jarkott pisze:Dlatego proponuję zastosować rozjazdy łukowe - inaczej tory stacyjne będą miały ok. 60 cm długości - to stanowczo za mało!!!
Powrót do modelarstwa
Moderator: mod-Makieta
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Re: Powrót do modelarstwa
Tu masz dobrą radę na ostatni plan:
-
- Kontakt:
A co powiecie na to 

-
- Kontakt:
60cm - 2x 15cm(rozjazdy) = 15 cm... Trochę niewymiarowy plan wyszedł.
- jarkott
- Kontakt:
Dlatego proponuję zastosować rozjazdy łukowe - inaczej tory stacyjne będą miały ok. 60 cm długości - to stanowczo za mało!!!
-
- Kontakt:
Rozjazdy łukowe stosowałem w H0... nie bardzo mi się to podobało...
Stół będzie długi na 1,40, stacja będzie miniaturowa jak się tak nad tym zastanawiam...
Chyba że na dole, stosujemy rozjazd prosty, a górna część stacji będzie wchodziła rozjazdem łukowym w górny łuk?
Stół będzie długi na 1,40, stacja będzie miniaturowa jak się tak nad tym zastanawiam...
Chyba że na dole, stosujemy rozjazd prosty, a górna część stacji będzie wchodziła rozjazdem łukowym w górny łuk?
- jarkott
- Kontakt:
Osobiście wybrałbym wariant 2. Ma większe możliwości rozbudowy i jest bardziej realny.
Możesz zawsze wstawić np. 2 rozjazdy łącząc bocznicę ze środkowym torem. Na przedłużeniu toru wewnętrznego będzie wówczas bocznica - tam proponuję ustawić mały magazyn. Pomyśl także, czy nie wydłużyć torów stacyjnych dzięki zastosowaniu rozjazdów łukowych.
Możesz zawsze wstawić np. 2 rozjazdy łącząc bocznicę ze środkowym torem. Na przedłużeniu toru wewnętrznego będzie wówczas bocznica - tam proponuję ustawić mały magazyn. Pomyśl także, czy nie wydłużyć torów stacyjnych dzięki zastosowaniu rozjazdów łukowych.
-
- Kontakt:
Brałem pod uwagę małą stacyjkę (podwójny tor z lewej), a z prawej strony mam dylemat...
Miasta budować nie będę, myślałem o bardziej "robotniczych klimatach". Może magazyn rzeczywiście będzie lepszy...
Trzeba popracować nad jakimś układem budynków
Miasta budować nie będę, myślałem o bardziej "robotniczych klimatach". Może magazyn rzeczywiście będzie lepszy...
Trzeba popracować nad jakimś układem budynków
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Tak możesz owszem zbudować tam szopę ale.....na tak małej makiecie nie wiem czy to dobry pomysł, możesz co najwyżej zbudować jednostanowiskową szopę dla dieselka manewrowego z wagonem gospodarczym. A pomyśl o magazynieosik pisze:Zakładałem właśnie coś w rodzaju fabryki, albo lokomotywowni (w 1 przypadku).
Chyba wybiorę wariant 1... Wtedy umiejscowienie lokomotywowni dwu stanowiskowej nie stanowiłoby problemu

Ostatnio zmieniony 02 paź 2008, 08:17 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Zakładałem właśnie coś w rodzaju fabryki, albo lokomotywowni (w 1 przypadku).
Chyba wybiorę wariant 1... Wtedy umiejscowienie lokomotywowni dwu stanowiskowej nie stanowiłoby problemu
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Na tego typu makietach i tak będziesz miał luki "tramwajowe" - to nieuniknione. Im będą szersze tym lepiej. Jeżeli chodzi o dwie propozycje które pokazałeś, każda ma jakiś wątek stary jak świat makiet. To pierwsze rozwiązanie sugeruje bocznicę do zakładu np tartaku czy rampy....
Ostatnio zmieniony 01 paź 2008, 19:28 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Miałem dziś sen o jakiejś dziwnej makiecie - nieistotne - ważne że przyszły mi do głowy dwa rozwiązania 
Przypominam, że wymiary powierzchni makietowej to 140x80 - w związku z tym - czy łuki nie będą za duże?

Przepraszam że nie w TTCad, ale nie chce mi się zainstalować...
Poczekam z projektowaniem zaawansowanym do weekendu

Przypominam, że wymiary powierzchni makietowej to 140x80 - w związku z tym - czy łuki nie będą za duże?

Przepraszam że nie w TTCad, ale nie chce mi się zainstalować...
Poczekam z projektowaniem zaawansowanym do weekendu

-
- Kontakt:
Jestem zdecydowany na TT, i budowę stolika od podstaw.
80x140x50 (szer/dł/wys), do ewentualnych poprawek...
Potrzebuje tylko sensownego planu torowiska, w stosunku co do którego nie mam koncepcji
Nawet plany na nic się zdają...
ps... bez dużych liter w ksywce, proszę
80x140x50 (szer/dł/wys), do ewentualnych poprawek...
Potrzebuje tylko sensownego planu torowiska, w stosunku co do którego nie mam koncepcji

Nawet plany na nic się zdają...
ps... bez dużych liter w ksywce, proszę

-
- Kontakt:
Witaj Osik niestety ten sam problem co i ty ja przerabiałem. Niestety nie mogłem w żadnym sklepie znaleśc stolika który by spełniał i moje oczekiwania. Dlatego po 2 dniowych poszukiwaniach i po stwierdzeniu iż stoliki w okolicy 1 tyś zł są i tak do przeróbek zastanowiłem sie co dalej i wpadłem na pomysł że moge zdjąć oryginalny blat i w jego miejsce dać nowy. Tak oto zamówiłem swój blat z DREWNA BUKOWEGO o grubości 3 cm z szybą hartowaną 6 mm za ok 470 zł :!: Reszta stołu jest własna i stara ale solidna.
Drugie dno jest dodane przezemnie ze sklejki 8 mm. Zastanów sie nad skalą skoro jeszcze nie masz żadnego taboru. Moja wnęka w stole wynosi 59x110 cm i patrz co na tym moge ustawić :!:

- DBv
- Administrator
- Kontakt:
Oj się czepiacie... Jak chłopak lubi sporty ekstremalne to co poradzić... 

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
...a cały pozostały czas WDYCHAĆosik pisze:... wywietrzyć mieszkanie udając się na spacerek...

Większość trujących substancji jest groźna dla zdrowia już w stężeniach niezauważalnych dla naszych zmysłów.