Bananki "sTTandardowe"

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
ciekma
Kontakt:

Re: Bananki "sTTandardowe"

Post autor: ciekma »

Nie polecam bananków z tymi sprężynujacymi blaszkami.
Mają słabą obciążalność i lubią tracić styk po pewnym czasie, luźne się robią.
Ja używam takich:
http://sklep.monster.pl/ProduktSzczegol ... arId=19789
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

SWBT.S.A. pisze:Phętnie kupiłbym to w elektrycznym u mnie w mieście, ale tam jest wszystko prócz złączy bananowych.
Szukaj w sklepach elektronicznych, nie elektrycznych.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2008, 08:05 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
SWBT.S.A.
Kontakt:

Post autor: SWBT.S.A. »

Panowie, oglądałem złącza bananowe w paru sklepach internetowych i ceny są porównywalne, ale chodzi mi o to który sklep preferujecie?
Chętnie kupiłbym to w elektrycznym u mnie w mieście, ale tam jest wszystko prócz złączy bananowych.
Albo czy te złącza można kupić w jakimś modelarskim czy graniczy to z cudem?
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

whosho pisze:Ja od dawna korzystam z powodzeniem z takich:
Uwaga na wszechobecne chińskie podróby! Miałem w rękach identyczne banany, z takimi samymi sprężystymi "listkami", tyle że po jednokrotnym ich ściśnięciu pozostawały już takie zgniecione i nadawały sie tylko do wyrzucenia... :/

Z drugiej strony miałem też markowe wyroby (wcale nie tanie), które miały tak dobrane wymiary, że... pasowały jedynie same do siebie. :/

Generalnie dobrze jest więc pomarudzić trochę sprzedawcy w sklepie. Poprzymierzać między sobą kilka rodzajów wtyczek i gniazdek. Zobaczyć, które trzymają najlepiej w największej ilości konfiguracji.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2008, 18:01 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Porada dnia:
lepsiejsze są bananko lutowane - te skręcane potrafią się "wysypać" z kabelka i zalegać na podlodze samochodu transportującego - zwłaszcza po przejechaniu 900km na jakąś większą imprezę
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Ja od dawna korzystam z powodzeniem z takich:
Obrazek Obrazek

Modele : MIA442GC i MIA442GR

(foto: nikomp.com.pl)

Można je nabyc np. tutaj
Awatar użytkownika
Fantomas
Kontakt:

Bananki "sTTandardowe"

Post autor: Fantomas »

Norma sTTandardu obecnie stanowi:

3.2.3 Przewody magistrali muszą być zakończone gniazdami bananowymi lub kompletem gniazdo/wtyk bananowy zgodnie z wybraną wersją. Gniazda muszą być trwale przymocowane do konstrukcji modułu. Gniazda i wtyki muszą być produktami dobrej jakości, o dopuszczalnym ciągłym obciążeniu prądowym co najmniej 10 A.

Moje pytanie dotyczy właśnie tego ostatniego zdania. Swego czasu wiele było dyskusji na temat jakości wtyków i gniazd (i czy w ogóle nadają się do łączenia modułów). Po dłuższym czasie użytkowania na pewno macie już wyrobione zdanie, jakie produkty można polecać w tym zakresie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”