Stacja Nowe Bystre

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zielonek
Kontakt:

Re: Stacja Nowe Bystre

Post autor: Zielonek »

Nigdy nie jest kres możliwości.
A co do koziołka się to faktycznie zgodzę ładny ;)

Jakie drzewa użyłeś bo są piękne :mrgreen: ??
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Post autor: KamilW »

Trochę jeszcze popracowałem przy zieleni. Niestety nie mam w tej chwili żadnej trawy w żółtym kolorze. Niestety to jest chyba kres moich możliwości jeśli chodzi o umiejętność "aranżacji" zieleni... zadowolony jestem z koziołka, nawet łatwo było go zrobić po rozgrzaniu szyn nad piecykiem gazowym. wyszedł trochę krzywicznie ale co tam...
jutro poprubuje swoich sil w patynowaniu budynków...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Co do torowiska to moim ideałem (i pewnie nie tylko moim) jest osiągnięcie tego poziomu ...

Ale to jeszcze nieprędko...
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Dosiej troche ciemniejszej trawki w rowach + jakąś dłuższą z Polaka udająca suche badyle. Powinno sie poprawić. Ewentualnie mieszanki trawek rób przed sadzeniem.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

W ramach przygotowań do rozbudowy stacji, budowy nowych modułów i przeróbki torów stacyjnych zacząłem próbować swoich sił w przygotowywaniu szlaku. Dobranie odpowiednich kolorów wcale nie jest takie proste... na razie stać mnie na tyle... proszę o opinie co można by poprawić?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

na końcu tego toru chcę zrobić koziołka, ale to jest jeszcze trudniejsze niż myślałem :)
Bartosz Ł.
Kontakt:

Post autor: Bartosz Ł. »

Nie wiedziałem, że taki temat istnieje, więc pytam po prostu.
Awatar użytkownika
Fantomas
Kontakt:

Post autor: Fantomas »

Bartosz Ł. pisze:...A SM-kę sam zrobiłeś, czy kupiłeś, jeśli tak, to gdzie?
Było gdzieś tutaj: http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=5096& ... sc&start=0
Bartosz Ł.
Kontakt:

Post autor: Bartosz Ł. »

Świetna makieta, zazdroszczę Ci... :D Też będę nie długo dłubał lecz fundusze nie pozwalają. A SM-kę sam zrobiłeś, czy kupiłeś, jeśli tak, to gdzie?
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Wiem że mogę mieć problem z transportem, ale na chwile obecną będzie to moduł tylko na użytek domowy. Planuję w niedalekiej przyszłości zakup samochodu Kombi więc problem transportu zniknie. Niestety chce żeby wiadukt był w miarę możliwości okazały a nie osiągnę tego na module długości 900mm.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Jedna uwaga - z mojego doświadczenia wynika, że najwygodniejsze i najbardziej ekonomiczne są moduły o długości 900. Posiadam kilka o długości 1200 i z nimi ciągle występują problemy transportowe :/
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Po ustaleniach jakie zostały dokonane w temacie o braku modułów szlakowych postanowiłem w miarę moich możliwości starać się zapełnić lukę. W tym celu wykonam 240 cm szlaku podzielonego na 4 moduły o wymiarach 600mm x 500mm które uzupełnią stację od zachodu. Dodatkowo nie rezygnuję z wykonania modułu na wiadukt (1200mm x 500mm). Czyli w najbliższym czasie stan modułowy powiększy się o:
1) MP-2 na MP-1
2) MP-1 na MP-1
3) MP-1 na MG-1
4) MG-1 na MP1
5) moduł z wiaduktem MP-1 na MG-1
W tej chwili mam zamówione wszystkie elementy wiaduktu (w tym tygodniu mają być) i zabieram się za montaż skrzynek. Ostatnio od ArturaSwidra nabyłem sTTandardowego Fellka na krańce modułów i jakoś nie jestem w szoku, może jest dość jasny ale po opisach myślałem, że będzie gorzej... no i w końcu można będzie jechać na jakiś zlot :)
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Osobiście jakoś bardziej podoba mi się Faller. Na makiecie mam oba typy więc mozna porównać.

Ostatnio przez przypadek nabyłem mostek kamienny Fallera (art. no. F120477), ogólnie nawet nieźle prezentuje się w połączeniu ze skalą TT - przynajmniej moim zdaniem.
Obrazek
a na odwrocie instrukcji montażu znalazłem informację, że wiadukty można łączyć ze sobą i innymi zestawami rozbudowującymi. I tak zrodziła się koncepcja budowy nowego modułu z profilami MP-1, MG-1 jako przedłużenia stacji od zachodu. Na module o długości 120 cm miałby się znaleść wiadukt o długości ok. 110 cm i wysokości ok. 30 cm. Nie znalazłem jakiegoś bardzo trafnego zdjęcia ukazującego mój pomysł ale te są blisko, jeśli ktoś ma jeszcze jakieś fajne zdjęcia w tym stylu to proszę o pomoc.

Obrazek Obrazek Obrazek

Jakieś sugestie co do budowy? Może by puścić dołem linię jednotorową?
Ostatnio zmieniony 04 maja 2009, 18:51 przez KamilW, łącznie zmieniany 1 raz.
rietzeTT
Kontakt:

Post autor: rietzeTT »

Piękna makieta, fajny tabor :) Ty sam robisz drzewa, czy kupujesz w sklepie. Które są fajne drzewa: Aguhen czy Faller ??
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Przy makiecie niewiele się dzieje, trochę się opuściłem ostatnio. Ale to przez chorobę. Mam siłę tylko na drobne robótki...
Przygotowuję się powoli psychicznie na przeróbkę stacji o której wspominałem wcześniej. Przyszedł mi do głowy pomysł z nieużywanym domkiem dróżnika przerobionym na mieszkanie socjalne dla małej rodziny przy przejeździe kolejowym do warsztatu. Masa teraz takich domostw stoi.
"...kiedyś to była ważna droga, z zaporami, prowadząca do stacji, ale od tamtego czasu wiele się zmieniło, a teraz... tylko dojazd do małego warsztatu, na wpół nieczynnego i zapory zlikwidowano, resztkami zajęli się złomiarze, a domek żeby się nie marnował przerobiono na mieszkanie socjalne..."
taką oto historię sobie dorobiłem do tego pomysłu. Jak będę miał więcej konkretów to będę prosił o rady w kwestii wykonawstwa... a tym czasem spędzam czas na przywracaniu złomu do życia...

Jutro mam nadzieję ruszą prace nad zmianą układu torowego na stacji...
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2009, 09:57 przez KamilW, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Lokalny osobowy relacji Nowe Bystre - Niewiadom Północny opuszcza stację... :mrgreen:

Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Fantomas pisze:...wykorzystując dodatkowe wyjście funkcyjne dekodera ...
F4 - jazda manewrowa powoduje zapalenie tylko jednego reflektora o ile lokomotywa ma taką możliwość.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”