Zawodowe święto Kolejarzy w Rosji

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Re: Zawodowe święto Kolejarzy w Rosji

Post autor: Mariusz »

Za Światem Kolei 11/2008 : koleje RŻD mają zakupić docelowo 8 jednosystemowych 3kV DC i 12 dwusystemowych 3kV DC, 25 kV/50 Hz AC jednostek Velaro Rus (odmiana ICE3). Vmax 250km/h.
Jednostki te są przewidziane do obsługi połączeń Moskwy, Petersburga, Helsinek i trasy Moskwa-Niżnyj Nowogród.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Ostatnio zmieniony 01 sty 2009, 16:22 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

Garinol pisze:Tak co do jednego z eksponatów z Nowosybirska, a konkretnie tego wagonu
http://www.train-photo.ru/details.php?image_id=53011 widziałem taki wagon w Polsce...
Trudno ich nie widzieć. Skoro od lat były na stanie Kolei Piaskowych, a teraz są własnością spółek powstałych w miejsce KP.
I są to jedyne wagony tego typu pochodzące z importu. Wagony czteroosiowe są już polskiej produkcji.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2008, 15:57 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MW
Kontakt:

Post autor: MW »

http://www.train-photo.ru/details.php?image_id=53011

Nośność: 105 t. Tara: 49 t. zrobiony w 1975 roku przez fabrykę "Tatra" w Czechosłowacji.

PS Dla przekładu, korzystam http://www.translatica.pl/
Awatar użytkownika
Kolejka
Kontakt:

Post autor: Kolejka »

Co do tego wagonu, to chyba będzie u nas spotykany jako Faa. Mam trochę zdjęć takich wagonów w barwach CTL-u. Są one tutaj (gdzieś w drugiej połowie strony).
Co do tych wagonów pasażerskich, to też raz jechałem takim pociągiem (w listopadzie 2004r.) z Tczewa do Gdyni. Jechaliśmy wagonem bezprzedziałowym i w tym naszym było włączone radio, a w drugim podobno nawet telewizor był włączony. Układ foteli był jak w bezprzedziałowej 1 klasie (2 + 1) i ciągle się zastanawialiśmy, czy wsiedliśmy do odpowiedniego wagonu (i czy bilet turystyczny rzeczywiście obowiązuje na ten pociąg).
Także wrażenia z jazdy rosyjskimi wagonami jak najbardziej pozytywne. Takie jest przynajmniej moje zdanie.
Awatar użytkownika
Garinol
Kontakt:

Post autor: Garinol »

Tak co do jednego z eksponatów z Nowosybirska, a konkretnie tego wagonu
http://www.train-photo.ru/details.php?image_id=53011 widziałem taki wagon w Polsce... I nie miałem aparatu jadąc do pracy, a miałem go u mnie na stacji jakieś 5 może więcej razy i nic :( Był identyczny to tego z Rosji, nawet miał samoczynny sprzęg, tylko oznaczenia miał Polskie. A teraz widzę, że tam jest jako eksponat, więc jest zapewne jakiś szczególny...

I jeśli można dodać w temacie rosyjskiej kolei, miałem raz okazję jechać rosyjskim pociągiem , tym relacji Gdynia - Kaliningrad (na odcinku Pruszcz Gdański - Tczew). Wrażenia mam całkiem pozytywne, wręcz pełna kultura. Wagony czyste, dobrze wyciszone, podwójne szyby i nawet czyste. Skład posiada 1 wagon sypialny, w którym nie byłem i 1 bezprzedziałowy klasy 2, choć w tej drugiej klasie to u nas wyposażenie, jakiego u nas nawet w pierwszej nie ma: radio (jak wsiadłem Rosjanie słuchali jakiejś swojej muzyki) , telewizor, dodatkowe ogrzewanie, w każdym wagonie przedział z samowarem i panią do jego obsługi. Wrażenia pozytywne .
To samo wrażenie z porównania pospiesznego z Niemiec i z Rosji. Dziś miałem okazję oglądać z zewnątrz, bo stanęły w Warszawie na jednym peronie. Oczywiście Rosja miała znów kulturę: zadbany tabor. A z niemieckich wagonów złaziła farba, tak że widać było kilogramy szpachli, obleśne rzucającej się w oczy kolorami w ogóle nie wypadli najlepiej przynajmniej wizualnie.
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2008, 06:46 przez Garinol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Śliczny skład i wzorowo zachowany parowóz.
Zawsze mnie ciekawiło gdzie są najciekawsze muzea kolejowe w Rosji?
Pozdrawiam, Maciek
Awatar użytkownika
MW
Kontakt:

Zawodowe święto Kolejarzy w Rosji

Post autor: MW »

W Rosji Kolejarze świętują w pierwsze niedziela sierpnia

Oto wideo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”