Planowana makieta modułowa

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
gemol
Kontakt:

Re: Planowana makieta modułowa

Post autor: gemol »

Proponuję wprowadzić do Sttandardu odnośny zapis dotyczący siateczki. Nie trzeba będzie malować boczków. :mrgreen:
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
TrinonH0
Kontakt:

Post autor: TrinonH0 »

no mniej więcej
ale zachaczona do boku skrzyni jakoś tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

TrinonH0 pisze:a najlepiej jeśli można zrobić siateczke (...) wicie co mi lata po głowie
Taka jak w Ping-Pongu ??
:mrgreen:
TrinonH0
Kontakt:

Post autor: TrinonH0 »

a najlepiej jeśli można zrobić siateczke (którą można szybko zdemontować) na boku modułu. mam nadzieje że wicie co mi lata po głowie
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

BarTTek pisze:Nie prościej kupić zwykłą plexi ?? Przykręcić na wkręty tak aby estetycznie wyglądało i po problemie, sam planuję tak zrobić na makiecie ;)
Można jeszcze zrobić imitację muru oporowego.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2007, 12:34 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

Nie prościej kupić zwykłą plexi ?? Przykręcić na wkręty tak aby estetycznie wyglądało i po problemie, sam planuję tak zrobić na makiecie ;)
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Re: Plany makiety modułowej

Post autor: Jacekk »

ArturSch pisze:Pozostają tylko bandy (płotki) jak w wyścigach samochodzików !!
Też o tym myślałem, tylko nie wiem czy nie oszpecą całości i nie wiem gdzie można takie coś kupić.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 29 sie 2007, 12:21 przez Jacekk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Jacekk pisze:... tor w niektórych miejscach biegnie jakieś 4,5 cm od krawędzi ..
Mam podobnie (5 cm).
:cry:
Pozostają tylko bandy (płotki) jak w wyścigach samochodzików !!
:/
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

gemol pisze:Z twojego postu wywnioskowałem, że zakupiłeś już stosowne Auhageny i koniecznie chcesz coś z nimi zrobić. OK, ale zrób to z sensem.
Nie, nie kupiłem jeszcze budynków.
gemol pisze:Zastanów się najpierw, co docelowo chcesz osiągnąć /zaprojektuj całość
Zaprojektowałem 3 moduły, każdy o długości jednego metra (po kliknięciu rysunek powiększa się ) Obrazek Niestety moduły będą miały 30cm szerokości, a tor w niektórych miejscach biegnie jakieś 4,5 cm od krawędzi i wystarczy jedno trącenie i loka rozbija się o podłogę :( Jest to dość poważny problem, dlatego zastanowię się nad tym projektem :/

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 29 sie 2007, 11:51 przez Jacekk, łącznie zmieniany 2 razy.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Jacekk pisze: Jak na razie jednynym odpowiadającym mi projektem jest coś takiego. Jedna skrzynia o wymiarach 30/100 cm.
Jak na kilkumetrową makietę to niewiele. :)
Przede wszystkim jeśli bierzesz się za projektowanie makiety - zaprojektuj od razu całość, a nie poszczególne moduły. A skoro mowa o modułach zastanów się, czy nie warto zrobić zgodnie ze Sttandardem.
Z uwag krytycznych - bardzo dużo urządzeń i budynków jak na tak małą powierzchnię, domek dróżnika przy lokomotywowni !! ?? - rozumiem, że będzie jeszcze przejazd przez kanał oczystkowy/remontowy. ??

Zastanów się najpierw, co docelowo chcesz osiągnąć /zaprojektuj całość/, a później systematycznie buduj moduł po module. Z twojego postu wywnioskowałem, że zakupiłeś już stosowne Auhageny i koniecznie chcesz coś z nimi zrobić. OK, ale zrób to z sensem.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2007, 20:16 przez gemol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Planowana makieta modułowa

Kilka dni temu znalazłem miejsce w piwnicy na makietę modułową. Szybko się okazało, że to miejsce się nie nadaje, ponieważ tory bardzo szybko tam zardzewieją. Przemyślałem to i wpadłem na pomysł, że mogę zrobić makietę modułową w domu, tyle, że własnego projektu. Jedynym ograniczeniem jest jej wielkość. Może mieć zaledwie 30cm szerokości, ale za to długa na kilka metrów.
Na kartkach rysowałem projekty, jednak szybko przekonałem się, że nie przedstawiają wszystkiego dokładnie, dlatego zainstalowałem TT cad i tam wykonałem projekt. Jak na razie jednynym odpowiadającym mi projektem jest coś takiego. Jedna skrzynia o wymiarach 30/100 cm.
Obrazek
W lewym, górnym rogu parowozownia - Auhagen 13233
W prawym, górnym rogu domek dróżnika - Auhagen 13287
W lewym dolnym rogu stanowisko nawęglania + kran - Auhagen 13293
A na prawo kanał remontowy - Auhagen 43561
W projekcie zastosowałem rozjazdy EW3 i chyba tak już zostanie. Całkiem po lewej stronie kozły oporowe, a po prawej tor ciągnie się aż do końca. Co myślicie o tym ?? Zostawić tak jak jest, czy może coś zmienić ??
Drugim ograniczeniem są fundusze , dlatego prace rozpoczęły by się dopiero jesienią, a jeżeli skończę ten moduł to pomyślę nad następnym.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2007, 09:00 przez Jacekk, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”