oswietlenie na makiecie

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Blue
Kontakt:

Re: oswietlenie na makiecie

Post autor: Blue »

Opisane są jako ciepło-białe ;) - załóż filtr koloru na "inny", a się pokażą

Identyfikatory produktów z TME:
OF-SMD5060WW-H
LL-504WC2EW61ED
OSWC5161A-PQ
OSWC7161D-OP

W płytkach do lokomotyw używam ciepłobiałych SMD 0603 z innego źródła.
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

Blue pisze:- Diody białe ciepłe, drogie i trudne do kupienia (są np. w TME)
Blue mam prosbe mozesz dac bezp. linka do tych "cieplych" diod na TME? Szukalem ich juz kilka razy i nie wiem ktore to sa. Maja jakas specjalna nazwe? Opisane sa jako biale, zolte?
Ostatnio zmieniony 22 lut 2008, 22:31 przez Cobrix, łącznie zmieniany 1 raz.
Blue
Kontakt:

Post autor: Blue »

"W temacie" LED do oświetlenia masz do wyboru:
- Diody żółte, dobrze udające lampy naftowe, gazowe ew. żarówki, ale pod warunkiem, że nie widzisz bezpośrednio ich światła. To się nadaje do oświetlenia wnętrz, zwłaszcza wykończonych w drewnie, które i tak nadaje światłu odbitemu żółty kolor. Oglącdane bezpośrednio wyglądają fatalnie.
- Diody białe zwykłe, "zimne" - te udają kolor świetlówek, więc w sam raz do V epoki.
- Diody białe ciepłe, drogie i trudne do kupienia (są np. w TME), które dobrze udają kolor światła żarówki, zwłaszcza halogenowej.

W miarę rozsądne rozwiązanie - to malowanie diod białych na pomarańczowo intensywnym, przezroczystym lakierem - wyjdzie z tego coś w oklicach koloru żarówki.

Myślę, że można byłoby też zaeksperymentować z mieszaniem diod żółtych i zwykłych białych.
Awatar użytkownika
mencin
Kontakt:

Post autor: mencin »

Makieta rzeczywiscie bedzie DDR III epoka. Podejrzewalem, ze zarowki beda dawac lepsze swiatlo, ale czy one nie beda za duze po prostu? No i sprawa tej temperatury... Chyba jednak pojde w diody, troche szkoda pradu na ogrzewanie makiety :)
tomeczek
Kontakt:

Post autor: tomeczek »

Zależy jakie dasz żarówki i napięcie. Jak niższe od nominalnego to nie powinno być problemu.
W dziale porad są moje dwie latarnie, które klosze mają zrobione z plastiku reagującego już na 80-90 stopni. Świeciły sie testowo z żarówką 9V/napięcie 6V przez parę godzin i nic się nie stało. Temperatura najwyżej 30stopni.
Ale diody tez są OK. Jak komu wygodniej.
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Post autor: Ciamosław »

ArturSch pisze:Wtedy były żarówki, żarówki i tylko żarówki ...i to słabo świecące !!
Ale przecie od żarówek można potopić plastik, a diod jest od cholery i trochę i na pewno można kupić coś co będzie dawało podobną barwę światła, jak nawet nie taką samą.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2008, 00:20 przez Ciamosław, łącznie zmieniany 1 raz.
tomeczek
Kontakt:

Post autor: tomeczek »

Ja będę robił na żarówkach. Kupiłem w sklepie z elektroniką 9V i 12V. Na razie testowałem 9V przy zasilaniu 6V i było ok., ale napięcie i tak dobiorę na makiecie i zależy w jakim miejscu i jaka lampa.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Ciamek pisze:Ja radzę kupić diody...
STOP ORKIESTRA !!
Makieta to która Epoka ??
Bo jeśli III/IV to w żadnym razie LEDy !! Wtedy były żarówki, żarówki i tylko żarówki ...i to słabo świecące !!
Czyli mikro żarówki i to tylko zasilane na 50/75% napięcia znamionowego !!
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Post autor: Ciamosław »

Ja radzę kupić diody, do domków najlepiej Flux. W modelarskich nie szukaj, idź to takiego z elementami elektronicznymi.
Awatar użytkownika
mencin
Kontakt:

oswietlenie na makiecie

Post autor: mencin »

Witajcie,

Nadszedl czas na zaprojektowanie oswietlenia na makiecie. Planuje zamontowac swiatlo w budynkach, w lokomotywowni, w lampach na budynkach i kilka latarni ulicznych.

Co proponujecie? Zaroweczki (mam FZ1, do stalego podlaczone napedy rozjazdow, zmienne wolne) czy moze diody? Szukalem diod w sklepach modelarskich, ale nic nie zlazlem, znacie moze jakies miejsce www gdzie mozna je kupic? Boje sie, ze zarowki beda za mocne, wolabym wiele mniejszych punktow swiecacych niz 5 zarowek, ktore zaleja mi makiete swiatlem. Poradzicie cos?

mencin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”