Zapotrzebowanie na sTTandartowe łuki

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Re: Zapotrzebowanie na sTTandartowe łuki

Post autor: T_Domagalski »

ArturSch:
Powstał pomysł dodania do TorTu zakończenia sTTandard - tak, by można było spiąć TorT z sTTandardem
...a gdyby TorT miał z obu stron sTTandard - to by go można było wstawić pomiędzy moduły ...tego to chyba nawet w H0 jeszcze nie ma, a może się mylę??

Whosho:
Wiesz, na "innym" forum powiedziano by, że tego typu komentarze to lekceważenie, albo jakkolwieka inna pejoratywna forma wypowiedzi,ale to faktycznie trochę "ni w 6 ni w 9". Jasne, że z technicznego punktu widzenia jest możliwe takie połączenie, tylko czy jest sens taszczyć się z ttortem prze całą Polskę? To trochę tak, jakby się na zlot caravaningowy zabrać z domkiem letniskowym...

ArturSwider:
Popieram wypowiedź Whosho.
Jako takie przywożenie na imprezę sTTandartowców (imprezę modułową), torcika i podłączanie go do modułów jest troszkę... dziwne? Zresztą zasada sTTandartu opier się TYLKO i wyłącznie na makietach modułowych.

Jednakże...
Nie potępiam w czambuł takiej myśli tzn. robienia na torciku "wyjścia" pod sTTandartowy moduł. Powiem więcej. Uważam nawet, że jest to dobry, fajny i ciekawy pomysł ale... na łączenie makiety ze swoim modułem w domu... Tak, w domu.

Mój dobry kolega - modelarz - Cobrix ma makietę typu tort ale już naszykował sobie na makiecie specjalne wyjście na moduł sTTandartowy. Powiedział mi kiedyś, że jak skończy torcika to weźmie się za moduły i jak coś to sobie połączy z makietą. :-)
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Zapotrzebowanie na sTTandartowe łuki

Post autor: T_Domagalski »

Whosho:
Proste moduły szlakowe to rzeczywiście towar deficytowy. Jednakże warto pod kątem organizowania w przyszłości (być może niedalakiej) naszych spoTTkań, robić również i łuki. Są bardzo istotne z punktu widzenia planowania rozłożenia makiet na nadej powierzchni ( filary słupy w większych salach, jak np. w Bielskiu_białej na "Warsztatach"). Z drugiej zaś strony są to niewątpliwie elementy wielce charakterne i korzystnie wpływające na wygląd konstrukcji. No i filmy ładniej dzięki nim wychodza...

Zastanawia mnie jednak dlaczego do tej pory częściej spotykam się z modułami o łuku "wewnętrzym a nie "zewnętrznym" - tzn. w stosunku do wschodniego profilu czołowego skręcające na "południe" a nie na "północ".

Bujager:
Najlepiej by się dowiedzieć ilu ludzi będzie na pewno (np. w Bielsku), bo ja się piszę i na tej podstawie "przydzielić zadania", kto i jaki moduł łukowy ma zrobić lub przywieźć jeśli ma gotowy. Proponuje otworzyć nowy temat pt. "Kto i z czym do Bielska". Ustalenie ilości uczestników pozwoli odpowiednio wcześniej przedsięwziąć właściwe kroki co do przygotowania układu modułów. Oczywiście mam na myśli osoby, które są w stanie jak najwcześniej potwierdzić swój udział w warsztatach.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2006, 23:15 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”