Planowana makieta modułowa
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: Planowana makieta modułowa
Proponuję wprowadzić do Sttandardu odnośny zapis dotyczący siateczki. Nie trzeba będzie malować boczków. 

-
- Kontakt:
no mniej więcej
ale zachaczona do boku skrzyni jakoś tak:

ale zachaczona do boku skrzyni jakoś tak:

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Taka jak w Ping-PonguTrinonH0 pisze:a najlepiej jeśli można zrobić siateczke (...) wicie co mi lata po głowie

-
- Kontakt:
a najlepiej jeśli można zrobić siateczke (którą można szybko zdemontować) na boku modułu. mam nadzieje że wicie co mi lata po głowie
- KrzyszTTof
- Kontakt:
Można jeszcze zrobić imitację muru oporowego.BarTTek pisze:Nie prościej kupić zwykłą plexiPrzykręcić na wkręty tak aby estetycznie wyglądało i po problemie, sam planuję tak zrobić na makiecie
Ostatnio zmieniony 29 sie 2007, 12:34 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Nie prościej kupić zwykłą plexi
Przykręcić na wkręty tak aby estetycznie wyglądało i po problemie, sam planuję tak zrobić na makiecie 

- Jacekk
- Kontakt:
Re: Plany makiety modułowej
Też o tym myślałem, tylko nie wiem czy nie oszpecą całości i nie wiem gdzie można takie coś kupić.ArturSch pisze:Pozostają tylko bandy (płotki) jak w wyścigach samochodzików
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 29 sie 2007, 12:21 przez Jacekk, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Mam podobnie (5 cm).Jacekk pisze:... tor w niektórych miejscach biegnie jakieś 4,5 cm od krawędzi ..

Pozostają tylko bandy (płotki) jak w wyścigach samochodzików

- Jacekk
- Kontakt:
Nie, nie kupiłem jeszcze budynków.gemol pisze:Z twojego postu wywnioskowałem, że zakupiłeś już stosowne Auhageny i koniecznie chcesz coś z nimi zrobić. OK, ale zrób to z sensem.
Zaprojektowałem 3 moduły, każdy o długości jednego metra (po kliknięciu rysunek powiększa się )gemol pisze:Zastanów się najpierw, co docelowo chcesz osiągnąć /zaprojektuj całość

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 29 sie 2007, 11:51 przez Jacekk, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Jak na kilkumetrową makietę to niewiele.Jacekk pisze: Jak na razie jednynym odpowiadającym mi projektem jest coś takiego. Jedna skrzynia o wymiarach 30/100 cm.

Przede wszystkim jeśli bierzesz się za projektowanie makiety - zaprojektuj od razu całość, a nie poszczególne moduły. A skoro mowa o modułach zastanów się, czy nie warto zrobić zgodnie ze Sttandardem.
Z uwag krytycznych - bardzo dużo urządzeń i budynków jak na tak małą powierzchnię, domek dróżnika przy lokomotywowni

Zastanów się najpierw, co docelowo chcesz osiągnąć /zaprojektuj całość/, a później systematycznie buduj moduł po module. Z twojego postu wywnioskowałem, że zakupiłeś już stosowne Auhageny i koniecznie chcesz coś z nimi zrobić. OK, ale zrób to z sensem.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2007, 20:16 przez gemol, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jacekk
- Kontakt:
Planowana makieta modułowa
Kilka dni temu znalazłem miejsce w piwnicy na makietę modułową. Szybko się okazało, że to miejsce się nie nadaje, ponieważ tory bardzo szybko tam zardzewieją. Przemyślałem to i wpadłem na pomysł, że mogę zrobić makietę modułową w domu, tyle, że własnego projektu. Jedynym ograniczeniem jest jej wielkość. Może mieć zaledwie 30cm szerokości, ale za to długa na kilka metrów.
Na kartkach rysowałem projekty, jednak szybko przekonałem się, że nie przedstawiają wszystkiego dokładnie, dlatego zainstalowałem TT cad i tam wykonałem projekt. Jak na razie jednynym odpowiadającym mi projektem jest coś takiego. Jedna skrzynia o wymiarach 30/100 cm.

W lewym, górnym rogu parowozownia - Auhagen 13233
W prawym, górnym rogu domek dróżnika - Auhagen 13287
W lewym dolnym rogu stanowisko nawęglania + kran - Auhagen 13293
A na prawo kanał remontowy - Auhagen 43561
W projekcie zastosowałem rozjazdy EW3 i chyba tak już zostanie. Całkiem po lewej stronie kozły oporowe, a po prawej tor ciągnie się aż do końca. Co myślicie o tym
Zostawić tak jak jest, czy może coś zmienić
Drugim ograniczeniem są fundusze , dlatego prace rozpoczęły by się dopiero jesienią, a jeżeli skończę ten moduł to pomyślę nad następnym.
Na kartkach rysowałem projekty, jednak szybko przekonałem się, że nie przedstawiają wszystkiego dokładnie, dlatego zainstalowałem TT cad i tam wykonałem projekt. Jak na razie jednynym odpowiadającym mi projektem jest coś takiego. Jedna skrzynia o wymiarach 30/100 cm.

W lewym, górnym rogu parowozownia - Auhagen 13233
W prawym, górnym rogu domek dróżnika - Auhagen 13287
W lewym dolnym rogu stanowisko nawęglania + kran - Auhagen 13293
A na prawo kanał remontowy - Auhagen 43561
W projekcie zastosowałem rozjazdy EW3 i chyba tak już zostanie. Całkiem po lewej stronie kozły oporowe, a po prawej tor ciągnie się aż do końca. Co myślicie o tym

Drugim ograniczeniem są fundusze , dlatego prace rozpoczęły by się dopiero jesienią, a jeżeli skończę ten moduł to pomyślę nad następnym.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2007, 09:00 przez Jacekk, łącznie zmieniany 3 razy.