Bipa - numery

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
tete
Kontakt:

Re: Bipa - numery

Post autor: tete »

Dzięki Panowie Moderatorzy :-)
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

ArturSch pisze:Tak, ale białe do Ep. III ?? Raczej żółte.
Tylko biale. W Polsce Nie stosowano w wagonach pietrowych lamp zarowych, takie posiadaly najstarsze wagony DC13 w NRD, zbudowane przed 1954 rokiem.
tete pisze:A propos... myślałem, że wagony te nie występowały w konfiguracji dwóch... a TUTAJ oto natknąłem sie na taką fotkę... :-)
W latach siedemdziesiatych zestawione po dwa mozna bylo napotkac zapasowe wagony skrajne, ktore wprowadzano do ruchu, zanim wykorzystano je do podmian uszkodzonych wagonow skrajnych z zespolow czterowagonowych. W pozniejszym okresie gdzies od lat 80., pojawialy sie od czasu do czasu rowniez zespoly zestawione z trzech wagonow.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 26 lis 2007, 07:54 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

Post autor: Gdyniak »

tete pisze:A tak przy okazji.... czy ktoś, kto już dokładał człony do Bipy mógłby podpowiedzieć jak rozbiera się te wagoniki by nic nie urwać?
W wagonach tych pod spodem środkowego wózka są takie dwa jakby wystające guziki. Naciskasz jeden z nich i rozpinają się wagony. Jak masz środki to zauważysz że na jednym z końców jest widoczne jakby ucho i w nie wpina się wagon krańcowy.
tete
Kontakt:

OK. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Czyli spokojnie można sie nie przejmować tym, że kupione środkowe człony maja inne numery. Przyda się ta wiedza.
A tak przy okazji.... czy ktoś, kto już dokładał człony do Bipy mógłby podpowiedzieć jak rozbiera się te wagoniki by nic nie urwać?

A propos... myślałem, że wagony te nie występowały w konfiguracji dwóch... a TUTAJ oto natknąłem sie na taką fotkę... :-)
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Post autor: Witek M. »

tete pisze: [...] czy w rzeczywistości Bipa 4-ro członowa na każdym wagonie miała ten sam numer, czy na każdym inny? [...]
Każdy wagon wchodzący w skład zespołu powinien posiadać inny numer. Oryginalnie według kolejności, dzisiaj często już nie, bo zespoły są tworzone z pozostałości np. dwa skrajne człony w zespole dwuczłonowym pochodzące z dwóch różnych zespołów.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2007, 18:22 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Kazdy wagon w zestawie miał inny numer. Numery w zestawie początkowo rózniły sie tylko ostatnia cyfrą w zakresie od 1-4 (dostarczone w pierwszych partiach). Po zmianie numeracji na tą po 1968 roku, róznic było wiecej, poniewaz miały inne cyfry samokontroli, do tego zestawiano juz zestawy z mniejszej ilosci członów, wymianie podlegały wagony uszkodzone etc.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2007, 18:21 przez brovarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Tak, ale białe do Ep. III ?? Raczej żółte.
Pogadaj bezpośrednio z Darkiem.
tete
Kontakt:

Bipa - numery

Witam. Mam pytanie. Mam 2 skrajne człony Bipy PKP produkcji Prefo. Jeśli dobrze zauważyłem, to wagony te mają ten sam numer na środku pod symbolem PKP (?numer wagonu?). Mam pytanie. Czy to normalne, tzn. czy w rzeczywistości Bipa 4-ro członowa na każdym wagonie miała ten sam numer, czy na każdym inny? Zmierzam do zakupu dodatkowych dwóch członów stąd pytanie...

Mam jeszcze kwestię:

Czy TO można zastosować do wagonów produkcji BerlinerTTBahnen ??

Z góry dzięki!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”