Makieta-początki

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Re: Makieta-początki

Post autor: Mariusz »

Tu masz pełno planów makiet i ich zdjęc:

http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=1543& ... any+makiet

Przejrzyj dokładnie dział z makietami i przyjrzyj się co inni tu robią i jak robią.
mradwan
Kontakt:

Post autor: mradwan »

Możesz zobaczyć ten układ.

http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=2821

Przy okazji garść domków Auhagena "poudoskonalana".

Oosbiscie używałem różnych rzeczy: posypki Fallera (bo takie dostałem w sklepie). Wykorzystałem też zestaw startowy Auhagena do zieleni (różne maty, drzewa, krzaki, posypki itp.). Także trochę HEKI, ale to jest drogie (drzewa, żywopłoty, trzcina itp.).

Drogę zrobiłem z taśmy Fallera do N (kostka granitowa, pakowana po dwa arkusze).

Tory ułożyłem na podkładach styropianowych Tilliga - to rozwiązanie także pozwala uniknąć wyspywania szutru, a wyglądają lepiej od "Bettungsgleis).

W tej chwili rusza budowa góry nakrywającej tunel.
Krzysztof F
Kontakt:

Makieta

Post autor: Krzysztof F »

Polecam wizyte w sklepach internetowych, np. Modelarski, Modelmania, Świat kolejek itd.
Tam wybierzesz wszelkie potrzebne sprawy. Pozdrawiam Krzysztof
Awatar użytkownika
SU46-046
Kontakt:

Re: Budowa makiety

Post autor: SU46-046 »

Gloow pisze:Skoro już przemyślałeś i "zabezpieczyłeś" przestrzeń pod makietę to powiedz jeszcze co dokładnie chcesz na niej mieć, ...
Plan mam, chcę tory w koło, a w środku drogi jakieś budynki itp. Myślę że to dobry pomysł? Domki tak, raczej będę robił sam, w internecie jest tego mnóstwo.
Krzysztof F pisze:Na początek zdecyduj sie co do układu torowego makiety (torTT) albo moduł.
Już się zdecydowałem że będzie to tort i mnie nie przekonujcie. :mrgreen: Miejsca mam nawet dużo. Z budynków kupnych to raczej będzie tylko dworzec. A co do elektryki to nie bardzo się na tym znam ale chciałbym żeby nocą mój tort był "żywy" to znaczy jakieś latarnie itp. Tu też możecie mi dawać rady. Tak, płytę mam dosyc twardą sklejkę więc powinno byc OK. A co do mat to faktycznie dobrze, że o tym napisałeś bo miałem zamiar brać rolkę. No i tu własnie chodzi mi o to, żebyście doradzali jakie posypki itp. rzeczy, to znaczy które są najlepsze i w miarę tanie. Pozdrawiam i dziękuje za dotąd okazaną pomoc.
Ostatnio zmieniony 02 lis 2007, 11:37 przez SU46-046, łącznie zmieniany 4 razy.
Krzysztof F
Kontakt:

Budowa makiety

Post autor: Krzysztof F »

Na początek zdecyduj sie co do układu torowego makiety (torTT) albo moduł. Możesz wybrać z katalogów na naszym forum albo wymyslic coś samemu. Nastepnie dobrze narysowac układ torowy na planie w skali 1:1. Pomocny może byc Ci tu szablon - do nabycia np. w Modelmenii Uwaga - szablon do torów modelowych. Uzywaj torów wyłacznie modelowych lub bettungs - odpadnie Ci wtedy szutrowanie podtorza. Promień skrętu minimum 310 mm, zalecany większy. Z wyrysowanego planu wyliczysz ilośc potrzbnych odcinków torów, zwrotnic itd.Pamiętaj o elektryce na makiecie - tory specjalne. Budynki, domki - możesz zdecydować, czy jesteś zwolennikiem trzymania skali TT , czy możesz pozwolic sobie na dowolność. Producenci (AUHAGEN, FALLER) oferują modele do montażu albo w ścisłej skali TT albo w skali tzw. przjściowej tj. 1 :100 (do TT i do HO).Wyboru dworców, budynków itd. dokonasz sam.
Konstrukcja płyty - wyłącznie sklejka oparta na ramie z litego drewna lub w/g zaleceń sTTandartu. Sposoby, materiały, kleje - opisywane szeroko na forum. Uwaga! nie rób typowego błędu - zpaomnij o matach (sam ten błąd zrobiłem) wyłącznie podspypki.
Jak będziesz juz miał plan - zanim zaczniesz montaż - pytaj.
Lepiej kilka razy zapytać a potem nie mieć problemu.Nie śpiesz sie. Przemyśl dokładnie swoje działania.Określ ilość miejsca na makietę- od tego zależy rozmiar płytylub modułu.
Zawsze możesz liczyć na radę czy pomoc.
Powodzenia
Krzysztof
Gloow
Kontakt:

Post autor: Gloow »

Skoro już przemyślałeś i "zabezpieczyłeś" przestrzeń pod makietę to powiedz jeszcze co dokładnie chcesz na niej mieć, wtedy można coś kombinować z posypkami. To samo tyczy się domków. Chcesz torta z "miastem" czy raczej tereny miejskie? Domki swoją drogą starałbym się robić we własnym zakresie, przyjemniej i taniej niż kupować gotowe.
Awatar użytkownika
SU46-046
Kontakt:

Koledzy mam już to, chodzi mi teraz o rzeczy takie jak podsypki, domki itp. Czekam na odpowiedź. ;)
Ostatnio zmieniony 01 lis 2007, 17:24 przez SU46-046, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

SU46-046 pisze:.... najpotrzebniejsze rzeczy i potem stopniowo kolejne.
Zawsze zaczynamy od konstrukcji mechanicznej czy to torTTa czy modułu sTTandardowego. Potrzebne materiały to sklejka, listwy, klej, wkręty (polecam do ścianek gipsokartonowych).
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Post autor: Adamczewski »

Przemyśl jeszcze budowę makiety z modułów, stopniowo, po kolei moduł po module. Ja też myślałem nad tortem, ale doszedłem do wniosku że na tort i tak nie miałbym miejsca, a po drugie chyba łatwiej bedzie uczyć się na modułach - w razie co, jeden moduł będzie jako poligon, a nie cała makieta. Ja co prawda jeszcze nie zacząłem eksperymentować, na razie czekam na materiał na skrzynki, ale jak będę cos miał to zamieszczę relację z placu boju.
Awatar użytkownika
SU46-046
Kontakt:

To co napisałes już mam, teraz co dalej. :P
Awatar użytkownika
bartekdj
Kontakt:

Post autor: bartekdj »

Czesc,
ja przymierzam się już ho ho dobre 2 lata do budowy makiety i niestety nici....
co jest potrzebne : na pewno miejsce, dużo miejsca , dostęp do prądu :)
po drugie : skonstruowanie konstrukcji (stół itp..)
po trzecie: konieczność zrobienia planu, wyliczyć, obliczyć , przymierzać i kupować tory
kolejne rzeczy dopiero po zrobieniu tego....

nie rób zakupów zbyt pochopnie, napoczątku myślę, to co Ci napisalem , później kieruj się epoką i tak trzmaj.

P.s. od czasu do czasu podpatruj , dopytuj tu :)
Ostatnio zmieniony 01 lis 2007, 17:06 przez bartekdj, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SU46-046
Kontakt:

Makieta-początki

Witam, mam zamiar niedługo budowac makietę. Nie stac mnie żeby odrazu zakupic wszystko co potrzeba do jej budowy. Chciałbym kupic najpotrzebniejsze rzeczy i potem stopniowo kolejne. Jeśli moglibyście mi powiedziec co jest najbardziej potrzebne to bardzo byłbym wdzięczny. Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 01 lis 2007, 17:05 przez SU46-046, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”