widzę, że już masz odpowiedzi.
to wszystko prawda.
a ten towarowy to tzw. "kassel g" - i właśnie te modele mają różne odzwierciedlenie konstrukcji poszycia dachu - poprzeczne lub wzdłużne "prążki"
Laik prosi o pomoc.
Moderator: mod-Moja TT
- krzysztof
- Kontakt:
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Re: Laik prosi o pomoc.
BTTB upadła na początku lat 90-tych ubiegłego wieku.
Majątek upadłej przejęła firma TILLIG Modellbahnen GmbH & Co. KG - www.tillig.com
pozdrawiam
Majątek upadłej przejęła firma TILLIG Modellbahnen GmbH & Co. KG - www.tillig.com
pozdrawiam
Marcin Szwanenfeld
-
- Kontakt:
Ten z poprzedniego postu jest właśnie ze strony, której adres podał mi współforumowicz BDv.
Zdjęcia moich kolejek są tu:

Gdyby ktoś takowych potrzebował to mam je także w dużo większym, dokładniejszym rozmiarze 7.2 megapiksela. W razie potrzeby chętnie wyślę na mejla.
EDIT:
Zdjęcia moich kolejek są tu:

Gdyby ktoś takowych potrzebował to mam je także w dużo większym, dokładniejszym rozmiarze 7.2 megapiksela. W razie potrzeby chętnie wyślę na mejla.
EDIT:
Czy to oznacza, że firma owa nie produkuje już kolejek? Upadła?krzysztof pisze:Twój, to typowy "boczniak" ze schyłku produkcji BTTB
Ostatnio zmieniony 18 lis 2007, 18:00 przez Piotr Pilarski, łącznie zmieniany 2 razy.
- krzysztof
- Kontakt:
witaj!
jeżeli ten wagon ze zdjęcia jest Twój, to typowy "boczniak" ze schyłku produkcji BTTB. one właśnie miały koła (jak opisujesz i jak jest na zdjęciu) z metalową obręczą, sprzęgi wychylne.
numer to szczegół a pasy podłużne lub poprzeczne zdarzały się na dachach dosyć często.
wrzuć fotki jak możesz...
pozdrawiam: krzysztof
p.s. i dopisz sobie do elementarza stron to: http://as.rumia.edu.pl/tt/
jeżeli ten wagon ze zdjęcia jest Twój, to typowy "boczniak" ze schyłku produkcji BTTB. one właśnie miały koła (jak opisujesz i jak jest na zdjęciu) z metalową obręczą, sprzęgi wychylne.
numer to szczegół a pasy podłużne lub poprzeczne zdarzały się na dachach dosyć często.
wrzuć fotki jak możesz...
pozdrawiam: krzysztof
p.s. i dopisz sobie do elementarza stron to: http://as.rumia.edu.pl/tt/
-
- Kontakt:
Dokładnie zbadałem wygląd modeli znajdujących się 'pod' linkiem.
Jeśli chodzi o lokomotywę, to faktycznie modele BTTB bardzo przypominają moją, jednakże nie znalazłem żadnej o wymienionym przeze mnie oznaczeniu...
Wagony osobowe są niezwykle podobne. Jedyna różnica polega na tym, że moje mają srebrne osie z czarnymi kołami, a te ze zdjęć na stronie są całe srebrne - wraz z kołami. Poza tym pod spodem nie znajduje się żaden numer:

Zupełnie niepodobny jest natomiast wagon towarowy. Kolory mają całkowicie inne odcienie. Na podanej przez pana stronie znajdują się zdjęcia wagonów towarowych TILLIG. - Te są praktycznie identyczne, gdyby nie jeden drobny szczegół. - Pasy na dachu mają podłużne, mój ma poprzeczne.
Jeśli chodzi o lokomotywę, to faktycznie modele BTTB bardzo przypominają moją, jednakże nie znalazłem żadnej o wymienionym przeze mnie oznaczeniu...
Wagony osobowe są niezwykle podobne. Jedyna różnica polega na tym, że moje mają srebrne osie z czarnymi kołami, a te ze zdjęć na stronie są całe srebrne - wraz z kołami. Poza tym pod spodem nie znajduje się żaden numer:

Zupełnie niepodobny jest natomiast wagon towarowy. Kolory mają całkowicie inne odcienie. Na podanej przez pana stronie znajdują się zdjęcia wagonów towarowych TILLIG. - Te są praktycznie identyczne, gdyby nie jeden drobny szczegół. - Pasy na dachu mają podłużne, mój ma poprzeczne.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2007, 17:56 przez Piotr Pilarski, łącznie zmieniany 1 raz.
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
Witamy na ForumTT. Najprawdopodobniej chodzi tutaj o modele TT produkcji firmy Berliner TT Bahnen (BTTB). Polecam zajrzec na stronę:
www.zeuke.nl
Znajdziesz tam w zakładce "Modele BTTB" Interesujące Ciebie artykuły opatrzone zdjęciami konkretnych modeli. Uwaga: na górze (obok opcji wyszukiwania) zaznacz polską opcję językową ("Polish")
www.zeuke.nl
Znajdziesz tam w zakładce "Modele BTTB" Interesujące Ciebie artykuły opatrzone zdjęciami konkretnych modeli. Uwaga: na górze (obok opcji wyszukiwania) zaznacz polską opcję językową ("Polish")
-
- Kontakt:
Laik prosi o pomoc.
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Na co dzień nie interesuję się modelarstwem kolejowym, jednakże jakiś czas temu, podczas sprzątania piwnicy znalazłem swoją starą kolejkę. Uprzejmie proszę o pomoc w ustaleniu dotyczących jej szczegółów, takich jak producent, czy model katalogowy.
Za czas jakiś postaram się wrzucić na forum zdjęcia owego taboru.
Do tej pory, poprzez wyszukiwarkę internetową, zdołałem odnaleźć kilka cennych informacji, których prawdziwości nie gwarantuję:
Zdaje się, że producentem kolejki jest firma TILLING, zawiera ona:
- dwa wagony osobowe, trzyosiowe, zielone, z czarnym dachem i oznaczeniem DR
- wagon osobowy, identyczny jak powyższe, jednakże posiadający swego rodzaju 'budkę' na jednym ze swoich końców
- wagon towarowy, dwuosiowy, brązowy z szarym dachem, także z 'budką'
- lokomotywę czarną z czerwonym 'podwoziem' z czterema osiami 'głównymi' i dwiema z mniejszymi 'kółkami', które mają jak się zdaje za zadanie nadawanie jej kierunku podczas jazdy. Uwaga na lokomotywie widnieje oznaczenie 86 460 - o ile to w ogóle istotne.
Z góry serdecznie dziękuję za każdy rodzaj pomocy. Z niecierpliwością oczekuję ewentualnych odpowiedzi.
EDIT:
Zapomniałem dodać, że skala kolejki to chyba TT.
Piotr.
Za czas jakiś postaram się wrzucić na forum zdjęcia owego taboru.
Do tej pory, poprzez wyszukiwarkę internetową, zdołałem odnaleźć kilka cennych informacji, których prawdziwości nie gwarantuję:
Zdaje się, że producentem kolejki jest firma TILLING, zawiera ona:
- dwa wagony osobowe, trzyosiowe, zielone, z czarnym dachem i oznaczeniem DR
- wagon osobowy, identyczny jak powyższe, jednakże posiadający swego rodzaju 'budkę' na jednym ze swoich końców
- wagon towarowy, dwuosiowy, brązowy z szarym dachem, także z 'budką'
- lokomotywę czarną z czerwonym 'podwoziem' z czterema osiami 'głównymi' i dwiema z mniejszymi 'kółkami', które mają jak się zdaje za zadanie nadawanie jej kierunku podczas jazdy. Uwaga na lokomotywie widnieje oznaczenie 86 460 - o ile to w ogóle istotne.
Z góry serdecznie dziękuję za każdy rodzaj pomocy. Z niecierpliwością oczekuję ewentualnych odpowiedzi.
EDIT:
Zapomniałem dodać, że skala kolejki to chyba TT.
Piotr.