Moja makieta modułowa

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BR101 112-1
Kontakt:

Re: Moja makieta modułowa

Post autor: BR101 112-1 »

Jeżeli chcesz uzyskać "pagórkowatą" trawę to musisz po prostu wymodelować pod nią teren. Możesz użyć gipsu, wikolu, polimerowego, kształtujesz z tego rowki i wzniesienia i sypiesz/naklejasz matę.
Awatar użytkownika
SU46-046
Kontakt:

Post autor: SU46-046 »

No po prostu najlepiej będzie dla mnie jeśli będę robił moduły niesTTandardowe. A ten to jest właśnie taki próbny na którym chcę poćwiczyć a zarazem zrobić go najładniej jak potrafię, i zastosować się do waszych rad i wskazówek. Niedługo moje województwo zaczyna ferie zimowe i w tym czasie robota na pewno pójdzie do przodu. Na bieżąco będę zdawał relację z "placu boju" i pytał o rady. Na razie najbardziej interesuje mnie trawa. Bardzo ładnie wygląda taka jak np. w avatarze "whosho". Chciałbym osiągnąć podobny efekt. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi w temacie.
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Post autor: Adamczewski »

No to albo robisz sTTandard, albo własny torcik złożony z segmentów. Możesz też zrobić torcik który będzie umożliwiał jazdę w kółko oraz wyjście na moduły zgodne ze sTTandardem. Mam podobny problem co Ty (mieszkanie w bloku, brak miejsca na dużą makietę), dlatego zacząłęm od wąskich modułów w sTTandardzie. na razie co prawda leży jedna zmontowana skrzynka, ale mam nadzieję ze po sesji coś się ruszy dalej - jestem na etapie zakupu gniazdek i wtyków.
Zrób sobie mały np. modulik 30x30, z płaskim terenem i jednym torem, zobaczysz z czym to się je, na co trzeba uważać i jak to robic w przyszłości. Jeśli Ci wyjdzie, bez problemu dołączysz go do reszty makiety. Jeśli nie, pójdzie na opał :)
A z produktami na razie się wstrzymaj. Dobrze zastanów się, w którym właściwie kierunku chcesz isć.
Aha, kwestia skrzynek: nie jest to takie trudne jakby się wydawało. jeśli masz dobrze wycięte elementy, wystarczy klej, dwa ściski i wiertarka albo wkrętarka. Niedługo będę sklejał drugą skrzynkę, więc postaram się zrobić foto poszczególnych etapów. Jak już załapałem o co chodzi, to aż przyjemnie się łączyło deseczki :D
Awatar użytkownika
SU46-046
Kontakt:

Co do tego wieku to chyba troszkę źle zrozumieliście. Chcę aby makieta była jak najbardziej realna i nie chcę isc na żadne ustępstwa. Chodziło mi tu raczej o takie pisanie postów krytykujących wykonanie a nie dających rady jak zrobic daną rzecz lepiej. Co do planu to nie wiem, myślałem raczej nad robieniem czegoś takiego jak sTTandard (tj. dołączanie kolejnych modułów a nie robienie torów "w koło") . Nad zdjęciami, faktycznie muszę popracowac. Te były robione pod wieczór. W drodze do mnie są już kolejne produkty. Wkrótce więcej, i wszelkie rady oraz propozycje mile widziane!
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Nawet jak robione komórką, to nie wybaczalne.
@ BR101 112-1
Wrzuć na luz kolego... :? Z takiego podejścia raczej nic pozytywnego nie wynika...

@SU46-046
W Twoim przypadku chyba rozsądniejsze byłoby takie przygotowanie sobie planu makiety, żeby jej podział na części przypadał w miejscach łączenia szyn. Może nie jest to optymalne i nieco ogranicza mozliwość planowania torowisk, ale napewno zdecydowanie ułatwi Ci pracę. Widze, stosujesz tory typu Bettungs, tak więc spróbuj rozplanować ukłąd torów, tak, żeby całość możńa poskładać np z 3-4 część., choćnie musi być oczywiście tak prosty jak ten poniżej...
Obrazek

A skoro już powołujesz się na swój wiek, to może faktycznie nie ma co się rzucać na głęboką wodę, jak z tematem zieleni. Baw się tym co narazie jesteś w stanie sam zrobić i ćwicz. Minie trochę czasu, zdobędziesz troche wprawy, i napewno łatwiej będzie Ci podejśc nie niektórych problemów związanych z budowa nieco poważnieszych projektów... ;)
Ostatnio zmieniony 07 lut 2008, 20:48 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
BR101 112-1
Kontakt:

Post autor: BR101 112-1 »

Zdjęcia, zdjęcia, zdjęcia.... wydaje mi się, że więcej bym zobaczył jakbyś naszkicował to w paincie! Totalnie nie ostre i ciemne, albo przepalone. Nawet jak robione komórką, to nie wybaczalne. Weź mocną lampę i postaraj się równomiernie oświetlić teren pod fotę. I staraj się nie ruszać komórką, bo wychodzi jakbyś robił to w czasie 10 stopniowego trzęsienia ziemi.

Co do makiety to nie myśl, że skoro masz 12 lat to możesz iść na łatwiznę. Nie musisz tu robić drugiego Miniatur Wunderlandu, ale ważne jest abyś starał się na maksa.
Awatar użytkownika
SU46-046
Kontakt:

Moja makieta modułowa

Witam
Od jakiegoś czasu pracuję nad swoją własną makietą modułową. Zawsze chciałem taką mieć. Teraz wreszcie się za nią wziąłem. Na początku postanowiłem zrobić cały tort, ale miejsca w domu mało i ten tort musiałby być śmiesznie mały. Tak więc z pomocą przyszły moduły. Miał być sTTandard no ale to przybijanie listewek i skrzynek mnie przerosło!! Kto wymyślił robienie skrzynek? Tak więc postanowiłem zrobić moduł własnej koncepcji, tak aby o jego konstrukcji i wymiarach nie było dyskusji. Wiem że jest bardzo słabo, ale od czego jest forum. Myślę że mi doradzicie co i jak i dacie wiele cennych wskazówek. Jeśli macie tu wyszydzać tą makietę z powodu wykonania to najpierw zobaczcie na mój wiek a potem opuścicie ten temat!

Tak więc teraz kilka zdjęć:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Szczególnie interesowały by mnie rady na temat asfaltu oraz przyklejania trawy tak, aby nie wyglądała jak równy trawnik. Z góry dzięki za wszelkie rady oraz krytykę! Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 07 lut 2008, 20:46 przez SU46-046, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”