Kolej w Norwegi

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
WT
Kontakt:

Re: Kolej w Norwegi

Post autor: WT »

Witam,

Na wstępie składam serdeczne podziękowania przedmówcom, gdyż utwierdzili mnie w zamiarze odwiedzenia Flam i Narwiku. To między innymi dzięki Wam miałem fantastyczny wyjazd.

Jazda Flamsbaną rzeczywiście dostarcza niezapomnianych wrażeń. W sieci jest sporo fotek, ale wrzucę jeszcze jedną własną:
Obrazek

Godne odwiedzenia jest muzeum Flamsbany. Sporo dokumentów, zdjęć i przedmiotów z epoki. Można "obwąchać" pierwszą lokomotywę elektryczną eksploatowaną na tej linii:
Obrazek

Nie nasza skala, ale popatrzeć można - trochę taboru norweskiego:
Obrazek

I kto powiedział, że drezyna musi mieć cztery koła?:
Obrazek

Z kolei w Narwiku (oprócz pamiątek z wojny i słońca przez całą dobę) można pooglądać pociągi wożące rudę żelaza z Kiruny. Na początku tego wątku Gekom dał fotkę. W eksploatacji są też nowsze lokomotywy, "tylko" dwuczłonowe:
Obrazek

Świetna wyprawa, miły kraj, czysty i wygodny tabor, zapierające dech w piersiach krajobrazy oraz niezliczone okazje do zrobienia wspaniałych zdjęć. Polecam!
(Dobrze, że mają te swoje korony - trudniej się przelicza na nasze i dzięki temu trochę mniej boli ta drożyzna ;) )

Dziękuję i pozdrawiam,
Waldek
Ostatnio zmieniony 10 lip 2008, 16:35 przez WT, łącznie zmieniany 1 raz.
copal
Kontakt:

Jeszcze jedna .........

Post autor: copal »

..........fota z Norwegii. Tak i podobnie wyglągdają stacyjki na Norweskich szlakach kolejowych
Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 cze 2008, 11:19 przez copal, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Post autor: Ciamosław »

Tak to w środku wygląda:
Obrazek Obrazek
inne fotki tutaj: http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=1217
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2008, 08:46 przez Ciamosław, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

Szczerze mówiąc nie wiem, czy z "wychylnym" ale w środku było jak w samolocie pierwszej klasy :-) - oglądałem na stacji w Stavanger. Jak znajdę foty, to wrzucę (i ciekawostka, której z "zewnątrz" nie widać: na stacji w Stavanger jest zabytkowy odpicowany parowóz - w budynku). A toto na fotce kursuje na linii OSLO-STAVANGER (na tabliczce świetlnej widniał napis OSLO). Podejrzewam, że szybkie jest :-)

Z innych spraw, które rzuciły mi sie na oczy w Norwegii to czysty tabor. Naprawdę - wygląda to tak, jakby co tydzień przejeżdżał przez "myjnię" :mrgreen: Dotyczy to także "odpowiedników" naszych EN57. Norwegowie mają także coś takiego. "Niestety" na oko ładniej to wygląda niż poczciwy "kibelek". Jak znajdę foty - wrzucę.

Reasumując, to co widziałem TAM z taboru "osobowego" to tego typu składy jak EN57 - przy czym te z fotki powyżej - pospiesznych, a te co zapodam jak znajdę - odpowiedników "naszych "zwykłych" tzw. osobówek.

Wiem, że na oko chłop w szpitalu.... ale "na oko" :D to Norwegowie nas wyprzedzili o kilka epok... nie tylko w kolejnictwie :/
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

tete pisze:... taki sam skład widziałem często na stacji w STAVANGER
Czy jest to szybki pociąg z wychylnym pudłem jak TGV/ICE ??
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

W Norwegii pociągi wyglądają bardzo dobrze. Tabor jest zadbany. Co prawda nie moja fotka, ale taki sam skład widziałem często na stacji w STAVANGER.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2008, 08:38 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
copal
Kontakt:

Podróże koleją po Norwegii

Podróżowanie koleją po Norwegii nie nastręcza żanych problemów. Jednak nie jest to tania atrakcja (jak zresztą wszystko w Norwegii). Flamsbana jest koleją turystyczną, można do niej dojechać z Bergen lub Oslo do górnej stacji Myrdal. Dalej przesiadając się do Flamsbahny zjechać na dół do Flam podziwiając świetne krajobrazy, a największymi atrakcjami są przejazdy po półkach skalnych z widokiem w przepaść. Dużo pisać tu o krajobrazach i tunelach i fiordach. Linia do Narviku jest niezwykle malownicza, przebiega od poziomu 0 mnpm do ponad 1000. Warto wcześniej zadbać o noclegi. Bedąc w Narviku latem tj. w lipcu w nocy temperatura wynosiła około 7 oC co należałoby uwzględnić jeśli noclegi miałyby być pod namiotem. Aura tam zazwyczaj bywa deszczowa. Zasady poruszania sie koleją jak w każdym innym kraju Europejskim. No i najwieksza atrakcja Norwegii - ceny żywności im bardziej na północ od Trondheim tym ceny bardziej kosmiczne. Miłej podróży, bo naprawdę warto.
WT
Kontakt:

Post autor: WT »

Zdjęcia zachęciły mnie do modyfikacji planów wakacyjnych i w lipcu mam zamiar odwiedzić Narwik i Flam.
Może macie jakieś uwagi lub pożyteczne informacje, wynikające z Waszych doświadczeń z podróży kolejami norweskimi (takie, jakich się nie znajdzie w sieci)? Chętnie skorzystam.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Flaamsbana 17 lat temu

Post autor: Mariusz »

Tu są moje zdjęcia z tej kolei. Można porównac jak się zmienia kolej norweska.
http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=19972#19972
copal
Kontakt:

Troche ....

moich zdjęć z Norwegii w galerii na stronie www.st43.pl
gekom
Kontakt:

Flaamsbana Norwegia

Post autor: gekom »

Flaamsbana jest niewatpliwie jedna z najbardziej atrakcyjnych kolei w Europie ktorej linia zaraz po opuszczeniu stacji kolejowej w Myrdal kieruje sie w dol wiozac turyste stromym szlakiem kolejowym prowadzacym do samego fiordu w miasteczku Flam. Malownicze widoki ktore przesuwaja sie zza okna wagonu kolei Flaamsbana dostarczaja pelne tchu wrazenia...a same miasteczko docelowe okazje do odpoczynku i pelnego relaksu i zwiedzenia okolic.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 mar 2008, 17:26 przez gekom, łącznie zmieniany 1 raz.
gekom
Kontakt:

Kolej w Norwegi

Post autor: gekom »

Pod wrazeniem podrozy pociagiem z trakcja spalinowa w formie lokomotywy Di 4 mialem pozniej mozliwosc kupienia modelu tej lokomotywy w sklepie w Goetebergu.
Obrazek

..wczesniej byl Narvik i spotkanie z lokomotywa ktora prowadzi pociagi z Iron Ore.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 14 mar 2008, 17:25 przez gekom, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”