profili o kompletne wymiarowanie modułów - brakuje tam niektórych wymiarów (głównie to problem jest taki, że większość wymiarów brana jest od środka - należałoby również podać takie wymiary od krawędzi profilu). Oczywiście można sobie bez tego poradzić - no ale jak coś robić to do końca :)

pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony 08 sty 2009, 20:16 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

ozzon pisze:czy przy oznaczeniu profilu nie powinno podawać się orientacji toru dodatkowego/głównego?
Zakładając, że północna strona modułu jest od strony toru głównego, to profil asymetryczny np. NW2 może wystąpić w dwóch orientacjach.
Chyba, że jasno będzie napisane w normie, że profil określony na rysunkach jest widokiem profilu z określonej (n. wschodniej strony modułu) = tor główny jest zawsze na północy modułu.
Generalnie sTTandard nie operuje już stronami "północ-południe". Tak więc można zamontować profil dwutorowy zarówno torem dodatkowym po jednej, jak i po drugiej stronie osi modułu (lustrzane odbicie).
Ostatnio zmieniony 08 sty 2009, 17:38 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ozzon
Kontakt:

Nieścisłość w normie TT

Post autor: ozzon »

Analizując ostatnio normę i profile sttandardowe zastanawiałem się nad oznaczeniami modułów dwutorowych. Ponieważ są one z definicji asymetryczne, to czy przy oznaczeniu profilu nie powinno podawać się orientacji toru dodatkowego/głównego.
Zakładając, że północna strona modułu jest od strony toru głównego, to profil asymetryczny np. NW2 może wystąpić w dwóch orientacjach.

Chyba, że jasno będzie napisane w normie, że profil określony na rysunkach jest widokiem profilu z określonej (n. wschodniej strony modułu) = tor główny jest zawsze na północy modułu.

Robię (mam wycięte profile i myslę jak je skręcić) aktualnie moduł dwutorowy NW2-NN2 i się zastanawiam jak to powinno być, a w normie tego nie mogę wyczytać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”