TomekW pisze:Dlaczego tak uważasz ? Oprócz tego że jest dość głośny to po założeniu dekodera spisuje się rewelacyjnie.
Naprawdę jestem zauroczony jak mój krokodyl zaczął jeździć po ucyfrowieniu.
Rusza płynniutko, płynnie jedzie z minimalną prędkością (potrafi jeździć z mniejszą prędkością niż Taurus), ma ładne wybiegi (oczywiście wszystko to dzięki ustawieniu odpowiednich parametrów dekodera).
[Przeróbka] Krokodyl E 94 (BR 254)
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Re: [Przeróbka] Krokodyl E 94 (BR 254)
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Karol pisze:Ten silnik bttb to jest pomyłka, pomysl o jego wymianie.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
ArturSch pisze:Przykro mi przyznać, ale na zdjęciach nie udało mi się odnaleźć dekodera, zgoda że mały, ...ale aż tak małyTomekW pisze:Poniżej obiecane zdjęcia
:-)
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
TomekW pisze:Dokładnie - dekoder trzeba dobrze zaizolować.
Ja izolowałem go nawet w Taurusie, ten w krokodylu na zdjęciach jeszcze nie jest zaizolowany, ale dostanie koszulkę termokurczliwą.
Poniżej obiecane zdjęcia
Kilka uwag co do demontażu - większość elementów wymontowuje się bardzo łatwo - ale dwie duże blaszki robiące za odbłyśnik dla starych świateł są nitowane do podwozia. Najłatwiej jest rozwiercić te nity wiertłem do metalu o średnicy ok 3 mm.
Po ich zdjęciu radze uważać bo wypadają sprężynki sprzęgów - przy ponownym montażu trzeba je będzie zalać np poxipolem
Na ostatnim zdjęciu widać ile elementów zostaje po demontażu starego układu przeciwzakłóceniowego i oświetlenia- loko jest wyraźnie lżejsza.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
ArturSch pisze:Pamiętajcie o jednym : dekoder nie jest izolowany i jeśli dotkniemy dekoderem do metalowych części lokomotywy/toru może nastąpić spalenie dekodera. Dlatego zanim go umieścimy w lokomotywie konieczne jest zaizolowanie go albo przez naciągnięcie koszulki termokurczliwej albo choćby owinięcie plastikową taśmą izolacyjną. Wyjątkiem są lokomotywy, w których przewidziano specjalne miejsce na dekoder np: Taurus, Desiro itd. gdzie dekoder znajduje się w plastikowym "łożu".TomekW pisze:Przeróbka jest moim zdaniem wyjątkowo łatwa - po usunięciu dużego kondesatora i sporych cewek powstaje sporo miejsca na nawet spory dekoder - a ja instalowałem malutkiego Lenza LE0521.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
ArturSch pisze:Tak właśnie jest, wyjęty z pudełka nowy dekoder, zainstalowany prawidłowo w BTTB w miejsce elementów przeciwzakłóceniowych, ożywia każdego loka. Ze zdumieniem stwierdzamy, że płynnie rusza z małymi prędkościami. Dodanie LEDów to już jest prawdziwa rozkoszTomekW pisze:Ku mojemu zaskoczeniu zaraz po wlutowaniu dekodera loczek ruszył, bez kombinowania z PMW, bez zabawy z CV.Właśnie pracuję nad BTTB BR 92 - najtrudniej z oświetleniem :-)
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
TomekW pisze:No i stało się - zainstalowałem dziś w Krokodylu dekoder.
Na razie bez oświetlenia - czekam jeszcze na dostawę od Darka, ale nie mogąc się doczekać spróbowałem swoich sił w pierwszej przeróbce.
Przeróbka jest moim zdaniem wyjątkowo łatwa - po usunięciu dużego kondesatora i sporych cewek powstaje sporo miejsca na nawet spory dekoder - a ja instalowałem malutkiego Lenza LE0521.
Ku mojemu zaskoczeniu zaraz po wlutowaniu dekodera loczek ruszył, bez kombinowania z PMW, bez zabawy z CV.
Oczywiście warto go trochę podstoić aby urealnić sposób ruszania i prędkości, ale pierwszy krok został uczyniony.
Wkrótce wrzucę zdjęcia - niestety mocno nieostre - nie mam makro w aparacie
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
TomekW pisze:yyy: oczywiście zamawiam
Wersję dla DCC, szczegóły na priv
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
darek5860 pisze:Zgodnie z zapowiedzią, trochę spóźnione, ale są już płytki do krokodyla.
Płytki mogą być w wersji do DCC lub analogowej z diodami
1. wersja czerwona-biała
2. wersja czerwona-żółta
Koszt za komplet 2 płytki 20zł.
Na jednym ze zdjęć widoczne płytki: jedna do analogu, druga do DCC.
Pozornie są takie same a jednak się różnią, dlatego przy zamawianiu proszę określić jake mają być, bo nie da się ich stosować zamiennie.
te blaszki trzeba usunąć
... musi być tak
... a potem jest tak
Pozdrawiam
Darek
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
[Przeróbka] Krokodyl E 94 (BR 254)
TomekW pisze:Wątek ten ma na celu przybliżyć temat przeróbki starszej lokomotywy BTTB na DCC.
Postanowiłem że na pierwszy ogień pójdzie jedna z najlepszych lokomotyw starego BTTB - "krokodyk" E 94.
Mam nadzieje że zachęci to innych do przejścia na DCC - a wierzcie mi że warto - będę pisał prosto, wręcz pewnie jak laik, bo i dla mnie to pierwsza przeróbka (na razie mam dwa loki DCC - BR 81 Tilliga którą kupiłem z dekoderem i Taurusa BR 182 który miał gniazdo)
Przeróbka polegać będzie na:
1. Usunięciu elementów zasilania DC
2. Przerobieniu świateł - jak wiadomo oświetlenie lokomotyw DC nie nadaje sie do użytkowania w systemach DCC - podniesienie napięcia na 16 V powoduje zwiększone zużycie żarówek jak i większe wydzielanie ciepła co może spowodować nawet stopienie obudowy.
Ja postanowiłem że zainstaluje oświetlenie diodowe, zmienne (białe i czerwone), najlepiej w oparciu o produkcję Darka5860.
3. Montażu dekodera cyfrowego - założę dekoder Lenza 0521.
Postaram się ilustrować etapy przebudowy zdjęciami (w miarę możliwości bo mój aparat nie ma makro)
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2006, 17:08 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.