Okleina drewniana, folia ?
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
-
- Kontakt:
Re: Okleina drewniana, folia ?
mam nawet taka okleine,ktora sie na cieplo montuje mam zamiar cos fajnego z niej zrobic
-
- Kontakt:
Moje skrzynki sa cale z plyty OSB. Nie maja jakis profili. Wymyslone przeze mnie bo na razie ida na podloge a przy parkiecie mam listwy i nie moglbym ich dosunac wiec maja tylna scianke cofnieta w stosunku do plyty na gorze.
6 skrzynek kazda 100cmx60cm + 2 o innych wymiarach. Za robocizne zaplacilem 120zl.
6 skrzynek kazda 100cmx60cm + 2 o innych wymiarach. Za robocizne zaplacilem 120zl.
-
- Kontakt:
-materiał oraz jego grubośćTempest pisze:na ową cenę ma jakiś wpływ ?
-cięcie ( w Castoramie wycinają taki kawałek jak się chce i za niego się płaci) w przypadku innych marketów trzeba np za płytę 90cmx90cm zapłacić za zużyty do cięcia 1metr kwaratowy materiału
- w przypadku innych miejsc oferujących usługi stolarskie cena usługi zależna jest od tego ile "fachowiec" chce na nas zarobić
- cięcie profili (wyrzynarką lub laserem)
-skręcanie skrzynki w całość (samemu lub na zamówienie)
Myślę że wymieniłem najważniejsze czynniki mające wpływ na cenę końcową.
- brovarek
- Kontakt:
Profile dwutorowe we wszystkich typach mogę Ci zaproponować za 24 zł za komplet. Reszta skrzynki to pestka , w granicach 30 zł za 2 szt skrzynek kompletnych juz spokojnie zrobisz sobie sam. Jesli chcesz, pisz na priv. M
- Tempest
- Kontakt:
Jako że to mój pierwszy post na ForumTT wypada się przywitać.
Witam więc wszystkich miłośników pomniejszonej sto dwadzieścia razy kolei.
Jakiś tydzień temu zakupiłem sobie zestaw cyfrowy startowy z V180 co spowodowało że z początkującego HaZerowca stałem się również początkującym TeTetkowiczem choć zestaw z powodu służbowych wyjazdów leży jeszcze w pudełku. Może w niedzielę nastąpi pierwsze odpalenie. Muszę się jednak przyznać że jestem różnocześnie OMC (O Mało Co) N-kowiczem bo z zamówionych torów, loka i wagonów sklep ynternetowy przysłał mi na razie jedynie 1 wagon, kilka prostych i ilość łuków o 1 mniejszą niż jest wymagana do zrobienia pełnego kółka
A teraz przejdę do konkretów czyli zapytam o cenę usługi stolarskiej czyli ile stolarz skasował za zrobienie skrzynek i jaka jest ich konstrukcja co pewnikiem na ową cenę ma jakiś wpływ ?
Mam zamiar w niedalekiej przyszłości zamówić coś u "mojego" stolarza i chciałbym zorientować się ile kasuje konkurencja.
Witam więc wszystkich miłośników pomniejszonej sto dwadzieścia razy kolei.
Jakiś tydzień temu zakupiłem sobie zestaw cyfrowy startowy z V180 co spowodowało że z początkującego HaZerowca stałem się również początkującym TeTetkowiczem choć zestaw z powodu służbowych wyjazdów leży jeszcze w pudełku. Może w niedzielę nastąpi pierwsze odpalenie. Muszę się jednak przyznać że jestem różnocześnie OMC (O Mało Co) N-kowiczem bo z zamówionych torów, loka i wagonów sklep ynternetowy przysłał mi na razie jedynie 1 wagon, kilka prostych i ilość łuków o 1 mniejszą niż jest wymagana do zrobienia pełnego kółka

A teraz przejdę do konkretów czyli zapytam o cenę usługi stolarskiej czyli ile stolarz skasował za zrobienie skrzynek i jaka jest ich konstrukcja co pewnikiem na ową cenę ma jakiś wpływ ?
Mam zamiar w niedalekiej przyszłości zamówić coś u "mojego" stolarza i chciałbym zorientować się ile kasuje konkurencja.
- Mariusz
- Kontakt:
Śmiało
Pokazuj, ktoś się czegoś nauczy, ktoś skrytykuje i o to tutaj chodzi 

-
- Kontakt:
Na razie nie ma sie czym chwalic. Sterta skrzynek na podlodze.
Dzieki za podpowiedzi. Znalazlem folie czarna drewnopodobna w Bricomarche. Do tego szpachel jakis do drewna. Zobaczymy co wyjdzie przez weekend
Dzieki za podpowiedzi. Znalazlem folie czarna drewnopodobna w Bricomarche. Do tego szpachel jakis do drewna. Zobaczymy co wyjdzie przez weekend

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Mówisz, masz.Paweł Basiński pisze:... wątek przenieść do odpowiedniego działu -

-
- Kontakt:
Pochwal się i tutaj
swoimi pracami!
A tak a propo to może wątek przenieść do odpowiedniego działu - może się komuś przydać na przyszłość!
pozdrawiam
Paweł

A tak a propo to może wątek przenieść do odpowiedniego działu - może się komuś przydać na przyszłość!
pozdrawiam
Paweł
-
- Kontakt:
Tak, zdaje sobie sprawe ze OSB rowna nie jest i myslalem zeby to wyszpachlowac jakas masa najpierw.
Chodzi tylko o przody zeby nie straszyly pstrokatymi ciapkami drewna. Generalnie to docelowo przody skrzynek beda zakryte przez meble ale jak odchyle czolo szafki to bedzie widac przody wiec chyba je zakleje jednak zeby w miare estetycznie to wygladalo.
A buduje moduly pod amerykance w H0.
Chodzi tylko o przody zeby nie straszyly pstrokatymi ciapkami drewna. Generalnie to docelowo przody skrzynek beda zakryte przez meble ale jak odchyle czolo szafki to bedzie widac przody wiec chyba je zakleje jednak zeby w miare estetycznie to wygladalo.
A buduje moduly pod amerykance w H0.
-
- Kontakt:
Zawsze można zaszpachlować OSB przed położeniem tapetybrovarek pisze:Znajdziesz takie okleiny rzeczywiscie w sklepie z tapetami, tyle,ze na OSB wyjdzie każda nierówność czyli będzie kaszana, ...

Dlatego, pisałem że na równą powierzchnię kłaść tapetę.
Można jak napisałeś spróbować grubszej tapety ( zmywalne są grubsze i troszkę lepszej jakości - bardziej trwałe )
Fornir jest bardzo fajny - tylko koszty... boczek wyjdzie już drogo a całość ;(
pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony 09 lis 2007, 08:45 przez Paweł Basiński, łącznie zmieniany 1 raz.
- brovarek
- Kontakt:
Znajdziesz takie okleiny rzeczywiscie w sklepie z tapetami, tyle,ze na OSB wyjdzie każda nierówność czyli będzie kaszana, no ale da sie zerwać. Podobne , aczkolwiek grubsze , wygladajaca jak okleina do brzegów płyt tylko w odpowiednim wymiarze, jest dostępna w sklepie z akcesoriami stolarskimi. Trzecia opcja to fornir, który najłatwiej przykleisz wikolem, tu już masz do wyboru sporo rodzajów + egzotyka.Jakies takie folie czy tez okleiny. Orientuje sie ktos moze? Gdzie tego szukac?
- Mariusz
- Kontakt:
Co budujesz Arku
W jakiej skali
Pochwal się

W jakiej skali

Pochwal się

-
- Kontakt:
Ja kiedyś się spotkałem, że koleś oklejał szafy i inne meble o płaskich ścianach ...... tapetą imitującą drewno 
Najnormalniej w świecie przyklejał to klejem to tapet
i to nawet jakoś wyszło i wyglądało!
Czyli... wizyta w sklepie z tapetami
do koloru do wyboru
pozdrawiam
Paweł
PS
Te skrzyneczki to kolejne moduły?
Się pytam bo podobno moduły mają być jakosik malowane wg norm Fremo

Najnormalniej w świecie przyklejał to klejem to tapet

Czyli... wizyta w sklepie z tapetami

pozdrawiam
Paweł
PS
Te skrzyneczki to kolejne moduły?
Się pytam bo podobno moduły mają być jakosik malowane wg norm Fremo

-
- Kontakt:
Okleina drewniana, folia ?
Wlasnie odebralem od stolarza skrzynki. Cale sa zrobione z plyty OSB. I tak pomyslalem zeby przody zrobic jakos ladniej.
Cos mi swita ze sa jakies okleiny ktore mozna na cieplo przykleic do drewna. Jakies takie folie czy tez okleiny. Orientuje sie ktos moze? Gdzie tego szukac?
Cos mi swita ze sa jakies okleiny ktore mozna na cieplo przykleic do drewna. Jakies takie folie czy tez okleiny. Orientuje sie ktos moze? Gdzie tego szukac?