Wagon osobowy PKP BWE

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bartekdj
Kontakt:

Re: Wagon osobowy PKP BWE

Post autor: bartekdj »

IMHO : BWE prezentują się BARDZO, jeżdżą tak samo jak m-wageny, a co do ceny - dżentelmeni nie dyskutują o pieniądzach
no sorka ale za 130zł. to mam wymagania i nie tylko Ja osobiście!!

Mimo to zdecydowalem się na przeróbki bttb PKP , pierwsze zestawy dostałem ,w tym tyg.dostaje kolejne , zaprezentuje je w najbliższym tyg.

dzięki Staszek za swoją wypowiedź, sprzedawany w obecnej chwili jest jedyny model ..no chyba, że ktoś sprowadził 8)
Awatar użytkownika
sTTaszek
Kontakt:

Post autor: sTTaszek »

Witam
...okna i ściany są malowane wykonane z kawałka plastiku, fatalne właściwości trakcyjne - często wypada z torów i ma jakiś dziwny kks :/ i są giętkie w łukach i jadą jak chcą ...
Posiadam obie wersje tego wagonu, BWE i "papugę". Jeżeli chodzi o wykonanie, to model rzeczywiście posiada pewne uproszczenia i niedokładności, niemniej ogólnie oceniam jego wykonanie jako dobre.
Właściwości trakcyjne są bardzo dobre, nie zdarzyło się, by wagony wypadły z torów pokonując nawet wąskie przeciwsobne łuki.
Co do sprzęgu, to na zdjęciu jest model z pierwszej serii, obecnie produkowane posiadają kks i kulisę sprzęgu podobną do Tilliga. Nie zdarzyło mi się, by wagony same się rozczepiły, ale być może trafiłem na idealne egzemplarze :lol:

Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
bartekdj
Kontakt:

no nie wziołem sobie z chmur :mrgreen: napisałem tak licząc na poruszenie problemu czy takie usterki występują uwas czy też znajomy miał wadliwe wagony :/
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

bartekdj pisze: fatalne właściwości trakcyjne ..
Nie mam pojecia skad taka opinia. I nie pisze tego dlatego ze je sprzedaje. Tocza sie naprawde lekko. Nie zdarzylo mi sie aby wylecialy z torow wiec z tym, ze jezdza jak chca to lekka przesada.
O tym ze maja inne rozwiazanie KKS byla mowa w tescie. Domyslam sie ze dziwne oznacza nie takie jak Tillig. Ale chyba nie moze byc dokladnie takie same (prawa patentowe czy cus)
Mike
Kontakt:

Post autor: Mike »

Tak offtopicznie: Ma ktoś jakis kontakt z Panem Maćkiem bo jak piszę do niego mejla to dostaje zwrotnego że nie ma takiego adresu a na GG się nie pojawia.
Awatar użytkownika
bartekdj
Kontakt:

zgadza się, do tej pory śledze każdy post , najlepiej jakby była możliwośc przetestowania przez siebie te wagony i by było po kłotni..może trafiają się wadliwe któż to wie...
eremiTTa
Kontakt:

Wagon osobowy PKP BWE

Post autor: eremiTTa »

W tym wątku jest więcej niż jedna ocena (w tym i moja) wagonów BWE.
Przeczytaj wszystkie, porównaj plusy i minusy a zadecydować i tak musisz sam.
Leszek Rak
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

bartekdj pisze:...fatalne właściwości trakcyjne - często wypada z torów i ma jakiś dziwny kks :/ i sa giętkie w łukach i jadą jak chcą....
Mam w tej chwili u siebie 4 szt BWE i m-wageny. Katuję to towarzystwo na różne sposoby, wywijając nimi na różnych krzywiznach i rozjazdach. Jedyne co mogę powiedzieć niepochlebnego to to, że się czasem rozpinają, ale m-wageny tak samo !!

IMHO : BWE prezentują się BARDZO, jeżdżą tak samo jak m-wageny, a co do ceny - dżentelmeni nie dyskutują o pieniądzach !!
:mrgreen:

BWE są na liście moich planowanych zakupów i to nie tylko dlatego że PKP.
Ostatnio zmieniony 01 lip 2006, 20:54 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bartekdj
Kontakt:

Wracając do tamatu wagonu , kusiłem się kusiłem już miałem pieniądze wyciągać z konta ale znalazł się forumowicz, który miał w rękach ten wagon i napisał mi tak:

czy wygląd to wszystko ?? okna i ściany są malowane wykonane z kawałka plastiku, fatalne właściwości trakcyjne - często wypada z torów i ma jakiś dziwny kks :/ i sa giętkie w łukach i jadą jak chcą....

Obrazek

Sami widzicie wykonanie wręcz mizerne jak na 130zł. to lekka przesada....ciesze się, że nabyłem w ostatnim czasie osobowe bttb w malowaniu PKP , niedługo je zaprezentuje
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

Dostałem właśnie maila z Matumodel i ceny wyglądają tak : -z napędem BTTB 950 zł -z napędem TILLIG 1300zł - bez napędu 900zł. Szkoda bo wielu by chciało taką lokę mieć
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

BarTTek pisze:A to jest produkcja seryjna czy na zamówienie? Bo nie rozumiem dlaczego cena jest aż tak wysoka
Cena jak na jakość wyrobu i produkcję jednostkową nie jest wysoka.
Policz koszty produkcji (materiał, sprzęt, podwykonawstwo, własny czas poświęcony na montaż itp.) dodaj zarobek (bo za darmo nikt nie spędził iluśtam dziesiąt/set godzin przy projektowaniu i wykonywaniu modelu, a i jakieś wersje pośrednie też były) i zobaczymy ile Ci wyjdzie.
Nie oszukujmy się, model polskiej lokomotywy, robiony jednostkowo, nie będzie kosztował 400zł (z gniazdem dekodera ;) )
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

A to jest produkcja seryjna czy na zamówienie? Bo nie rozumiem dlaczego cena jest aż tak wysoka
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

pokaż słowo "elementy"
Filip pisze:EP09 to na 99,9% wyrób MatuModel, cena około 1500zł, trawiona z blach. Napęd do wyboru albo BTTB albo Tillig.
Żeby wszystko było jasne - pudło jest odlewane
Filip
Kontakt:

Post autor: Filip »

miki pisze:i vice versa
trawiona z blach
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pewne elementy są fototrawione, nie zaprzeczysz :P Nie napisałem że wszystko jest trawione
andrzejc
Kontakt:

Post autor: andrzejc »

fred3rg już odpowiedział model EP09 jest produkcji Maćka "matu".
Ponieważ uczestniczyłem w pracach nad tym modelem to cena dla mnie była mocno
preferencyjna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”