[Przeróbka] Krokodyl E 94 (BR 254)

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Re: [Przeróbka] Krokodyl E 94 (BR 254)

Post autor: gbbsoft »

TomekW pisze:Dlaczego tak uważasz ? Oprócz tego że jest dość głośny to po założeniu dekodera spisuje się rewelacyjnie.
Naprawdę jestem zauroczony jak mój krokodyl zaczął jeździć po ucyfrowieniu.
Rusza płynniutko, płynnie jedzie z minimalną prędkością (potrafi jeździć z mniejszą prędkością niż Taurus), ma ładne wybiegi (oczywiście wszystko to dzięki ustawieniu odpowiednich parametrów dekodera).
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Karol pisze:Ten silnik bttb to jest pomyłka, pomysl o jego wymianie.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

TomekW pisze:Widać go na przed ostatnim zdjęciu
Wkleiłem je jeszcze raz z zaznaczonym dekoderem
Obrazek

Niestety mam 5-letniego HP 320 - a to prawdziwa epoka w historii aparatów cyfrowych - stąd tak kiepska jakość
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

ArturSch pisze:
TomekW pisze:Poniżej obiecane zdjęcia
Przykro mi przyznać, ale na zdjęciach nie udało mi się odnaleźć dekodera, zgoda że mały, ...ale aż tak mały ??
:-)
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

TomekW pisze:Dokładnie - dekoder trzeba dobrze zaizolować.
Ja izolowałem go nawet w Taurusie, ten w krokodylu na zdjęciach jeszcze nie jest zaizolowany, ale dostanie koszulkę termokurczliwą.

Poniżej obiecane zdjęcia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilka uwag co do demontażu - większość elementów wymontowuje się bardzo łatwo - ale dwie duże blaszki robiące za odbłyśnik dla starych świateł są nitowane do podwozia. Najłatwiej jest rozwiercić te nity wiertłem do metalu o średnicy ok 3 mm.
Po ich zdjęciu radze uważać bo wypadają sprężynki sprzęgów - przy ponownym montażu trzeba je będzie zalać np poxipolem
Na ostatnim zdjęciu widać ile elementów zostaje po demontażu starego układu przeciwzakłóceniowego i oświetlenia :) - loko jest wyraźnie lżejsza.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

ArturSch pisze:
TomekW pisze:Przeróbka jest moim zdaniem wyjątkowo łatwa - po usunięciu dużego kondesatora i sporych cewek powstaje sporo miejsca na nawet spory dekoder - a ja instalowałem malutkiego Lenza LE0521.
Pamiętajcie o jednym : dekoder nie jest izolowany i jeśli dotkniemy dekoderem do metalowych części lokomotywy/toru może nastąpić spalenie dekodera. Dlatego zanim go umieścimy w lokomotywie konieczne jest zaizolowanie go albo przez naciągnięcie koszulki termokurczliwej albo choćby owinięcie plastikową taśmą izolacyjną. Wyjątkiem są lokomotywy, w których przewidziano specjalne miejsce na dekoder np: Taurus, Desiro itd. gdzie dekoder znajduje się w plastikowym "łożu".
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

ArturSch pisze:
TomekW pisze:Ku mojemu zaskoczeniu zaraz po wlutowaniu dekodera loczek ruszył, bez kombinowania z PMW, bez zabawy z CV.
Tak właśnie jest, wyjęty z pudełka nowy dekoder, zainstalowany prawidłowo w BTTB w miejsce elementów przeciwzakłóceniowych, ożywia każdego loka. Ze zdumieniem stwierdzamy, że płynnie rusza z małymi prędkościami. Dodanie LEDów to już jest prawdziwa rozkosz !! Właśnie pracuję nad BTTB BR 92 - najtrudniej z oświetleniem :-)
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

TomekW pisze:No i stało się - zainstalowałem dziś w Krokodylu dekoder.
Na razie bez oświetlenia - czekam jeszcze na dostawę od Darka, ale nie mogąc się doczekać spróbowałem swoich sił w pierwszej przeróbce.

Przeróbka jest moim zdaniem wyjątkowo łatwa - po usunięciu dużego kondesatora i sporych cewek powstaje sporo miejsca na nawet spory dekoder - a ja instalowałem malutkiego Lenza LE0521.

Ku mojemu zaskoczeniu zaraz po wlutowaniu dekodera loczek ruszył, bez kombinowania z PMW, bez zabawy z CV.
Oczywiście warto go trochę podstoić aby urealnić sposób ruszania i prędkości, ale pierwszy krok został uczyniony.

Wkrótce wrzucę zdjęcia - niestety mocno nieostre - nie mam makro w aparacie
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

TomekW pisze:yyy: oczywiście zamawiam :)
Wersję dla DCC, szczegóły na priv
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

darek5860 pisze:Zgodnie z zapowiedzią, trochę spóźnione, ale są już płytki do krokodyla.
Płytki mogą być w wersji do DCC lub analogowej z diodami
1. wersja czerwona-biała
2. wersja czerwona-żółta
Koszt za komplet 2 płytki 20zł.
Na jednym ze zdjęć widoczne płytki: jedna do analogu, druga do DCC.
Pozornie są takie same a jednak się różnią, dlatego przy zamawianiu proszę określić jake mają być, bo nie da się ich stosować zamiennie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
te blaszki trzeba usunąć
Obrazek
... musi być tak
Obrazek
... a potem jest tak
Obrazek

Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

[Przeróbka] Krokodyl E 94 (BR 254)

TomekW pisze:Wątek ten ma na celu przybliżyć temat przeróbki starszej lokomotywy BTTB na DCC.
Postanowiłem że na pierwszy ogień pójdzie jedna z najlepszych lokomotyw starego BTTB - "krokodyk" E 94.
Mam nadzieje że zachęci to innych do przejścia na DCC - a wierzcie mi że warto - będę pisał prosto, wręcz pewnie jak laik, bo i dla mnie to pierwsza przeróbka (na razie mam dwa loki DCC - BR 81 Tilliga którą kupiłem z dekoderem i Taurusa BR 182 który miał gniazdo)

Przeróbka polegać będzie na:
1. Usunięciu elementów zasilania DC
2. Przerobieniu świateł - jak wiadomo oświetlenie lokomotyw DC nie nadaje sie do użytkowania w systemach DCC - podniesienie napięcia na 16 V powoduje zwiększone zużycie żarówek jak i większe wydzielanie ciepła co może spowodować nawet stopienie obudowy.
Ja postanowiłem że zainstaluje oświetlenie diodowe, zmienne (białe i czerwone), najlepiej w oparciu o produkcję Darka5860.
3. Montażu dekodera cyfrowego - założę dekoder Lenza 0521.

Postaram się ilustrować etapy przebudowy zdjęciami (w miarę możliwości bo mój aparat nie ma makro)
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2006, 17:08 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”