Sterowanie

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Sterowanie

Post autor: ArturSchŁ »

WojtekTT pisze:...wyczytałem że jednak multimaus jest lepszy od Lenza
To dyskusyjna opinia, wszystko zależy od zastosowania i potrzeb.
:lol:
Może lepiej zaczekać, bo lada moment ma się ukazać set cyfrowy Roco z Ludmiłą i wagonami za ok 180 EUR ??

Odpowiadając na Twoje pytanie, TAK.
:P
WojtekTT
Kontakt:

Post autor: WojtekTT »

Witam serdecznie szanowne grono TTkowiczów przeważnie na każde moje pytanie które chcę zadać padła już odpowiedź. Ale jak znawców tematu wolę przed zrobieniem jakiegoś głupstwa. Właśnie jestem na etapie przenosin z analogu na DCC i powiem szczerze, że jestem przerażony ilością informacji.

A teraz w wielkim skrócie- potrzeba mi sterowania do DCC, wyczytałem że jednak multimaus jest lepszy od Lenza i pojawia się oto taka oferta na allegro http://www.allegro.pl/item433143898_zes ... _nowy.html i mam pytanie czy taki zestaw wystarczy na początek do sterowania samymi kolejkami po makiecie? Na chwilę obecną nie będzie sterowania zwrotnicami i innymi urządzeniami- tylko lokomotywy.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

ArturSch pisze:FZ1 ma 2 wyjścia:
* 16 V prądu zmiennego max 1,2 A i
* +/- 2-12 V prądu stałego max 1,2 A.
mam do zasilenia 5 odcinków
Jeśli je wszystkie chcesz zasilić z tego jednego FZ1 to po prostu segmentujesz tor i bez dodatkowej elektroniki wszystkie pięć odcików będzie zasilane identycznie czyli 5 lokomotyw będzie jadnakowo przyspieszać/zwalniać tak jak ustawisz pokrętło (oczywiście kazda lokomotywka może mieć inną charakterystykę, ale to tu pomijamy).

Wadą takiego rozwiązania jest to, nawet jeśli w każdy z pięciu segmentów wtrącisz regulowany rezystor, że wszystkie będą jechać w tę samą stronę, jak cofniesz jeden - będą się cofać wszystkie. Wtrącone rezystory to technicznie nie jest najlepsze rozwiązanie lepiej zastosować układ regulowanego zasilacza ale to trzeba zaprojektować (albo znaleść podpadający schemat) wykonać płytkę i polutować.

Wydaje mi się, że prościej jest np z allegro zakupić jeszcze 4 zasilacze choćby najprostsze - masz wtedy pełną kontrolę nad każdym segmentem osobno.

Aż się prosi do DCC migrować :-)
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Sterowanie

Post autor: gbbsoft »

BR101 112-1 pisze:Co prawda jest to dział DCC, ale tu chyba to pytanie najbardziej pasuje:

:arrow: Chcę sterować makietą za pomocą regulowanych rezystorów,
mam do zasilenia 5 odcinków
:arrow: Transformator mam FZ1

:arrow: Co jest mi potrzebne?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”