Makieta-początki
Moderator: mod-Makieta
- Mariusz
- Kontakt:
Re: Makieta-początki
Tu masz pełno planów makiet i ich zdjęc:
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=1543& ... any+makiet
Przejrzyj dokładnie dział z makietami i przyjrzyj się co inni tu robią i jak robią.
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=1543& ... any+makiet
Przejrzyj dokładnie dział z makietami i przyjrzyj się co inni tu robią i jak robią.
-
- Kontakt:
Możesz zobaczyć ten układ.
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=2821
Przy okazji garść domków Auhagena "poudoskonalana".
Oosbiscie używałem różnych rzeczy: posypki Fallera (bo takie dostałem w sklepie). Wykorzystałem też zestaw startowy Auhagena do zieleni (różne maty, drzewa, krzaki, posypki itp.). Także trochę HEKI, ale to jest drogie (drzewa, żywopłoty, trzcina itp.).
Drogę zrobiłem z taśmy Fallera do N (kostka granitowa, pakowana po dwa arkusze).
Tory ułożyłem na podkładach styropianowych Tilliga - to rozwiązanie także pozwala uniknąć wyspywania szutru, a wyglądają lepiej od "Bettungsgleis).
W tej chwili rusza budowa góry nakrywającej tunel.
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=2821
Przy okazji garść domków Auhagena "poudoskonalana".
Oosbiscie używałem różnych rzeczy: posypki Fallera (bo takie dostałem w sklepie). Wykorzystałem też zestaw startowy Auhagena do zieleni (różne maty, drzewa, krzaki, posypki itp.). Także trochę HEKI, ale to jest drogie (drzewa, żywopłoty, trzcina itp.).
Drogę zrobiłem z taśmy Fallera do N (kostka granitowa, pakowana po dwa arkusze).
Tory ułożyłem na podkładach styropianowych Tilliga - to rozwiązanie także pozwala uniknąć wyspywania szutru, a wyglądają lepiej od "Bettungsgleis).
W tej chwili rusza budowa góry nakrywającej tunel.
-
- Kontakt:
Makieta
Polecam wizyte w sklepach internetowych, np. Modelarski, Modelmania, Świat kolejek itd.
Tam wybierzesz wszelkie potrzebne sprawy. Pozdrawiam Krzysztof
Tam wybierzesz wszelkie potrzebne sprawy. Pozdrawiam Krzysztof
- SU46-046
- Kontakt:
Re: Budowa makiety
Plan mam, chcę tory w koło, a w środku drogi jakieś budynki itp. Myślę że to dobry pomysł? Domki tak, raczej będę robił sam, w internecie jest tego mnóstwo.Gloow pisze:Skoro już przemyślałeś i "zabezpieczyłeś" przestrzeń pod makietę to powiedz jeszcze co dokładnie chcesz na niej mieć, ...
Już się zdecydowałem że będzie to tort i mnie nie przekonujcie.Krzysztof F pisze:Na początek zdecyduj sie co do układu torowego makiety (torTT) albo moduł.

Ostatnio zmieniony 02 lis 2007, 11:37 przez SU46-046, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Kontakt:
Budowa makiety
Na początek zdecyduj sie co do układu torowego makiety (torTT) albo moduł. Możesz wybrać z katalogów na naszym forum albo wymyslic coś samemu. Nastepnie dobrze narysowac układ torowy na planie w skali 1:1. Pomocny może byc Ci tu szablon - do nabycia np. w Modelmenii Uwaga - szablon do torów modelowych. Uzywaj torów wyłacznie modelowych lub bettungs - odpadnie Ci wtedy szutrowanie podtorza. Promień skrętu minimum 310 mm, zalecany większy. Z wyrysowanego planu wyliczysz ilośc potrzbnych odcinków torów, zwrotnic itd.Pamiętaj o elektryce na makiecie - tory specjalne. Budynki, domki - możesz zdecydować, czy jesteś zwolennikiem trzymania skali TT , czy możesz pozwolic sobie na dowolność. Producenci (AUHAGEN, FALLER) oferują modele do montażu albo w ścisłej skali TT albo w skali tzw. przjściowej tj. 1 :100 (do TT i do HO).Wyboru dworców, budynków itd. dokonasz sam.
Konstrukcja płyty - wyłącznie sklejka oparta na ramie z litego drewna lub w/g zaleceń sTTandartu. Sposoby, materiały, kleje - opisywane szeroko na forum. Uwaga! nie rób typowego błędu - zpaomnij o matach (sam ten błąd zrobiłem) wyłącznie podspypki.
Jak będziesz juz miał plan - zanim zaczniesz montaż - pytaj.
Lepiej kilka razy zapytać a potem nie mieć problemu.Nie śpiesz sie. Przemyśl dokładnie swoje działania.Określ ilość miejsca na makietę- od tego zależy rozmiar płytylub modułu.
Zawsze możesz liczyć na radę czy pomoc.
Powodzenia
Krzysztof
Konstrukcja płyty - wyłącznie sklejka oparta na ramie z litego drewna lub w/g zaleceń sTTandartu. Sposoby, materiały, kleje - opisywane szeroko na forum. Uwaga! nie rób typowego błędu - zpaomnij o matach (sam ten błąd zrobiłem) wyłącznie podspypki.
Jak będziesz juz miał plan - zanim zaczniesz montaż - pytaj.
Lepiej kilka razy zapytać a potem nie mieć problemu.Nie śpiesz sie. Przemyśl dokładnie swoje działania.Określ ilość miejsca na makietę- od tego zależy rozmiar płytylub modułu.
Zawsze możesz liczyć na radę czy pomoc.
Powodzenia
Krzysztof
-
- Kontakt:
Skoro już przemyślałeś i "zabezpieczyłeś" przestrzeń pod makietę to powiedz jeszcze co dokładnie chcesz na niej mieć, wtedy można coś kombinować z posypkami. To samo tyczy się domków. Chcesz torta z "miastem" czy raczej tereny miejskie? Domki swoją drogą starałbym się robić we własnym zakresie, przyjemniej i taniej niż kupować gotowe.
- SU46-046
- Kontakt:
Koledzy mam już to, chodzi mi teraz o rzeczy takie jak podsypki, domki itp. Czekam na odpowiedź. 

Ostatnio zmieniony 01 lis 2007, 17:24 przez SU46-046, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Zawsze zaczynamy od konstrukcji mechanicznej czy to torTTa czy modułu sTTandardowego. Potrzebne materiały to sklejka, listwy, klej, wkręty (polecam do ścianek gipsokartonowych).SU46-046 pisze:.... najpotrzebniejsze rzeczy i potem stopniowo kolejne.
- Adamczewski
- Kontakt:
Przemyśl jeszcze budowę makiety z modułów, stopniowo, po kolei moduł po module. Ja też myślałem nad tortem, ale doszedłem do wniosku że na tort i tak nie miałbym miejsca, a po drugie chyba łatwiej bedzie uczyć się na modułach - w razie co, jeden moduł będzie jako poligon, a nie cała makieta. Ja co prawda jeszcze nie zacząłem eksperymentować, na razie czekam na materiał na skrzynki, ale jak będę cos miał to zamieszczę relację z placu boju.
- SU46-046
- Kontakt:
To co napisałes już mam, teraz co dalej. 

- bartekdj
- Kontakt:
Czesc,
ja przymierzam się już ho ho dobre 2 lata do budowy makiety i niestety nici....
co jest potrzebne : na pewno miejsce, dużo miejsca , dostęp do prądu
po drugie : skonstruowanie konstrukcji (stół itp..)
po trzecie: konieczność zrobienia planu, wyliczyć, obliczyć , przymierzać i kupować tory
kolejne rzeczy dopiero po zrobieniu tego....
nie rób zakupów zbyt pochopnie, napoczątku myślę, to co Ci napisalem , później kieruj się epoką i tak trzmaj.
P.s. od czasu do czasu podpatruj , dopytuj tu
ja przymierzam się już ho ho dobre 2 lata do budowy makiety i niestety nici....
co jest potrzebne : na pewno miejsce, dużo miejsca , dostęp do prądu

po drugie : skonstruowanie konstrukcji (stół itp..)
po trzecie: konieczność zrobienia planu, wyliczyć, obliczyć , przymierzać i kupować tory
kolejne rzeczy dopiero po zrobieniu tego....
nie rób zakupów zbyt pochopnie, napoczątku myślę, to co Ci napisalem , później kieruj się epoką i tak trzmaj.
P.s. od czasu do czasu podpatruj , dopytuj tu

Ostatnio zmieniony 01 lis 2007, 17:06 przez bartekdj, łącznie zmieniany 1 raz.
- SU46-046
- Kontakt:
Makieta-początki
Witam, mam zamiar niedługo budowac makietę. Nie stac mnie żeby odrazu zakupic wszystko co potrzeba do jej budowy. Chciałbym kupic najpotrzebniejsze rzeczy i potem stopniowo kolejne. Jeśli moglibyście mi powiedziec co jest najbardziej potrzebne to bardzo byłbym wdzięczny. Pozdrawiam 

Ostatnio zmieniony 01 lis 2007, 17:05 przez SU46-046, łącznie zmieniany 1 raz.