Różnice....

Dział, o warsztacie modelarskim, czyli jak, czym i w jaki sposób...

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
tete
Kontakt:

Re: Różnice....

Post autor: tete »

qbass pisze:a czy np jest możliwość skompletowania np semaforów z kolejki HO do TT bo nie wszędzie mogę znaleźć, czy będzie duża różnica w wyglądzie?
Jeśli zależy Ci na "trzymaniu się skali", a tym samym na "w miarę" realnym wyglądzie (nie pokracznym - nazwijmy to tak) nie stosuj niczego od H0 do TT bo H0 jak napisali koledzy - zupełnie inna skala. Chcesz budować w skali TT - stosuj wszystko do TT, trzymając wymiary zbliżone do pomniejszenia 120 razy w stosunku do rzeczywistości. W innym razie wyjdzie Ci karykatura, a nie model ;)

Widzę, że masz dylemat.... wiesz qbass, H0 ma mnóstwo taboru, akcesoriów itp... jednak zajmuje o 1/3 miejsca więcej. Masz miejsce na wykonanie założonego projektu, a co najważniejsze sentyment do H0 - wybierasz H0. Jeśli darzysz skalę TT sentymentem, nie masz miejsca na makietę - wybierasz inne skale, mniejsze - jak np. TT. Wszystko zależy od tego co sie lubi. H0 - to modelarstwo kolejowe, TT - także. Kwestia skali, sentymentu, a może połączenia tych aspektów razem. Jedno jest pewne - TT wcale nie jest skalą gorszą. Modele możliwe są do wykonania praktycznie na tym samym poziomie dokładności co H0. Patrząc na przykład na parowóz BR50 w TT nie widać aż taaakiej różnicy :)

Obrazek

albo BR44 ROCO :P mniam
Obrazek
Ostatnio zmieniony 08 sty 2008, 14:02 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sebano79
Kontakt:

Post autor: sebano79 »

Ja też niedawno znalazłem swoją starą kolejkę w piwnicy i teraz z zapałem zabrałem się za budowę makiety. Co wybrać? Odpowiedź jest prosta - przypomnij sobie ile radości dała Ci TT-tka w dzieciństwie i kieruj się sercem!! A jeśli to ma być twoja pasja, to pomyśl o zrobieniu czegoś samemu, nie wszystko musisz kupować. Do TT też jest sporo akcesoriów tylko nie w każdej chwili. Domyślam się, że chciałbyś mieć wszystko od razu (jak ja :) ) ale cierpliwości! Jeżeli też zamierzasz budować makietę to do semaforów daleka droga! Na pewno przez ten czas coś znajdziesz!
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

qbass pisze:... na aukcjach jest niestety wiecej do HO
Tak, ale tylko na aukcjach w dziale H0,
bo na aukcjach w dzale TT jest odwrotnie !!
:mrgreen:
qbass
Kontakt:

Post autor: qbass »

no właśnie, a może macie dojscia do różnych części, na aukcjach jest niestety wiecej do HO
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Post autor: Ciamosław »

Miałem tak kiedyś na makiecie, i wyglądało to dość pokracznie.
qbass
Kontakt:

ok ;)
a czy np jest mozliwosc skompletowania np semaforow z kolejki HO do TT bo nie wszedzie moge znaleźć, czy bedzie duża róznica w wygladzie?
Ostatnio zmieniony 27 gru 2007, 13:41 przez qbass, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Zalety w porównaniu do H0 są takie, że potrzebujesz dużo mniej miejsca na makietę, no i w TT nie masz takich strasznych dziur w lemieszach lokomotyw przez które wystaje sprzęg.
qbass
Kontakt:

ok dzieki ;) nie no wiem ze na różnych forach pisze sie inaczej, ale ja chciałem od was wyciagnąć jakie sa własnie zalety tej co macie :):) porobie fotki mojego taboru i wstawie ;)
Awatar użytkownika
SU46-046
Kontakt:

Post autor: SU46-046 »

Spytaj (np.) na niemieckim forum na temat kolejki ogrodowej. Tam mogą odpowiedziec subiektywniej (bo nikt ani HO ani TT miał nie będzie). :lol:
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Nie ma dobrej odpowiedzi na twoje pytanie.
Szczególnie: odpowiedzi będą inne, w zależności od forum na którym będziesz pytał...
:D
qbass
Kontakt:

aha heh dzieki ;)
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

No H0 ma więcej szczegółów bo jest większa, ale TT jest lepsza :mrgreen:
qbass
Kontakt:

a szczegóły lokomotyw?? jak to z nimi jest? waszym zdaniem która lepsza?bo zastanawiam sie na co sie zdecydować
TT-maniak
Kontakt:

Post autor: TT-maniak »

Tak ogólnie TT jest mniejsza
TT-1:120
H0-1:87
Atory chyba się róznią tylko wielkością :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Porady i techniki modelarskie”