Zwarcie na EW2
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- Marcin
- Kontakt:
Re: Zwarcie na EW2
rozprucie to "wjazd od tyłu" ....... 

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Tak, "rozprucie" to CZYNNOŚĆ, a nie część.mencin pisze:... rozprucie to ... Czy ... jakas czesc rozjazdu...

- mencin
- Kontakt:
Zeby miec jasnosc - rozprucie to wjazd "od tylu" na niewlasciwie ustawiony rozjazd, tak? Czy moze jakas czesc rozjazdu? ;>
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Zrobiłeś dobrze, nie wjeżdżaj na rozprucie (jakaś automatyka moze) i po sprawie.mencin pisze:Czyzbym zle zrobil?

- mencin
- Kontakt:
Czy ja dobrze rozumiem: iglica nie powinna dotykac szyny? Przeciez w iglicy musi plynac prad, ja nawet podlaczylem zasilanie do iglic. Iglice mam polaczone elektrycznie z szynami i przez Conrada na zmiane podawany prad do krzyzownicy. Czyzbym zle zrobil? Wzorowalem sie na radach z forum.
- tydzial
- Kontakt:
Jak najbardziej do póki iglice dolegają do szyny i nie zostanie tz. rozprucie to będzie zwarcie .
- mencin
- Kontakt:
Zwarcie na EW2
Na mojej makiecie dotarlem do etapu zasilania. Zastosowalem EW2 ze zmienna polaryzacja krzyzownicy, zmiana polaryzacji przez naped Conrada. Teraz pytanko: czy to normalne, ze wjezdzajac "od tylu" czyli z jednej z galezi przy jednoczesnej zwrotnicy ustawionej na druga galaz loka powoduje zwarcie?
Po chwili zastanowienia sam sobie odpowiedzialem, ze to normalne i jak najbardziej logiczne, skoro krzyzownica ma zmienna polaryzacje i akurat jest ustawiona na te druga droge... Ale czy jest na to jakis sposob, czy po prostu trzeba o tym pamietac?
To moje poczatki z modelarstwem i gdybym wiedzial, ze tyle roboty bedzie EW2 to wszystko bym zrobil na EW1.
Po chwili zastanowienia sam sobie odpowiedzialem, ze to normalne i jak najbardziej logiczne, skoro krzyzownica ma zmienna polaryzacje i akurat jest ustawiona na te druga droge... Ale czy jest na to jakis sposob, czy po prostu trzeba o tym pamietac?
To moje poczatki z modelarstwem i gdybym wiedzial, ze tyle roboty bedzie EW2 to wszystko bym zrobil na EW1.