moduł - xantos
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- Marcin
- Kontakt:
Re: moduł - xantos
Chopie, zapomnij o sklepach w Chojnicach czy Bydgoszczy. Temat wałkowany był wiele razy. TT się nie sprzedaje w małych sklepikach i jest niechętnie tam widziana. Kupuj w internecie lub u sprawdzonych przez nas handlowców.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2008, 17:05 przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Możecie sobie wyobrazić fakt że ani w Chojnicach ani w Bydgoszczy nie mogłem kupić fleksów, czemu trudno jest dostać cokolwiek z TT-ki ?
-
- Kontakt:
Dzięki, przyda się.
- Ranger
- Kontakt:
A proszę Cię bardzo
Tam klikasz na plany stacji i posegregowanie alfabetyczne i pod "B" są Brusy.
Tam klikasz na plany stacji i posegregowanie alfabetyczne i pod "B" są Brusy.
-
- Kontakt:
Czy ma ktoś może jakieś plany stacji Brusy ?
-
- Kontakt:
3. Lutujemy kable do paska cienkiej blaszki /max. 0,2 mm/, którą wsuwamy między szynę a podkłady - oczywiście wzdłuż szyny.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Fot. 1 - 4 + opis poniżej (pkt 1).xantos pisze:3. Czy ktoś mógłby pokazać jak podłączacie kabelki do szyn, bo zastanawiałem się nad zastosowaniem tych klamr stykowych.

-
- Kontakt:
Dzięki bardzo ;]
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2008, 08:42 przez xantos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
A ja dodam - że jets to wersja aktualna nieaktualnego sTTandarduRanger pisze:Wszystkie informacje znajdziesz tutaj

1) - tak - wielokrotność 300mm.
2) - cyfra jest bardzo popularna i znacznie upraszcza układy elektryczne torowisk.
3) - lutujemy kable od zewnętrznej lub od spodu bezpośrednio do szyny.
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2008, 08:37 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ranger
- Kontakt:
Wszystkie informacje znajdziesz tutaj
-
- Kontakt:
moduł - xantos
Witam serdecznie,
planuję zbudować mój pierwszy moduł. Lecz jak to zawsze na początku są pewne wątpliwości i pytania. Moje doświadczenie z TT-ką jest takie : ojciec przekazał mi tory (potocznie rurki) i tabor. Zaczęło się rozkładanie na dywanie itp. Aż do czasu gdy przeznaczyłem swoje oszczędności na tory i zbudowałem tzw. torcik (może kiedyś wrzucę jakieś zdjęcie). Lecz ludzie się zmieniają i postanowiłem pobudować kilka modułów.
Oto kilka pytań:
1. Czy w sTTandardzie są określone wymiary modułów (chodzi mi o długość)
2. Później chciałbym zbudować stację (zainspirowała mnie stacja Brusy, niestety Chojnicka jest trochę za duża) i się zastanawiam nad elektryką, czy cyfrowe czy analogowe(tradycyjne).
3. Czy ktoś mógłby pokazać jak podłączacie kabelki do szyn, bo zastanawiałem się nad zastosowaniem tych klamr stykowych.
To na razie tyle, pozdrawiam serdecznie
planuję zbudować mój pierwszy moduł. Lecz jak to zawsze na początku są pewne wątpliwości i pytania. Moje doświadczenie z TT-ką jest takie : ojciec przekazał mi tory (potocznie rurki) i tabor. Zaczęło się rozkładanie na dywanie itp. Aż do czasu gdy przeznaczyłem swoje oszczędności na tory i zbudowałem tzw. torcik (może kiedyś wrzucę jakieś zdjęcie). Lecz ludzie się zmieniają i postanowiłem pobudować kilka modułów.
Oto kilka pytań:
1. Czy w sTTandardzie są określone wymiary modułów (chodzi mi o długość)
2. Później chciałbym zbudować stację (zainspirowała mnie stacja Brusy, niestety Chojnicka jest trochę za duża) i się zastanawiam nad elektryką, czy cyfrowe czy analogowe(tradycyjne).
3. Czy ktoś mógłby pokazać jak podłączacie kabelki do szyn, bo zastanawiałem się nad zastosowaniem tych klamr stykowych.
To na razie tyle, pozdrawiam serdecznie

Ostatnio zmieniony 24 wrz 2008, 08:37 przez xantos, łącznie zmieniany 2 razy.