Nietypowe pytania....

Cała reszta o naszej skali

Moderator: mod-Ogółem

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Re: Nietypowe pytania....

Post autor: gbbsoft »

Pawelec pisze:1. Czy można podłączyć cyfrę do makiety (tj. popularnego torta 1m x 1,5), która wcześniej była i jest używana w analogu (tory rurkowe).
2. Czy przy podłączeniu zasilania DCC na lokomotywy, a pozostawieniu zasilania zwrotnic z FZ1 poprzez przełączanie ich z pulpitu, czy całość bezproblemowo może działać.
ad1. Tak. Robisz tak, aby wszędzie płynął prąd z centralki (jeżeli masz odcinki izolowane, to je wszystkie "zwierasz"). Gorzej z tymi rurkami - dają słabe połączenie elektryczne i tu mogą być problemy. DCC jest dużo bardziej czulsze na złe łączenie niż analog
ad2. tak.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2008, 19:01 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Pawelec
Kontakt:

Post autor: Pawelec »

Hhm, mnie intryguje oraz zastanawia inna rzecz od dość dawna.
1. Czy można podłączyć cyfrę do makiety (tj. popularnego torta 1m x 1,5), która wcześniej była i jest używana w analogu (tory rurkowe).
2. Czy przy podłączeniu zasilania DCC na lokomotywy, a pozostawieniu zasilania zwrotnic z FZ1 poprzez przełączanie ich z pulpitu, czy całość bezproblemowo może działać.

Nurtuje mnie to już jakiś czas, a od chwili zakupienia zestawu DCC jeszcze bardziej!!!
Proszę o porady
akinomrz
Kontakt:

Post autor: akinomrz »

Czyli generalnie tam gdzie wózki mają zintegrowane bufory i sprzegi :D
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Są to tacy ludzie co siedzą w rządzie :mrgreen:
A na powaznie to wózki w wagonach typu Y, Reko, lokomotywach BR 130 oraz BR118 oraz Nohab produkcji BTTB.
Awatar użytkownika
SU46-046
Kontakt:

Post autor: SU46-046 »

To ja dołączę się do tego tematu bo też mam nietypowe pytanie. Mianowicie: co to są skrętopyski? Często używacie na forum tego terminu ale zupełnie go nie rozumiem. Prosił bym o wyjaśnienie. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
WojTTek
Kontakt:

Post autor: WojTTek »

To zależy od tego czy modele czekały w magazynach czy zostały wyprzedane na pniu. Jeżeli czekały, więc nie było nabywców produkcji nie ruszą, jeśli rozeszły się szybciutko i są poszukiwane i organizacje/firmy suszą głowę Tilligowi - produkcją ruszy.
akinomrz
Kontakt:

"Tylko" 300 szt. .... hmm... ale jak zejdzie ta liczba to wznawiają czy kończą produkcję tego danego modelu.

Pozdrawiam
MarcinSz
Kontakt:

Post autor: MarcinSz »

Odnośnie drugiego pytania
Co do zasady modele produkowane są w nakładzie 300 sztuk.
Wyjątkowo jest to
- 150 lub 200 przy modelach exclusiv na konkretne zamówienie (np. MODIST, Spiele-Max AG),
- więcej - 500 czy 600, gdy ilość zamówień za tym przemawia.
pozdrawiam
Marcin Szwanenfeld
akinomrz
Kontakt:

O dzięki serdecznie Wam dobrodzieje :D teraz już mam spokojna głowę - myślałem, ze te niebiesko - białe to nowy trend ale nie pasowało mi to z barwami katalogów i tym, że wagon ( kubełkowa wapniarka ) kupiony w bialo-niebieskim pudełku mial stare sprzegi ( te sztywne ).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Obrazek Obrazek Obrazek
Pudełka odpowiednio z lat: 1995 - 2001, 2002 - 2006, od 2006 (za TT-Pics.de). Te akurat ze setów, a chodzi o sposób malowania.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Nowy wzór pudełek wszedł w zeszłym roku. Poprzedni wzór bedzie dopóki będą zapasy w magazynie. Co do wagonów to jest jakaś partia i musza ją wyprzedać. Oczywiście jesli sie nie przeliczyli z zapotrzebowaniem rynku. A tak juz bywało.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Granatowo-czerwone są nowe.
Co do ilości modeli to nie są reczej limitowane, na tyle ile jest zapotrzebowanie tyle wyprodukują. No chyba,że wyraźnie wskazane jest,że to jest limitowany model.
akinomrz
Kontakt:

Nietypowe pytania....

Wybaczcie ale nurtuja mnie od jakiegoś czasu dwa pytania ale trochę przyznam dziwne ;)

Otóż.....

Jak to jest z pudełkami Tilliga - są zasadniczo granatowo-czerwone i biało-niebieskie - jaka jest metodologia ich doboru ( jedne są starsze inne nowsze - jeżeli tak to które ) ?

Jaka jest, orientacyjnie oczywiście produkowana ilość danego modelu loka czy wagonu
( ilośc sztuk ) ?

Przyznacie, ze troche dziwne ptytania :mrgreen:

Pozdrawiam

Przemek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogółem”