Problem z BR52.80 Reko

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Re: Problem z BR52.80 Reko

Post autor: Ranger »

Mi Gold mini sprawia problemy bo jest bardzo wrażliwy na zaniki napięcię, tory muszą być dosłownie sterylne. Ja nie mam czasu na utrzymywanie torów w postaci krystalicznie czystej, przetaczam po nich bardzo różne wagony, niekiedy z pobrudzonymi kołami zostawiającymi syf na torach.
Poza tym jeden gold mi się zfajczył więc omijam te dekodery szerokim łukiem. Więc jeśli nie wykorzystujesz wszystkich funkcji Golda mini to jest to sztuka dla sztuki posiadać taki dekoder, to tyle...
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Post autor: wmac27 »

Ranger pisze:I nie wkładajcie do tego loka Golda mini, ten badziew z najlepszej loki zrobi zkaczącego garbusa.
Ja włożyłem do swojej Silvera mini i nie mam najmniejszych problemów, jeździ pięknie od najmniejszych napięć aż miło popatrzeć.
Ale ja włożyłem "GoldaMini" i jeździ wspaniale, po remoncie, oczywiście. To, o co tu chodzi?
Ostatnio zmieniony 28 gru 2007, 08:37 przez wmac27, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

I nie wkładajcie do tego loka Golda mini, ten badziew z najlepszej loki zrobi zkaczącego garbusa.
Ja włożyłem do swojej Silvera mini i nie mam najmniejszych problemów, jeździ pięknie od najmniejszych napięć aż miło popatrzeć.
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Wróciła moja lokomotywa od Tilliga. W ramach gwarancji wymieniono m.in. silnik. Nie jestem pewien , ale to chyba skutki jazdy samego tendra. Uważajcie, aby nie popełnić tego samego błędu. Ostrzeżenie jest w pudełku, na wąskim pasku papieru (!) i po niemiecku, ale jest.
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Re: BR52.80

KrzyszTTof pisze:Najbardziej jestem zadowolony z dekoderów Kuhn'a a ostatnio mam na tapecie dekodery TCS (tanie i bardzo dobre). Tak więc proponuje wypróbować BR52 z innym dekoderem.
Spróbuje jak wrócę do domu, w niedzielę. Czy te dekodery też mają pinowe podłączenia? Gdzie je można kupić? Może trzeba zresetowac dekoder? Spróbuję też z CV50. Ale to wszystko po powrocie do domu. Dzięki za podpowiedzi
Pozdrawiam
wmac27
Ostatnio zmieniony 31 lip 2007, 17:12 przez wmac27, łącznie zmieniany 1 raz.
TKK
Kontakt:

Post autor: TKK »

wmac27 pisze:lokomotywa ma "czkawkę" rusza płynnie ale po chwili ma skok prędkości...
Sprobuj zmienic "Motor type" w CV50 - mialem podobne objawy w BR78 FLa.
Ostatnio zmieniony 30 lip 2007, 20:57 przez TKK, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Tez mam taką informację, to wynika ze zmian wprowadzonych wewnątrz...
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=2009& ... c&start=15
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

BR 52 reko 02280

Post autor: Marcin »

Dotarła do mnie dzisiaj ta własnie lokomotywa. Zdziwił mnie nieco tekst jaki wyciągnąłem z pudełka, tłumaczenie dosłowne:
-nie eksploatować tendra bez podłączonego parowozu, mozliwość krótkiego spięcia.-

???? W poprzedniej BR 52 OBB tego nie miałem. Teraz do każdej próby tendra muszę spinać cały zestaw???? Trochę chore, albo zmienili coś w elektryce.
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Re: BR52.80

Post autor: KrzyszTTof »

wmac27 pisze:Mam BR52.80 Nr 02280 z gniazdem dekodera NEM651. Analogowo jeździ OK. Po wyjęciu płytki i włożeniu dekodera GoldMini zaczynają się kłopoty. lokomotywa ma "czkawkę" rusza płynnie ale po chwili ma skok prędkości, podobnie jest przy zwalnianiu. Czasami zdarza się, że nie chce ruszyć, tak jak by nie było styku dekodera z gniazdem. Poruszam dekoderem i jedzie. Założe pokrywę tendra i znowu kłopoty. Czy to jest brak dobrego połączenia gniazda dekodera i dekodera, czy coś innego? Czy ktoś miał podobne problemy?
Ja miałem podobne problemy z goldem mini, tzn. lokomotywy do których go wkładałem miały wyraźne skoki prędkości (nie przyśpieszały i nie zwalniały płynnie w całym zakresie). Dlatego ja osobiście nie preferuje tych dekoderów. Najbardziej jestem zadowolony z dekoderów Kuhn'a a ostatnio mam na tapecie dekodery TCS (tanie i bardzo dobre). Tak więc proponuje wypróbować BR52 z innym dekoderem.
Ostatnio zmieniony 30 lip 2007, 11:11 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wmac27
Kontakt:

Problem z BR52.80 Reko

Mam BR52.80 Nr 02280 z gniazdem dekodera NEM651. Analogowo jeździ OK. Po wyjęciu płytki i włożeniu dekodera GoldMini zaczynają się kłopoty. lokomotywa ma "czkawkę" rusza płynnie ale po chwili ma skok prędkości, podobnie jest przy zwalnianiu. Czasami zdarza się, że nie chce ruszyć, tak jak by nie było styku dekodera z gniazdem. Poruszam dekoderem i jedzie. Założe pokrywę tendra i znowu kłopoty. Czy to jest brak dobrego połączenia gniazda dekodera i dekodera, czy coś innego? Czy ktoś miał podobne problemy?

Pozdrawiam
wmac27
Ostatnio zmieniony 30 lip 2007, 19:11 przez wmac27, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”