Czasowe wylaczenie

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
andrzejc
Kontakt:

Re: Czasowe wylaczenie

Post autor: andrzejc »

Nie wierzyłbym tym wyłącznikom krańcowym. Wiele mechanizmów już w ten sposób
zasilanych spłoneło. Zastosuj zasilanie impulsem do przestawiania mechanizmu,
jest to najbezpieczniejsze.
Delfino
Kontakt:

Post autor: Delfino »

Juz przymierzałem się do zakupu przekaźnika 5552, gdyz realizuje on taka funkcje jak chcialem (przelozenie impulsowym sygnalem), ale sprawdzajac omomierzem naped, ktory posiadam (PIKO 55271) wyglada na to, ze po przelozeniu sam sie rozlacza, wiec mozna go z powodzeniem napedzac sygnalem ciaglym. Nie wiem tylko jak uda mi sie go zastosowac w skali TT, ale w tej chwili to najmniejszy problem.

Dziekuje za pomoc.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Delfino pisze:O kurcze. Będe sobie musiał niemiecki ze szkoły przypomnieć :>
To jesteś w lepszej pozycji niż ja, bo ja w szkole niemieckiego nie miałem... :lol:
Ostatnio zmieniony 21 sie 2007, 17:12 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Delfino
Kontakt:

O kurcze. Będe sobie musiał niemiecki ze szkoły przypomnieć :>
Ostatnio zmieniony 21 sie 2007, 17:12 przez Delfino, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Delfino
Kontakt:

Dziekuje za odpowiedzi.
gbbsoft pisze:Ale fakt jest faktem: uzycie przekażnika czasowego do tych celów jest jakieś dziwne.
Rozjazdy przeważnie mają wyłaczniki krańcowe, które zabezpieczają je przed spaleniem...
W tej chwili buduje sam pulpit i nie zdecydowalem sie jeszcze na skale. Do reki w celach testow wpadl mi zupelnie najprostrzy naped zwrotnicy PIKO (H0). Nie wiem czy on ma wylaczniki krancowe? Z powodu niezdecydowania wolal bym nie wykorzystywac informacji zwrotnej ze zwrotnicy.
gbbsoft pisze:A jak nie znajdziesz to są jeszcze np takie urządzenia:
http://www.modelmania.com...oducts_id=25715
Czyli jak mam rozumiec pod wplywem impulsu przekaznik ten przeskakuje na stale w jedna pozycje, a impuls z innego klawisza przestawi go z powrotem? Pod impulsy podlaczam zwrotnice, a pod wyjscia z przekaznika tory i uklady logiczne?

Chyba zdecyduje sie na to rozwiazanie, choc troche szkoda mi pieniedzy. Sporo juz wydalem na przekazniki pelniace funkcje logiczne dla semaforow (a buduje baaardzo prosciutki uklad torow) i zaczynam sie zastanawiac, czy analog jest rzeczywiscie wiele tanszy od DCC.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2007, 14:19 przez Delfino, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

KrzyszTTof pisze:Natomiast w każdym sklepie z elektroniką można kupić małe przekaźniki bistabilne za parę(naście) złotych.
A jak nie znajdziesz to są jeszcze np takie urządzenia:
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=25715
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=25716
Ostatnio zmieniony 21 sie 2007, 10:22 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

ArturSch pisze:To jest prawda ale tylko w mechanizmach BTTB. Nowe mechanizmy nie posiadają WYJŚĆ.
To zależy na jakich będzie budowane. Jeśli nie BTTB to być może podmakietowe Tilliga lub Conrad'a, a te mają wyjścia.

Przekaźnik bistabilny też bardzo dobry pomysł. Tylko ten od BTTB omijać szerokim łukiem - tak jak wspomniał Artur jest on zawodny. Natomiast w każdym sklepie z elektroniką można kupić małe przekaźniki bistabilne za parę(naście) złotych.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2007, 10:22 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

KrzyszTTof pisze: tzw. informacji zwrotnej napędów rozjazdów.
To jest prawda ale tylko w mechanizmach BTTB. Nowe mechanizmy nie posiadają WYJŚĆ.

Proponuję użyć przekaźnika bistabilnego np 08410 (zobacz OPIS). Robimy tak:
- mechanizm zwrotnicy i styki wejściowe przekaźnika łączymy do klawiatury,
- styki wyjściowe przekaźnika do torów.

Chwilowe naciśnięcie klawiszy przerzuca zarówno zwrotnicę jak i przekaźnik, którego obwody wyjściowe na stałe przypinają/odpinają napięcie z torów i ew sygnalizacji.
:mrgreen:

Wadą tego rozwiązania jest fakt, że 8410 mają swoje lata i mogą być zawodne, ale chyba są ich nowsze odpowiedniki.

PS: przekaźniki czasowe tu się nie nadają, no chyba, żeby były na procesorach jednoukładowych i ze specjalnie do tego celu zaprojektowanymi aplikacjami (płytka+program).
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Przekażnik czasowy:
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalog.asp?id=08420
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=4544

Ale fakt jest faktem: uzycie przekażnika czasowego do tych celów jest jakieś dziwne.
Rozjazdy przeważnie mają wyłaczniki krańcowe, które zabezpieczają je przed spaleniem...
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

Delfino pisze:A moze istnieje jakis prostrzy sposob na zamiane sygnalu ciaglego na impuls? Moze dla pradu stalego wystarczylo by zastosowac jakis pojemny kondensator, ktory podczas ladowania przestawil by zwrotnice? Ale nie wiem czy sa tak pojemne kondensatory :D Przepraszam za lamerstwo.
Kombinujesz od drugiej strony... ;)

Najprościej zrobić to korzystając z tzw. informacji zwrotnej napędów rozjazdów. Przy pomocy klawiatury ustawiasz rozjazdy prądem impulsowym, natomiast poprzez styki informacji zwrotnej napędów automatycznie będą zasilane odpowiednie tory.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2007, 09:21 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 1 raz.
Delfino
Kontakt:

Czasowe wylaczenie

Witam

Mam w planach prosty uklad stacji w ktorym chcialbym rownoczesnie sterowac napieciem zasilajacym toru oraz zwrotnicami. Innymi slowy przelacznik podaje napiecie na okreslony tor, a przy pomocy przekaznika prad idzie na wszystkie zwrotnice, ktore otwieraja ten tor. Niestety zwrotnica wymaga zasilania impulsowego, gdyz ciagle zasilanie moglo by z czasem spalic mechanizm. Potrzebuje wiec jakiegos ukladu, ktory po krotkim czasie, potrzebnym na przestawienie zwrotnicy, otworzy obwod (moze to byc zarowno na AC jak i DC, zwrotnica dziala na obu). Szukalem w internecie przekaznikow czasowych, ale nie znalazlem nic co mogloby mi pomoc. Nie ma mowy, abym sam robil taki uklad, bo na elektronice sie nie znam. Kolejna rzecz to fakt, ze w momencie przestawienia przycisku na inny tor (czyli odeciecia pradu), uklad znow powinien sam sie zamknac, aby przy ponownym przelaczeniu na ten tor, zwrotnica znow mogla zadzialac impulsowo.

Czy da sie to zrealizowac przez jakis prosty, gotowy uklad elektroniczny, a jesli tak to gdzie go mozna kupic?

A moze istnieje jakis prostrzy sposob na zamiane sygnalu ciaglego na impuls? Moze dla pradu stalego wystarczylo by zastosowac jakis pojemny kondensator, ktory podczas ladowania przestawil by zwrotnice? Ale nie wiem czy sa tak pojemne kondensatory :D Przepraszam za lamerstwo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”