PapciO pisze:SwietnieWlasnie o to mi chodzilo. Dziekuje wszystkim za pomoc. Zaraz pewnie wyjdzie mi jakas kolejna watpliwosc, wiec jeszcze bede pytal.
Zwrotnice Elektryczne BTTB
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Re: Zwrotnice Elektryczne BTTB
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
jarkott pisze:Może pomocny będzie schemat na stronie Artura:
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/08410.htm
Zamiast przekaźnika pokazanego na schemacie podłączyć możesz zwrotnicę.
Ale nie polecam takiego podłączenia semaforów świetlnych do zwrotnic BTTB, ponieważ często zdarza się, że te styki w zwrotnicy są kiepskie i pokazują oba stany jednocześnie - polecam stosować dodatkowy, 2-cewkowy miniaturowy przekaźnik bistabilny (nie mylić z BTTB).
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Ciamek pisze:Tak, przynajmniej ja tak to łączyłem i działało jak trzeba. Tyle że z semafora też trzeba wyprowadzić zasilanie.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
kolejarz pisze:Te dwa druciki na przedzie mechanizmu służy do podłączenia np: semaforów...
Wychodzi z niego prąd (masa, ten kabelek co jest na środku z 3 zmiennych...) w zależności od ustawienia zwrotnicy, to lewym albo prawym kanałem
HEJ
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Zwrotnice Elektryczne BTTB
PapciO pisze:Mam pytanie. Otoz w mechanizmie elektrycznym w zwrotnicach (mowie o starym typie - BTTB), z jednej strony sa 3 wyjscia do przylutowania kabelkow, a z drugiej strony 2. Te 3 wyjscia sluza do polaczenia w calosc zasilania + zwrotnica + pulpit, tak aby wszystko ladnie sie zmienialo. Do czego zatem sluza te 2 wyjscia z drugiej strony??? Nie posiadam niestety instrukcji do zwrotnic.
Czy sluza one do polaczenia zwrotnicy z semaforami? Jesli tak to byloby to nawet latwe do zrobienia w przypadku semafora swietlnego 2kanalowego, ale czy tak jest?
Gdzies na forum widzialem cos o "łączeniu" zwrotnic z semaforami, ale za nic nie moge znalezc tego tematu, a szukalem z 3 razy (moze po prostu mi gdzies ciagle umyka).
Cos jeszcze chcialem sie zapytac, ale oczywiscie wylecialo mi z glowyprzypomne to napisze
![]()
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2006, 17:06 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.